Gdańsk z tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26
Na „Przystanku Smaków”, w trakcie Jarmarku św. Dominika, gdańszczanie i turyści mogli wspólnie świętować otrzymanie prestiżowego tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025, kosztując potraw inspirowanych lokalną tradycją i nowoczesnymi trendami kulinarnymi. Skwer Świętopełka zamienił się w tętniące smakiem i zapachem kulinarne miasteczko. Na uczestników czekały pokazy szefów kuchni, smakowite degustacje i rodzinne atrakcje.
Przewodnik Michelin ponownie docenił restauracje w Gdańsku.
Centralnym punktem dnia były pokazy gotowania na żywo. Profesjonalni szefowie kuchni z cenionych gdańskich restauracji dzielili się wiedzą, zdradzali kulinarne triki i inspirowali do eksperymentów w kuchni. Powstające na oczach publiczności dania natychmiast trafiały na talerze gości, którzy mogli ich spróbować w formie degustacyjnych porcji.
„Smaki Gdańska”
To projekt realizowany przez Gdańską Organizację Turystyczną – zaproszenie do odkrywania kulinarnej tożsamości miasta poprzez dania przygotowane w oparciu o lokalne składniki, historyczne inspiracje i kreatywne podejście do gotowania.
Smaki Gdańska. Nowe restauracje na szlaku kulinarnym
Przez cały okres trwania Jarmarku św. Dominika, organizator zaprasza do kontenera Smaków Gdańska, zlokalizowany na skrzyżowaniu ulic Szerokiej i Grobli II. To wyjątkowe miejsce, w którym kulinarna tradycja spotyka się z nowoczesnością – menu oparte jest na autorskich recepturach inspirowanych XIX-wiecznymi przepisami gdańskiej kuchni, odtworzonymi i zinterpretowanymi w nowoczesny sposób. Zachwycające smaki przekąsek serwowanych przez trzy restauracje: Piwnica Rajców, Tygle Gdańskie i Olivia Star.