
Gdańsk w doborowym gronie
Tytuł "Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej" po raz pierwszy przyznany został w 2019 roku i otrzymał go Kraków. Gdańsk jest drugim polskim miastem uhonorowanym w ten sposób.
Emilia Lodzińska, zastępczyni prezydent Gdańska pojechała do Madrytu, który za dwa miesiące kończy celebrowanie tytułu i przekazuje go Gdańskowi. Ceremonia odbyła się na polskim stoisku jednych z największych targów turystycznych FITUR. W marcu przyszłego roku podobna ceremonia odbędzie się w Gdańsku, który przekaże tytuł innemu miastu, którego nazwę poznamy na początku przyszłego roku.
W latach 2020-21 tytułu nie przyznano z powodu pandemii koronawirusa, która mocno dała się we znaki branży gastronomicznej na całym świecie. Następnie Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej zostały kolejno:
- Oeiras, portugalskie miasto położone na zachód od Lizbony - rok 2022
- Sztokholm - rok 2023
- Madryt - rok 2024
CNN: Gdańsk wśród najlepszych miejsc na świecie do odwiedzenia w 2025

Kto przyznaje wyróżnienie?
Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii (ECNG) założona została w Lizbonie w 2015 roku, w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, która działa od prawie 80 lat. Inicjatywa od początku miała związek z działaniami promocyjnymi na rzecz akademii gastronomicznych Hiszpanii, Polski, Portugalii i Szwecji.
ECNG funkcjonowało najpierw pod nazwą Europejskie Stowarzyszenie Kultury Gastronomicznej. W następnych latach otrzymało nowy wizerunek i nazwę, która obowiązuje do dzisiaj. Celem ECNG jest promocja zasad, na których powinna opierać się Nowa Gastronomia XXI wieku: zdrowie, solidarność, zrównoważony rozwój i satysfakcja konsumenta.
ECNG ma swoją siedzibę w Lizbonie, korzysta z instytucjonalnego i logistycznego wsparcia Rady Miasta Oeiras i Lizbony. Posiada delegację rządową w Madrycie, przy wsparciu Rady Miasta i Wspólnoty Madrytu, gdzie prowadzi większość swojej działalności.
Album “Smaki Gdańska” hitem. Ponad 3000 egzemplarzy i nowa moda w restauracjach

Kto za tym stoi?
Kogo skupia Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii? Są to biznesmeni, naukowcy eksperci kulinarni z kilku krajów. Reprezentują w swoich ojczyznach takie organizacje, jak:
- Królewska Akademia Gastronomii Hiszpańskiej
- Polska Akademia Gastronomiczna
- Portugalska Akademia Gastronomiczna
- Szwedzka Akademia Gastronomiczna
- Belgijska Akademia Gastronomiczna
- Francuska Akademia Gastronomiczna
- Szwajcarska Akademia Gastronomiczna
Szczególnie interesującą postacią jest w tym gronie Rafael Anson Oliart - człowiek instytucja: nestor hiszpańskiego dziennikarstwa, polityki i biznesu. Od listopada 2010 roku jest członkiem Rady Honorowej Międzynarodowej Szkoły Gotowania w Valladolid. Rafael Anson jest także honorowym prezesem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej i prezesem Iberoamerykańskiej Akademii Gastronomicznej. Do września 2020 r. był prezesem Królewskiej Akademii Gastronomii Hiszpańskiej.
Mieszkańców naszego miasta może zainteresować inny z współtwórców Europejskiej Wspólnoty Nowej Gastronomii - Maciej Dobrzyniecki. To gdańszczanin, przedsiębiorca i działacz gospodarczy, wiceprezes zarządu Business Centre Club, konsul honorowy Królestwa Hiszpanii w Gdańsku.
Frankofonia 2024 w gdańskim gastronomiku, czyli kaczka na wiele sposobów

Gdańsk na to zapracował
Nie byłoby tego wyróżnienia, gdyby nie bezprecedensowy rozwój w ostatnich kilkunastu latach branży gastronomicznej w naszym mieście. Ma to ścisły związek z marką, jaką Gdańsk cieszy się w międzynarodowym ruchu turystycznym.
Dziś są to dziesiątki restauracji, oferujących bardzo dobrą i zróżnicowaną kuchnię, świetnie zorientowaną w najnowszych trendach gastronomicznych. W 2024 roku słynny przewodnik kulinarny Michelina docenił gdańskie i pomorskie restauracje, przyznając im aż siedem rekomendacji, wyróżnienia specjalne, zieloną gwiazdkę za ekologię oraz tę najważniejszą - gwiazdkę Michelin dla restauracji Arco by Paco Pérez w wieżowcu Olivia Star.
Pierwsza gwiazdka Michelina dla gdańskiej restauracji i rekomendacje dla 7 innych lokali
Dla Macieja Dobrzynieckiego, prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce, była to chwila wyjątkowej satysfakcji.
- Jako gdańszczanina i wielkiego entuzjastę regionalnej kuchni, przepełnia mnie dziś prawdziwa duma i wielka radość! - stwierdził, ujawniając że gdańskie i pomorskie lokale po raz pierwszy znalazły się w przewodniku Michelina.

Szansa na dalszy rozwój
Z otrzymaniem tytułu łączy się wiele wydarzeń, które zostały zaplanowane w Gdańsku. Są to m. in.:
- organizacja V Europejskiego Kongresu Gastronomicznego, na wzór wcześniejszych takich imprez, które odbyły się w Krakowie, Oeiras, Sztokholmie i Madrycie
- organizacja Konkursu Gastronomicznego o Grand Prix Prezydent Miasta Gdańska, którego nagrodą będzie dwutygodniowy staż w dwu gwiazdkowej restauracji
- wydarzenia turystyczno-gastronomiczne dopasowane do marki Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej,
- inauguracja Gastronomicznego projektu Ekonomii Społecznej integrującego wyłączonych (m. in. dzieci w spektrum autyzmu, osoby z niepełnosprawnościami ruchowymi i osoby starsze)
- organizacja konkursu na publikacje w przestrzeni cyfrowej i animowanie mediów społecznościowych, podkreślających znaczenie i związek, jaki istnieje w Gdańsku między turystyką a gastronomią - w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy
i Blogerów Turystycznych - warsztaty z międzynarodowymi, “gwiazdkowymi” szefami kuchni z różnych obszarów terytorialnych Europy, które charakteryzują się zróżnicowaną gastronomią
- study tour gdańskich restauratorów do Madrytu
Tytuł ESKG to doskonała okazja do dalszej promocji projektów związanych z lokalnymi produktami i zrównoważonym rozwojem turystyki kulinarnej.