
Dwie gwiazdki, osiem rekomendacji
Wydawany od ponad 100 lat przewodnik miał być początkowo jedynie wsparciem dla kierowców pokonujących długie trasy - miał podpowiadać m.in. gdzie można przenocować i przyzwoicie, smacznie zjeść. Na przestrzeni lat przewodnik Michelin zyskał niesamowitą renomę, a przyznawane przez niego rekomendacje i gwiazdki są dziś marzeniem wielu kucharzy i szefów kuchni na całym świecie.
W ubiegłym roku anonimowi inspektorzy kulinarnego przewodnika, po raz pierwszy w historii, pojawili się na Pomorzu. W tym roku zajrzeli ponownie do trójmiejskich i pomorskich lokali.
W Gdańsku Michelin ponownie przyznał dwie gwiazdki i dwie nagrody specjalne Bib Gourmand. Do tego osiem lokali otrzymało rekomendacje przewodnika.
Po raz pierwszy w tym zestawieniu, na liście rekomendacji prestiżowego przewodnika, pojawiła się restauracja Sztuczka, która na co dzień zachwyca podniebienia gości w sąsiedztwie Motławy i Muzeum II Wojny Światowej.
Pierwsza gwiazdka Michelin dla gdańskiej restauracji
Najważniejsze wyróżnienia nadal w Oliwie i Wrzeszczu
Gwiazdkę Michelin przyznano ponownie restauracji Arco by Paco Pérez, która znajduje się w Oliwie, w biurowcu Olivia Star. Jej właściciel jest posiadaczem takich gwiazdek także w innych jego restauracjach w Europie.
Zieloną Gwiazdkę Michelin utrzymała restauracja Eliksir działająca na terenie osiedla Garnizon we Wrzeszczu, którą doceniono za "zaangażowanie w zrównoważone praktyki".
Dwie nagrody Bib Gourmand (przyznawane lokalom “za najlepszy stosunek jakości do ceny”) trafiły także w tym roku do Hewelke Restaurant & Bakery oraz do 33. Treinta y Tres.
Inspektorzy Michelin wskazali też swoje rekomendacje dla:
- Restauracji FINO
- Mercato Gdańsk
- Niesztuka Restaurant&Bar
- Piwna47 - Food & Wine Bar
- Ritz
- True
- Tygle Gdańskie
Przewodnik Michelin wydawany jest od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Jego twórcy oceniają restauracje pod kątem jakości dań, smaku, sposobu podania i stylu, a także stosunku jakości do ceny. Jedną gwiazdkę otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki oznaczają, że lokal „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy gwiazdki przyznaje się tym lokalom, które „są warte specjalnej podróży”.