• Start
  • Wiadomości
  • Wieczór Niepodległości w dniach 10-11 listopada. Smacznie i radośnie

Wieczór Niepodległości w dniach 10-11 listopada. Smacznie i radośnie

W Dzień św. Patryka, narodowe święto Irlandii, w całym tym wyspiarskim kraju słychać brzęk wznoszonych narodowym trunkiem marki Guiness toastów za pomyślność ojczyzny. W dodatku Irlandczycy, których tułaczy los rzucił za ocean, w Chicago na narodowy zielony kolor barwią z tej okazji przepływającą przez centrum rzekę. Co będzie w Gdańsku?
07.11.2016
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Specjalne przygotowywane dania w gdańskich restauracjach, kawiarniach, pubach i barach będą miały odcienie polskich barw narodowych

W Gdańsku z okazji Święta Niepodległości na razie jeszcze Motława pozostaje w swojej naturalnej kolorystyce, ale może już niedługo będzie się mienić biało-czerwonymi barwami. Póki co - od dwóch lat - organizatorzy Parady Niepodległości, czyli Stowarzyszenie SUM oraz Wydział Promocji Urzędu Miasta Gdańska proponują wspólne świętowanie na podobieństwo tego Patrykowego.

To Wieczór Niepodległości rozpoczynany w wigilię naszej rocznicy odzyskania wolności, czyli 10 listopada (w tym roku przypada w czwartek). Wieczór w czasie którego można radować się w tej wzniosłej chwili, uczestnicząc np. w uroczystym obiedzie, kolacji, prywatce czy spotkaniu z przyjaciółmi: w kawiarni, restauracji, pubie czy barze.

Parada Niepodległości - sprawdź kwestie organizacyjne: Gdzie przyjechać? O której godzinie?

Potrawy mają mieć biało-czerwone barwy

W specjalnie przystrojonych na tę okazje lokalach na terenie całego miasta serwowane będą specjalne dania w specjalnych cenach. Ich przygotowaniu zawsze będzie towarzyszył jakiś akcent związany z naszymi barwami narodowymi.

I tak np. restauracja Baryłka zapowiada m.in dania z polską gęsiną w tle. Ślinka cieknie na myśl o carpaccio z tego szlachetnego ptaka, aromatyzowane oliwą truflową, skropione sosem żurawinowym z marynowaną dynią i winogronem, posypane serem. Nie wspominając o daniu głównym, czyli zrazach z gęsi owsianej na sosie z leśnych grzybów, aromatyzowane wędzonką i tymiankiem, podane z kaszą jaglaną i burakami skropionymi miodem i wiśniówką.

Hotel Bartan w Sobieszewie zapowiada obiad trzydaniowy z takim rarytasem rzadko spotykanym na dzisiejszych stołach, jak czernina (tak tak… to znana z „Pana Tadeusza” czarna polewka) z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi kładzionymi łyżką, bitkami ze schabu w sosie tymiankowym z dodatkami i deserem, którym są rogaliki z nadzieniem wiśniowym.

Restauracja Bellevue skusi zapewne niejednego miłośnika historii polędwiczkami Paderewskiego z czerwonym puree oraz sosem śmietanowym. A więc biel i czerwień!

A co powiecie na... burger Józefa Piłsudskiego?! To dar narodu amerykańskiego prosto z Billy’s American Restaurants.

Z podobnymi niezwykłościami kulinarnymi w Wieczór Niepodległości, który odbywać się będzie w Gdańsku w czwartek i piątek, 10 i 11 listopada, do mieszkańców i turystów swoją ofertę skieruje blisko pół setki restauracji, kawiarni, pubów i barów.

Kilkanaście lat temu Parada Niepodległości w Gdańsku wyznaczyła nowy trend w świętowaniu 11 listopada. Wcześniej wydawało się, że, ze względu na jesienny czas, musi to być uroczystość raczej ponura i że trudno będzie namówić Polaków na tłumne, wspólne świętowanie. Okazało się, że jest inaczej.

Obecnie do Gdańska w każdy weekend zjeżdżają z różnych stron świata rzesze turystów. Pokażmy im że potrafimy świetnie i radośnie czcić Naszą Niepodległą. Może tego dnia także powiedzą: Jesteśmy Polakami!


