InvestGDA wzmacnia Hubę

Powstały z inicjatywy 100czni projekt Huba – przestrzeń miejskiego eksperymentu, edukacji i ogrodnictwa, zyskał nowego partnera – miejską instytucję InvestGDA. Mieszkańcy i przedsiębiorcy zyskają tu dostęp do innowacyjnych rozwiązań w duchu gospodarki cyrkularnej – od hodowli grzybów z odpadów po laboratorium biomateriałów. Ogłoszeniu współpracy towarzyszyło osadzenie kontenera do uprawy grzybów.
23.07.2025
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Na terenach poprzemysłowych stoją ludzie i obserwują jak dźwig wyładowuje z ciężarówki zielony kontener.
Uroczystości oficjalnego otwarcia Huby towarzyszyło wyładowanie i osadzenie kontenera pod przyszłe fungarium
Fot. Przemysław Kozłowski / www.gdansk.pl

Huba to nowa przestrzeń innowacji społecznych, miejskiego eksperymentu, edukacji i ogrodnictwa powstała z inicjatywy 100czni, o czym szczegółowo pisaliśmy w maju br. w artykule „HUBA rośnie na 100czni. Pomóż jej ożyć”. Dwa miesiące później projekt wkroczył w nowy etap rozwoju – rozpoczął współpracę z miejską instytucją InvestGDA, wspierającą rozwój gospodarczy Gdańska.

- Bardzo się cieszę, że otwieramy współpracę z nowym, bardzo ważnym dla nas partnerem, jakim jest InvestGDA. To wsparcie jest kluczowe z dwóch względów. Po pierwsze pozwala nam realizować kolejne niekomercyjne działania i wyzwania. Ale pozwala zaangażować też potężny zespół ekspertów, którzy wspierają nas w tworzeniu i wymyślaniu nowych kierunków rozwoju dla miasta, biorąc pod uwagę zrównoważony rozwój, co dla nas - 100czni, od samego początku jest takie ważne - mówi Kuba Łukaszewski, współzałożyciel 100czni.

Pięć osób - trzech mężczyzn i dwie kobiety, stoją na drewnianym podeście przed obiektem zbudowanym z kontenerów. jeden mężczyzna przemawia do mikrofonu.
O współpracy i planach działania opowiadali (od lewej): Kuba Łukaszeswki, współzałożyciel 100czni; Paweł Orłowski, prezes zarządu InvestGDA, Piotr Grzelak, zastępca prezydent Gdańska ds. zrównoważonego rozwoju i gospodarki oraz autorki projektu Blanka Byrwa i Michalina Jasińska
Fot. Przemysław Kozłowski / www.gdansk.pl

Gdzie zrównoważony rozwój, tam miasto

W uroczystości oficjalnego otwarcia bramy Huby, w środę, 23 lipca, wzięli udział m.in. Piotr Grzelak, zastępca prezydent Gdańska ds. zrównoważonego rozwoju i gospodarki oraz prezes InvestGDA Paweł Orłowski.

- Bardzo nam zależy na naszej obecności tutaj, bo to jest ważna część miasta i cieszymy się, że projekt idzie w kierunku gdańskiego genius loci. To miejsce gdzie spotykają się ludzie z różnych stron, gdzie spotyka się sztuka, biznes i miasto. To co będzie się tu realizowała, to też jest gospodarka w obiegu zamkniętym - bardzo ważny kierunek strategiczny miasta Gdańska, nakierowany na innowacje, na szukanie czegoś niekoniecznie bardzo wysublimowanego w sensie technologicznym, lecz poszukującego tego, co jest u źródła - mówi wiceprezydent Gdańska.

Z ulicy do galerii. Wystawa „Outsiders” w 100czni

 

Paweł Orłowski: - Bardzo się cieszymy, że dołączamy do 100czni, do partnerów biznesowych tej inicjatywy. Dla nas wartością jest wyjście od człowieka, od inicjatywy społecznej, od chęci zrobienia czegoś także misyjnie. Wszędzie tam gdzie pojawia się ten wątek rozwoju, łączenia różnych światów - nauki, edukacji, biznesu, administracji, tam chcemy być obecni. Już rodzą się nam w głowach plany, jak w tej przestrzeni prezentować nasze pomysły na miasto, urbanistykę, gospodarkę zamkniętą, zrównoważony rozwój i zieloną transformację. 

Fungarium wylądowało

Uroczystości towarzyszyło wyładowanie z TIR-a i osadzenie na gruncie kontenera, który pełnić będzie funkcję zamkniętego systemu do uprawy grzybów jadalnych.

- To bardzo ważna część projektu - przyszłe fungarium - kontener chłodniczy, który będziemy przerabiać na miejsce do eksperymentalnej uprawy grzybów, zarówno na cele konsumpcyjne, jak i na cele tworzenia bio-metariałów przyszłości. Niezwykle istotne w fungarium jest to, że będzie odpowiadać na potrzebę domykania obiegu. Będziemy tu wykorzystywać biomasę pozyskiwaną ze 100czni, jak np. fusy od kawy czy odpady spożywcze, żeby rozpocząć uprawę grzybni – mówi Blanka Byrwa, architektka i badaczka, która wspólnie z aktywistką i ogrodniczką miejską Michaliną Jasińską są autorkami projektu.

Młoda kobieta wyciąga rękę, w której trzyma grzybnie boczniaka.
Blanka Byrwa prezentuje eksperymentalnie wyhodowaną grzybnię boczniaka
Fot. Przemysław Kozłowski / www.gdansk.pl

Następnie autorki oprowadziły gości po przestrzeni Huby, gdzie już powstają lub pojawią się wkrótce takie elementy, jak:

  • Lab biomateriałów – przetwarzanie odpadów organicznych w materiały przyszłości;
  • FoodTech Kuchnia – innowacyjna kuchnia i restauracja promująca roślinne jedzenie;
  • Miejska farma – uprawy, edukacja rolnicza i lokalna produkcja;
  • Kompostownia – zarządzanie odpadami w duchu GOZ;
  • Warsztat prototypowania – miejsce pracy z materiałami i ideami;
  • Fungarium – przestrzeń do eksperymentów z grzybami jadalnymi;
  • Audytorium – otwarta przestrzeń edukacyjna i eventowa;
  • Strefa wytchnienia – dziki ogród, regeneracja, kontakt z naturą.

100cznia gości Święto Wolności i Praw Obywatelskich

Jak wyjaśniły przewodniczki, wszystkie te elementy tworzą razem obieg zamknięty – ekologiczny, edukacyjny i społeczny. Materiały użyte do budowy pochodzą z recyklingu, a testowane procesy opierają się na przetwarzaniu lokalnych zasobów – np. produkcja bioplastików ze skórek cytrusów czy chemii gospodarczej z odpadów gastronomicznych.

Od teraz przestrzeń będzie otwarta dla mieszkańców pięć dni w tygodniu – jako miejsce spotkań, edukacji i eksperymentu.

 

 

TV

Gambit Michała