PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE

W4 Food Squat - nowa przestrzeń kulinarno-rozrywkowa już otwarta. Tak było

W4 Food Squat - nowa przestrzeń kulinarno-rozrywkowa już otwarta. Tak było
W sobotę, 20 czerwca, W4 Food Squat - nowa przestrzeń na terenach postoczniowych - przywitała miłośników dobrym jedzeniem i muzyką. Zobaczcie, jak wygląda nowy koncept kulinarny na ulicy Elektryków, który będzie oferował nam dobry relaks przez cały sezon.
Na przekór epidemicznym przeciwnościom losu, w sobotę, 20 czerwca, do życia powróciło imprezowe centrum Gdańska - koncept W4 Food Squat skupiony wokół popularnej Ulicy Elektryków
Na przekór epidemicznym przeciwnościom losu, w sobotę, 20 czerwca, do życia powróciło imprezowe centrum Gdańska - koncept W4 Food Squat skupiony wokół popularnej Ulicy Elektryków
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Weekend na stoczni. Foodtrucki, malarstwo i jazz - nie przegap!

 

Ulica Elektryków praktycznie co roku w okolicach wakacji zaskakuje kolejnymi inicjatywami i nowymi projektami ożywiającymi życie nocne (i nie tylko) na terenie postoczniowym. Najnowszy pomysł to W4 Food Squat - gastronomiczny koncept skupiający punkty serwujące jedzenie na terenie dawnej hali Wydziału Elektrycznego W4, sąsiadującej z klubem B90.

W sobotę, 20 czerwca, koncept którym będziemy mogli cieszyć się przez cały sezon, zainaugurował działalność. Atrakcje czekały już od godziny 14:00, na obszarze liczącym aż 10 tys. m2 - W4 Food Squat tworzy bowiem nie tylko wspomniana hala W4, gdzie prezentują się wystawcy, ale i okalające ją przestrzenie - w sumie sześć różnych miejsc, tworzących spójne uniwersum: ulica Elektryków, Plenum, kluby Drizzly Grizzly i B90 oraz Plener 33.

 

W powietrzu czuć było wakacje, ale nie dało się też zapomnieć o trwającej epidemii koronawirusa. Organizatorzy, właściciele punktów gastronomicznych, ale i sami odwiedzający pilnowali, by zachowany był dystans społeczny, m.in. w kolejkach do składania zamówień
W powietrzu czuć było wakacje, ale nie dało się też zapomnieć o trwającej epidemii koronawirusa. Organizatorzy, właściciele punktów gastronomicznych, ale i sami odwiedzający pilnowali, by zachowany był dystans społeczny, m.in. w kolejkach do składania zamówień
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

W przemysłowych przestrzeniach z charakterem w hali W4 zamawiać można było dania kuchni z duszą - wegetariańskie, przygotowywane z lokalnych produktów, z pieca opalanego drewnem. Nie zabrakło też okazji do wypicia dobrej kawy. Wśród mobilnych punktów gastronomicznych były dobrze znane w Trójmieście food trucki i knajpki i restauracje na co dzień działające we Wrzeszczu czy na Dolnym Mieście.

Roślinną kuchnię serwował wrzeszczański House of Seitan - stuprocentowo wegańskie menu od dziewczyn z pasją, które na co dzień w budynku przy ulicy Wajdeloty udowadniają, że jedzenie to coś więcej niż tylko napełnianie talerzy, i Nie/mięsny - oferujący kulinarną podróż do świata aromatów i kolorów Bliskiego Wschodu, znany z Dolnego Miasta przy ulicy Jaskółczej, gdzie mieści się jego stacjonarna siedziba. Na miłośników fast foodów czekał Carmnik Food Truck i Pizza Truck, a bardziej egzotyczne smaki serwował Dos Amigos i Przyganiał Kocioł Wokowi. Kawoszy poił punkt W4 COFFEE SHOP.

 

Ogromna przestrzeń, ciekawe, industrialne przestrzenie, leżaki i siedziska z palet, na których można się zrelaksować, a do tego zróżnicowane jedzenie przygotowywane od serca - tak w skrócie można podsumować najważniejsze zalety nowego konceptu na stoczni
Ogromna przestrzeń, ciekawe, industrialne przestrzenie, leżaki i siedziska z palet, na których można się zrelaksować, a do tego zróżnicowane jedzenie przygotowywane od serca - tak w skrócie można podsumować najważniejsze zalety nowego konceptu na stoczni
fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Jak można było przekonać się pierwszego dnia, popularna ulica Elektryków standardowo pełni funkcję strefy chilloutu pod gołym niebem i niedużej sceny muzycznej. Plenum to z olei przestrzeń, w której przez całe wakacje królować będą sztuki wizualne w odsłonie wielkomiejskiej, niepokornej i konceptualnej. Plener 33 to punkt na świeżym powietrzu, w którym będą działy się różnego rodzaju wydarzenia, stopniowo ujawniane przez organizatorów.

W otwartym jesienią ubiegłego roku kameralnym klubie koncertowym Drizzly Grizzly wybierzemy coś z szerokiej selekcji piw kraftowych. A industrialne przestrzenie klubu B90 zapewniają sanitarne zaplecze dostosowane w pełni do bieżących wymagań reżimu - którego przestrzeganie jest wymagane z uwagi na wciąż panującego, i rozprzestrzeniającego się, koronawirusa.

 

 

Weź udział w badaniu zmian w kulturze w czasie i po pandemii koronawirusa

 

Agata Olszewskawww.gdansk.plagata.olszewska@gdansk.pl
Agata Olszewska - najnowsze
Agata Olszewskawww.gdansk.plagata.olszewska@gdansk.pl
Agata Olszewska - najnowsze