Ulicami Gdańska przejechał zabytkowy tramwaj Ring, w którym podróżowali Wojciech Bystry - prezes Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta, Piotr Kowalczuk - zastępca prezydenta Gdańska ds. polityki społecznej oraz zaproszeni goście i wolontariusze. O godz. 12 dotarł na przystanek Nowe Ogrody, gdzie rozpoczęło się nietypowe kulinarne wydarzenie.
Pracownicy i wolontariusze Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta rozdawali zupę mieszkańcom Gdańska zachęcając do wspierania osób potrzebujących. Do wyboru był krem z dyni według przepisu Krzysztofa Kiljańskiego oraz zupa cebulowa przepisu siostry Moniki (Albertynki) gotującej na co dzień dla Gwardii Szwajcarskiej w Watykanie.
Akcja była finałem ogólnopolskiej kampanii społecznej „Pomagamy ze smakiem”, podczas której przez 12 miesięcy w wielu miastach Polski gotowano zupę według przepisów m.in. Natalii Kukulskiej, Ewy Wachowicz (była Miss Polonia i autorka programów kulinarnych gotowała w Gdańsku), Roberta Makłowicza czy Kingi Preis.
- Nie należy zapominać, że pomaganie potrzebującym trwa cały rok, a nie jedynie w okresie zimowym i czasem talerz zupy, czy niewielka kwota pieniędzy może odmienić czyjeś życie - mówi Wojciech Bystry. - Należy to jednak robić rozważnie i umiejętnie, bo pomaganie na ulicy może często szkodzić samym potrzebującym.
Jak pokazują badania prowadzone przez Towarzystwo wśród gdańskich bezdomnych - zdecydowana większość z nich przeznacza niestety dawane w dobrej wierze pieniądze na alkohol i inne używki.
Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta Koło Gdańskie wspiera codziennie blisko tysiąc osób w samym Trójmieście, prowadząc schroniska i noclegownie dla osób bezdomnych oraz Centra Integracji Społecznej i inne placówki specjalistyczne. Działa w naszym mieście już od 27 lat.
Więcej informacji na temat akcji i form pomocy, jakiej każdy może udzielić osobom bezdomnym, znaleźć można na stronie internetowej Towarzystwa.
Partnerem finału akcji “Pomagamy ze smakiem” w Gdańsku był Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku.