• Start
  • Wiadomości
  • Gdańsk z tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26

Gdańsk z tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26

Najbliższe kilkanaście miesięcy będzie świetną okazja do prezentacji dokonań gdańskiej sztuki kulinarnej w ostatnich latach. Wszystko za sprawą tytułu "Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26", który w czwartek, 23 stycznia, odebrała w Madrycie Emilia Lodzińska, zastępczyni prezydent Gdańska. W związku z tym, w naszym mieście odbędą się wydarzenia i imprezy popularyzujące nowoczesną i zdrową kuchnię - od marca 2025 do marca 2026 roku.
23.01.2025
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Grupa sześciu osób, stojących obok siebie i pozujących do zdjęcia. Pośrodku jest kobieta w średnim wieku, która trzyma dyplom
Emilia Lodzińska odbiera w Madrycie tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26 dla Gdańska. Na lewo od wiceprezydent Gdańska stoi Rafael Anson, na prawo - Maciej Dobrzyniecki, współprezydenci ECNG. Od lewej: wiceprezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej Elżbieta Korybut-Daszkiewicz, pani ambasador RP w Madrycie, Monika Krzepkowska. Skrajnie po prawej: Carlos Fontao de Carvallo, sekretarz generalny Europejskiej Wspólnoty Nowej Gastronomii (ECNG) i prezydent Portugalskiej Akademii Gastronomicznej
fot. ECNG

Gdańsk w doborowym gronie

Tytuł "Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej" po raz pierwszy przyznany został w 2019 roku i otrzymał go Kraków. Gdańsk jest drugim polskim miastem uhonorowanym w ten sposób.

Emilia Lodzińska, zastępczyni prezydent Gdańska pojechała do Madrytu, który za dwa miesiące kończy celebrowanie tytułu i przekazuje go Gdańskowi. Ceremonia odbyła się na polskim stoisku jednych z największych targów turystycznych FITUR. W marcu przyszłego roku podobna ceremonia odbędzie się w Gdańsku, który przekaże tytuł innemu miastu, którego nazwę poznamy na początku przyszłego roku.

W latach 2020-21 tytułu nie przyznano z powodu pandemii koronawirusa, która mocno dała się we znaki branży gastronomicznej na całym świecie. Następnie Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej zostały kolejno:

  • Oeiras, portugalskie miasto położone na zachód od Lizbony - rok 2022
  • Sztokholm - rok 2023
  • Madryt - rok 2024

CNN: Gdańsk wśród najlepszych miejsc na świecie do odwiedzenia w 2025

Dwie kobiety niosą z kuchni do sali restauracyjnej talerze z potrawami
W Gdańsku warto poszukać specjalnych imprez kulinarnych, na których odbywają się pokazy umiejętności, jakie posiadają szefowie kuchni czołowych lokali i ich zespoły. Nz. uczestniczki jednego z takich pokazów w Hotelu Hilton
fot. Grzegorz Mehring/gdansk.pl

Kto przyznaje wyróżnienie? 

Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii (ECNG) założona została w Lizbonie w 2015 roku, w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, która działa od prawie 80 lat. Inicjatywa od początku miała związek z działaniami promocyjnymi na rzecz akademii gastronomicznych Hiszpanii, Polski, Portugalii i Szwecji.

ECNG funkcjonowało najpierw pod nazwą Europejskie Stowarzyszenie Kultury Gastronomicznej. W następnych latach otrzymało nowy wizerunek i nazwę, która obowiązuje do dzisiaj. Celem ECNG jest promocja zasad, na których powinna opierać się Nowa Gastronomia XXI wieku: zdrowie, solidarność, zrównoważony rozwój i satysfakcja​ konsumenta.

ECNG ma swoją siedzibę w Lizbonie, korzysta z instytucjonalnego i logistycznego wsparcia Rady Miasta Oeiras i Lizbony. Posiada delegację rządową w Madrycie, przy wsparciu Rady Miasta i Wspólnoty Madrytu, gdzie prowadzi większość swojej działalności.

Album “Smaki Gdańska” hitem. Ponad 3000 egzemplarzy i nowa moda w restauracjach

Dyplom utrzymany kolorystycznie w tonacji biało-zielonej
Dyplom potwierdzający tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025 dla Gdańska
ECNG

Kto za tym stoi?