SPRAWDŹ, GDZIE I CO MOŻNA ZJEŚĆ  W GDAŃSKU W WIECZÓR NIEPODLEGŁOŚCI - CZWARTEK I PIĄTEK, 10-11 LISTOPADA

Nazwa

Danie

Restauracja Baryłka

ul. Długie Pobrzeże 24

Przystawka:

  • Carpaccio z wędzonej gęsi aromatyzowane oliwą truflową, skropione sosem żurawinowym z marynowaną dynią i winogronem posypane serem w cenie 29 zł

  • Gęsie wątróbki z glazurowanymi w miodzie gruszkami i truskawkami 25 zł

Zupa:

  • Rosół z gęsi z kluseczkami lanymi oraz zieloną pietruszką 16,50 zł

Danie główne:

  • Zrazy z gęsi owsianej na sosie z leśnych grzybów aromatyzowane wędzonką i tymiankiem, podane z kaszą jaglaną i burakami skropionymi miodem i wiśniówką 38 zł

  • Duszone udko z gęsi w aromatyzowanym sosie z suszonych śliwek, serwowane z pieczonym jabłkiem faszerowanym borówkami oraz risotto jabłkowym 35 zł

Deser:

  • Rogaliki św. Marcina 1 szt. / 12,50 zł

Hotel Bartan

ul. Turystyczna 9A Sobieszewo

OBIAD TRZY DANIOWY w cenie 24,99 złCzernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi

  • Zupa dnia (do wyboru)
    II danie (do wyboru)

  • Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław

  • Kaczka luzowana z farszem polskim, rumiane kopytka, glazurowane buraczki
    Deser

  • Rogalik z nadzieniem wiśniowym

Restauracja Bellevue

ul. Targ Rybny 10 AB

 

  • Polędwiczki Paderewskiego z czerwonym puree oraz sosem śmietanowym w cenie 19,90 zł

  • Drink 1918 w cenie 12 zł

Billy’s American Restaurants

ul. Warzywnicza A/E

  • Burger Józefa Piłsudskiego w cenie 19,18 zł

  • Kanapka Pastrami  24,99 zł

Bosko Fell &Taste

ul. Targ Drzewny 12/14

  • Gołąbek w sosie pomidorowym z puree z ziemniaka i chrzanu

  • Zraz w sosie grzybowym z pieczonym burakiem 11 zł

  • Barszcz 11 zł

  • Drink "Polonez sour" 11 zł (wódka+sweet+sour+białko+herring)

Restauracja Czardasz

ul. Śląska 66B

  • Kapuśniak na gęsinie

  • Żeberko wieprzowe w sosie pieczeniowym z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi

Cena za zestaw 19 zł

Restauracja Time&Out
ul. Piwna 3/4

  • Krem z pomidorów podawany z lanymi kluskami w cenie 11 zł

  • Gołąbki w kapuście w sosie pomidorowym z puree ziemniaczanym w cenie  23 zł

  • Pieczeń z karkówki po staropolsku w sosie grzybowym podana z kopytkami i buraczkami domowej roboty w cenie 23 zł

Restauracja Grand Cru

Hotel GrandCru

ul. Rycerska 11-12

  • Filet z gęsi na puree selerowo-gruszkowym w sosie żurawinowo- śliwkowym z pieczonymi pomidorkami w cenie 39 zł

Restauracja Eliksir

ul. M.Hemara 1

  • Tatar Komendanta

Tatar z polskiej wołowiny z Pniew, podawany z pieczywem i masłem palonym w cenie 32 zł

  • Napitek Komendanta

Wild Turkey 81 / Campari / czerwony wermut / czekolada / bekon / dostojny 25 zł

  • Polędwica Pułkownika

Dojrzewająca 21 dni polędwica wołowa z polskich hodowli podana z warzywami pieczonymi i sosem na czerwonym winie 73 zł

  • Stary Wiarus

Bourbon / Angostura / cukier / mocny |21 zł

  • Gruszka Szeregowca

Gruszka duszona w przyprawach korzennych z orzechami i karmelem 16 zł

  • Deser Kompanii

Wódka Absolut Elyx / wędzona marchew / śmietanka / białko / cytrusy / zaskakujący 20 zł

Kawiarnio Pub Fusy i Miętusy

ul. Grobla IV

  • Sernik z malinami w zestawie z kawą w cenie 15 zł 

Restauracja Gdański Bowke

ul.Długie Pobrzeże 11

  • Ulubiona potrawa Naczelnika - Polędwica z pomuchla w sosie porzeczkowym z białą czekoladą,  skorzonerą , karmelizowanym burakiem i puree ziemniaczanym w cenie 34 zł

Hard Rock Cafe

ul. Długi Targ 35/38

Zestaw Patriotyczny

  • Burger z kiełbasą, cebulą i sosem tatarskim. W zestawie z burgerem będą serwowane frytki i sos.

