Cukinia ze 100czni. Huba zakłada ogród jadalny

Huba - ekologiczna przestrzeń na terenie 100czni, w której testowane są idee zrównoważonego życia w mieście, rozwija się z każdym dniem. W piątek, 15 sierpnia odbędą się warsztaty kompostowania, a w sobotę, 16 sierpnia, ekipa Huby zakładać będzie ogród jadalny - mieszkańców i turystów zaprasza do wspólnej pracy przy grządkach.
14.08.2025
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Kilku mężczyzn pracuje robiąc ceglane murki, za którymi mają być grządki. Wokół nich przestrzeń przemysłowa - hala i dźwig stoczniowy.
To tu będą grządki z uprawami
Fot. Przemysław Kozłowski / www.gdansk.pl

Huba rośnie na 100czni przy ul. Niterów od maja br. Uroczyste otwarcie bramy tej ekologicznej przestrzeni miejskiego eksperymentu, edukacji i ogrodnictwa odbyło się 23 lipca. Wtedy to partnerem Huby oficjalnie została miejska spółka InvestGDA, a na jej placu wylądował zielony kontener pod fungarium na uprawy grzybów jadalnych. Od tego czasu w Hubie non stop wrze. Warto tu zajrzeć z podkasanymi rękawami w nadchodzący długi weekend.

InvestGDA wzmacnia Hubę

Klub Kompostu

W Hubie działa już Klub Kompostu. Na pierwszym spotkaniu klubu uczestnicy rozłożyli temat kompostowania na czynniki pierwsze.

- Zmapowaliśmy temat kompostowania na 100czni. Wiemy już, co chcemy osiągnąć, co możemy zrobić tu i teraz, a gdzie potrzebujemy jeszcze uzupełnić wiedzę. I jak to w hubowym stylu: zamiast czekać na idealny moment… działamy! - mówią autorki projektu Blanka Byrwa i Michalina Jasińska. - Pierwszy krok? Budujemy wronie gniazdo - wyjątkowy rodzaj kompostownika z naturalnych materiałów. Już za chwilę zaczniemy w nim składować bioodpady i zamieniać je w czarne złoto ogrodników, czyli wartościowy kompost, który zasili nasze rośliny.

W najbliższy piątek, 15 sierpnia, w godzinach 13:00-15:00 zaplanowano tu warsztaty kompostowania, na których będzie można:

  • nauczyć się, jak stworzyć własny kompostownik,
  • poznać tajniki skutecznego kompostowania,
  • zobaczyć, jak z pozornych odpadów powstaje żyzna ziemia.

Wstęp na warsztaty jest wolny, zapisy na stronie Huby na FB.

Plakat informujący o warsztatach z kompostowania i budowy kompostownika.
W piątek, 15 sierpnia Huba buduje kompostownik "wronie gniazdo"
Materiały organizatorów

Ogród jadalny

Natomiast w sobotę, 16 sierpnia, w godzinach 11:00-14:00 będzie można z ekipą Huby popracować na grządkach.

- Jeszcze w tym sezonie obiecaliśmy sobie zjeść cukinię z własnej, hubowej uprawy - i teraz jest moment, żeby to marzenie stało się rzeczywistością. Problem w tym, że sami nie ogarniemy wszystkich grządek… i tu wchodzicie Wy. Wspólnie stworzymy nasz pierwszy ogród testowy, w którym sprawdzimy, na ile uprawa w mieście jest bezpieczna do spożycia. Chcemy się przekonać, czy warzywa z organicznej miejskiej grządki mają mniej czy więcej chemii niż te z przemysłowych szklarni w Maroku czy Hiszpanii, które trafiają do marketów. Przyjdź, pobrudź ręce ziemią, naucz się czegoś nowego i dołóż swoją cegiełkę do pierwszych hubowych zbiorów - zachęcają do udziału organizatorki.

Do użyźnienia gleby na grządkach wykorzystany zostanie kompost na razie jeszcze nie z własnego kompostownika, lecz przekazany przez Zakład Utylizacyjny w Gdańsku, powstały z przekompostowanych bioodpadów komunalnych.

HUBA rośnie na 100czni. Pomóż jej ożyć

Przy okazji wspólnej pracy uczestnicy dowiedzą się:

  • jak zakładać permakulturowe grządki w mieście,
  • czym różni się uprawa organiczna od konwencjonalnej,
  • jak kompost wpływa na plony,
  • jak samodzielnie zacząć urban farming nawet na balkonie.

Wstęp na zajęcia jest wolny, obowiązują zapisy.

Z kolei niedziela, 17 sierpnia to Huba Otwarta. W godzinach 13:00-18:00 można wpaść, zapoznać się z miejscem i ekipą, posiedzieć w ogrodzie lub popracować.

Grafika informująca o warsztatach, na których zakładany będzie ogród jadalny.
W sobotę, 16 sierpnia zakładany na Hubie będzie ogród jadalny
Materiały organizatorów

TV

Zupa na Monciaku