Huba rośnie na 100czni przy ul. Niterów od maja br. Uroczyste otwarcie bramy tej ekologicznej przestrzeni miejskiego eksperymentu, edukacji i ogrodnictwa odbyło się 23 lipca. Wtedy to partnerem Huby oficjalnie została miejska spółka InvestGDA, a na jej placu wylądował zielony kontener pod fungarium na uprawy grzybów jadalnych. Od tego czasu w Hubie non stop wrze. Warto tu zajrzeć z podkasanymi rękawami w nadchodzący długi weekend.
Klub Kompostu
W Hubie działa już Klub Kompostu. Na pierwszym spotkaniu klubu uczestnicy rozłożyli temat kompostowania na czynniki pierwsze.
- Zmapowaliśmy temat kompostowania na 100czni. Wiemy już, co chcemy osiągnąć, co możemy zrobić tu i teraz, a gdzie potrzebujemy jeszcze uzupełnić wiedzę. I jak to w hubowym stylu: zamiast czekać na idealny moment… działamy! - mówią autorki projektu Blanka Byrwa i Michalina Jasińska. - Pierwszy krok? Budujemy wronie gniazdo - wyjątkowy rodzaj kompostownika z naturalnych materiałów. Już za chwilę zaczniemy w nim składować bioodpady i zamieniać je w czarne złoto ogrodników, czyli wartościowy kompost, który zasili nasze rośliny.
W najbliższy piątek, 15 sierpnia, w godzinach 13:00-15:00 zaplanowano tu warsztaty kompostowania, na których będzie można:
- nauczyć się, jak stworzyć własny kompostownik,
- poznać tajniki skutecznego kompostowania,
- zobaczyć, jak z pozornych odpadów powstaje żyzna ziemia.
Wstęp na warsztaty jest wolny, zapisy na stronie Huby na FB.
Ogród jadalny
Natomiast w sobotę, 16 sierpnia, w godzinach 11:00-14:00 będzie można z ekipą Huby popracować na grządkach.
- Jeszcze w tym sezonie obiecaliśmy sobie zjeść cukinię z własnej, hubowej uprawy - i teraz jest moment, żeby to marzenie stało się rzeczywistością. Problem w tym, że sami nie ogarniemy wszystkich grządek… i tu wchodzicie Wy. Wspólnie stworzymy nasz pierwszy ogród testowy, w którym sprawdzimy, na ile uprawa w mieście jest bezpieczna do spożycia. Chcemy się przekonać, czy warzywa z organicznej miejskiej grządki mają mniej czy więcej chemii niż te z przemysłowych szklarni w Maroku czy Hiszpanii, które trafiają do marketów. Przyjdź, pobrudź ręce ziemią, naucz się czegoś nowego i dołóż swoją cegiełkę do pierwszych hubowych zbiorów - zachęcają do udziału organizatorki.
Do użyźnienia gleby na grządkach wykorzystany zostanie kompost na razie jeszcze nie z własnego kompostownika, lecz przekazany przez Zakład Utylizacyjny w Gdańsku, powstały z przekompostowanych bioodpadów komunalnych.
HUBA rośnie na 100czni. Pomóż jej ożyć
Przy okazji wspólnej pracy uczestnicy dowiedzą się:
- jak zakładać permakulturowe grządki w mieście,
- czym różni się uprawa organiczna od konwencjonalnej,
- jak kompost wpływa na plony,
- jak samodzielnie zacząć urban farming nawet na balkonie.
Wstęp na zajęcia jest wolny, obowiązują zapisy.
Z kolei niedziela, 17 sierpnia to Huba Otwarta. W godzinach 13:00-18:00 można wpaść, zapoznać się z miejscem i ekipą, posiedzieć w ogrodzie lub popracować.