Kogo skupia Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii? Są to biznesmeni, naukowcy eksperci kulinarni z kilku krajów. Reprezentują w swoich ojczyznach takie organizacje, jak:  

  • Królewska Akademia Gastronomii Hiszpańskiej
  • Polska Akademia Gastronomiczna
  • Portugalska Akademia Gastronomiczna
  • Szwedzka Akademia Gastronomiczna
  • Belgijska Akademia Gastronomiczna
  • Francuska Akademia Gastronomiczna
  • Szwajcarska Akademia Gastronomiczna

Szczególnie interesującą postacią jest w tym gronie Rafael Anson Oliart - człowiek instytucja: nestor hiszpańskiego dziennikarstwa, polityki i biznesu. Od listopada 2010 roku jest członkiem Rady Honorowej Międzynarodowej Szkoły Gotowania w Valladolid. Rafael Anson jest także honorowym prezesem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej i prezesem Iberoamerykańskiej Akademii Gastronomicznej. Do września 2020 r. był prezesem Królewskiej Akademii Gastronomii Hiszpańskiej.  

Mieszkańców naszego miasta może zainteresować inny z współtwórców Europejskiej Wspólnoty Nowej Gastronomii - Maciej Dobrzyniecki. To gdańszczanin, przedsiębiorca i działacz gospodarczy, wiceprezes zarządu Business Centre Club, konsul honorowy Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.

Frankofonia 2024 w gdańskim gastronomiku, czyli kaczka na wiele sposobów

Obok siebie siedzą dwa uśmiechnięci mężczyźni, pozują do zdjęcia. Starszy po lewej, mężczyzna w średnim wieku po prawej
Rafael Anson i gdańszczanin Maciej Dobrzyniecki - obaj są współprzewodniczącymi Europejskiej Wspólnoty Nowej Gastronomii
ECNG

Gdańsk na to zapracował

Nie byłoby tego wyróżnienia, gdyby nie bezprecedensowy rozwój w ostatnich kilkunastu latach branży gastronomicznej w naszym mieście. Ma to ścisły związek z marką, jaką Gdańsk cieszy się w międzynarodowym ruchu turystycznym. 

Dziś są to dziesiątki restauracji, oferujących bardzo dobrą i zróżnicowaną kuchnię, świetnie zorientowaną w najnowszych trendach gastronomicznych. W 2024 roku słynny przewodnik kulinarny Michelina docenił gdańskie i pomorskie restauracje, przyznając im aż siedem rekomendacji, wyróżnienia specjalne, zieloną gwiazdkę za ekologię oraz tę najważniejszą - gwiazdkę Michelin dla restauracji Arco by Paco Pérez w wieżowcu Olivia Star.

Pierwsza gwiazdka Michelina dla gdańskiej restauracji i rekomendacje dla 7 innych lokali

Dla Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce, była to chwila wyjątkowej satysfakcji. 

- Jako gdańszczanina i wielkiego entuzjastę regionalnej kuchni, przepełnia mnie dziś prawdziwa duma i wielka radość! - stwierdził, ujawniając że gdańskie i pomorskie lokale po raz pierwszy znalazły się w przewodniku Michelina.

Ciąg nowoczesnych budynków, naśladujących dawną zabudowę - stoją nad brzegiem rzeki. W dolnej części każdego z budynków znajdują się restauracje
W Gdańsku lokali na wysokim poziomie kulinarnym jest wiele. Ich prawdziwe zagłębie znajduje się nad Motławą, na Wyspie Spichrzów - to naprawdę robi wrażenie, takim połączeniem pięknego miejsca i znakomitej gastronomii nie może się pochwalić nawet Amsterdam
fot. Dominik Paszliński/gdansk.pl

Szansa na dalszy rozwój

Z otrzymaniem tytułu łączy się wiele wydarzeń, które zostały zaplanowane w Gdańsku. Są to m. in.: 

  • organizacja V Europejskiego Kongresu Gastronomicznego, na wzór wcześniejszych takich imprez, które odbyły się w Krakowie, Oeiras, Sztokholmie i Madrycie
  • organizacja Konkursu Gastronomicznego o Grand Prix Prezydent Miasta Gdańska, którego nagrodą będzie dwutygodniowy staż w dwu gwiazdkowej restauracji 
  • wydarzenia turystyczno-gastronomiczne dopasowane do marki Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej,
  • inauguracja Gastronomicznego projektu Ekonomii Społecznej integrującego wyłączonych (m. in. dzieci w spektrum autyzmu, osoby z niepełnosprawnościami ruchowymi i osoby starsze)
  • organizacja konkursu na publikacje w przestrzeni cyfrowej i animowanie mediów społecznościowych, podkreślających znaczenie i związek, jaki istnieje w Gdańsku między turystyką a gastronomią - w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy
    i Blogerów Turystycznych
  • warsztaty z międzynarodowymi, “gwiazdkowymi” szefami kuchni z różnych obszarów terytorialnych Europy, które charakteryzują się zróżnicowaną gastronomią
  • study tour gdańskich restauratorów do Madrytu

Tytuł ESKG to doskonała okazja do dalszej promocji projektów związanych z lokalnymi produktami i zrównoważonym rozwojem turystyki kulinarnej.

TV

Rafał Trzaskowski w Porcie Gdańsk