Cena 30 zł

Restauracja Harmonia

ul. Łąkowa 1/2

Przystawka

  • Pierogi z mięsem

Zupa

  • Krem grzybowy

Danie główne

  • Pierś z kaczki, sos śliwkowy, kopytka, czerwona kapusta

Deser

  • Szarlotka, mus malinowy

Cena zestawu: 65 zł / osoba

Jadalnia pod Zielonym Smokiem

ul. Szeroka 125

  • Spaghetti w sosie pomidorowym biało-czerwone z ziemi włoskiej przybyło do Polski w cenie 9 zł

  • Sałatka biało-czerwona 16 zł

  • Babka ziemniaczana biało -czerwona 16 zł

  • Kartacze z mięsem czyli pyzy artyleryjskie (2 sztuki) 18 zł

Klubogaleria Bunkier

ul. Olejarna 3

  • Niepodległy Burger w zestawie z frytkami w cenie 22 zł

  • Drink Patrioty 12 zł

Manufaktura CIU CIU

ul. Długa 64/65

  • Lizak w kształcie flagi w cenie 4 zł

  • Lizak okrągły, biało-czerwony 5 zł

  • Cukierki z napisem I <3 PL oraz z flagą Polski w opakowaniach 100g w cenie 6 zł

No to Cyk

ul. Chlebnicka 2

  • Bigos w cenie 8 zł

  • Kieliszek POLKA 4 zł

Nova Pierogova

ul. Szafarnia 6

  • Grochówka na wędzonce 300 ml w cenie 10 zł

  • Pierogi ziemniaczano-twarogowe z polskimi ziołami i cebulką (6 szt.) w cenie 10 zł

  • Biało-czerwone, czyli twaróg na słodko z suszoną żurawiną (6 szt.) w cenie 15 zł

  • Polska drożdżówka ze śliwkami i cynamonem własnego wypieku w cenie 8 zł

Południk 18

ul. Garncarska 7-9

  • Sernik Mascarpone z malinami w cenie 8 zł

  • Pierogi z malinami i śmietaną w cenie 8 zł

Restauracja Filharmonia

ul. Ołowianka 1

Danie Główne:

  • Kuropatwa czerwona, ziemniaczane gratin (biało-czerwone), mini warzywa, sos mirabelkowy

Deser:

  • Torcik Gdański (biało-czerwony)

Cena zestawu 50 zł

Restauracja Koku Sushi

al. Grunwaldzka 472

  • Zestaw z surowych ryb
    Uramak Rainbow
    Futomak trio
    Hosomak z tuńczykiem
    Hosomak z łososiem
    Nigiri z łososiem
    Niegiri z tuńczykiem
    Sashimi (ryba maślana, tuńczyk, łosoś)

w cenie 132 zł

  • Narodowe kolory w przekąsce składającej się z tatara z tuńczyka na ryżu
    koszt 25 zł

Restauracja Lobster

ul. Grunwaldzka 472

 

  • Pół perliczki duszonej po staropolsku z sezonowymi warzywami glazurowanymi, puree z jabłka, kremowe puree z ziemniaka ze szczypiorkiem w cenie 35 zł

  • Kaszubska karmonada/ kotlet schabowy XXL/ smażona na smalcu, pieczone ziemniaki, surówka z kapusty z marchewką

w cenie 29 zł

Restauracja Mon Balzac

ul. Piwna 36/39

 

Zupy

  • Bolszewicka Soljanka w cenie 14 zł

  • Staropolski Żurek z jajkiem 12 zł

Dania główne

  • Przysmak legionisty- czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 39 zł

  • Pierogi Ruskie z okrasą 19 zł

Desery

  • Deser Tuchaczewskiego- czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 12 zł

  • Tradycyjny Polski Sernik z rodzynkami i kruszonką w cenie 12 zł

Restauracja Panorama

ul. Wały Piastowskie 1

  • Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł

  • Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki w cenie 8 zł

  • Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami w cenie 20 zł

  • Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym w cenie 17 zł

Pierogarnia U Dzika

ul. Piwna 59/60

  • Pierogi Ochmistrza

  • Sandacz Bosmana

30 % rabatu

Restauracja Piwna 47 Food & Wine

ul. Piwna 47

Zestaw "123- Niepodległość"

  • koktajl narodowościowy

  • patriotyczny deser

całość w cenie 30 zł

Restauracja Tawerna

ul. Powroźnicza 19/20

  • Ulubiony Śledź Generała Hallera

Opiekany śledź bałtycki w zalewie octowej z warzywami i cebulą w cenie 26 zł

Tawerna Mestwin

ul. Straganiarska 20

  • Biało –czerwone surówki na talerzach seler+ buraczki+ flaga dekoracyjna

  • Barszcz czerwony z bitą śmietaną i jajkiem

  • Śledź w śmietanie + ziemniaki w mundurkach z masłem czerwonym

Restauracji Sosnowa

Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn

ul. Falowa 8 Sobieszewo

  • Zupa borowikowa z muszelkami i z natką pietruszki oraz kwaśną śmietaną w cenie  10 zł

  • Rolada Paderewskiego z karkówki z pieczarkami i sosem podana z kluseczkami i buraczkami zasmażanymi w cenie 25 zł

  • Biało-czerwona tarta Szefa Kuchni   8 zł 

Zestaw składający się z 3 dań wyżej podanych w cenie promocyjnej  32 zł

Restauracja Verres en Vers - Hotel Radisson

ul. Długi Targ 19

Duet ze śledzia

  • Po kaszubsku/ cebula/ rodzynki/ kruszony pumpernikiel

  • Po polsku/ pieczony ziemniak/ kwaśna śmietana/ karmelizowany burak 15 zł

  • Grillowana pierś kurczaka/ biało czerwone puree/ kasztany/ rydze/ masło 29 zł

Restauracja Rękawiczka

ul. Długa 84/85

  • Jesień 1918- Rosolnik- zupa Ogórkowa z pieczarkami 14 zł

  • Zylc od Broniewskiego –galaretka wieprzowa z marchewką, cytryna, ocet, chrupiąca bagietka 14 zł

  • Ostatni obiad bolszewików nad Wisłą-panierowana pierś z kurczaka z masłem, groszek w sosie śmietankowym, kolorowa marchewka, puree ziemniaczane 39 zł

  • Marsz Pierwszej Brygady- noga z gęsi confit, delikatne kluski z cebulą, modra kapusta z jabłkiem, sos warzywny, karmelizowane buraczki 49 zł

  • Za wygrana Piłsudzkiego- Glómza- sernik z kruszonką kakaową 16 zł

  • Bliny- placuszki drożdżowe z słodką śmietaną 14 zł

San Marco Ristorante e Pizzeria

ul. Długa 4

  • Krem z pieczonych buraków z Gorgonzolą  14 zł

  • Panna Cotta z wanilią i musem z malin  15 zł

  • Pizza z sosem pomidorowym i Mozzarellą  19 zł

  • Smażone polędwiczki z kurczaka, grillowane pomidory koktajlowe, ryż jaśminowy 29 zł

Restauracja Tenisowa ul. Meissnera 3

Barwy Narodowe

  • Krem z selera i pomidorów w cenie 8 zł

Przysmak I Brygady

  • Noga z kaczki, sos wiśniowy, puree ziemniaczane, pieczone buraki w cenie 31 zł

Natchnienie Paderewskiego

  • Deser jogurtowy z musem malinowym 9 zł

Restauracja Żabusia

ul. Gospody 7 A

  • Ozory wołowe gotowane w gęsim tłuszczu, espuma z świeżego chrzanu, buraki gotowane w porzeczkach, pianka z czerwonej porzeczki, zapiekanka selerowo – ziemniaczana w cenie 25 zł

  • Confitowane udo z kaczki, kapusta, bekon, konfitura z czerwonej cebuli, kopytka, sos z jagód, tiule marchewkowo – kalafiorowe w cenie 32 zł

Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63

Danie narodowe. Schabowy z kością,zasmażaną kapustą i ziemniakiem pieczonym w cenie 26 zł



TV

Pracownicy magistratu oddali krew