- Pomysł na otwarcie trzeciej lokalizacji BioBazaru właśnie w Gdańsku zrodził się już jakiś czas temu, bo zawsze marzyliśmy o dostępie do morza - śmieje się Agnieszka Saternus, zarządzająca BioBazarem. - Od samego początku działalności w Warszawie wiedzieliśmy, że jeśli pomysł się przyjmie, to koniecznie musimy być w Trójmieście. Na Facebooku dostawaliśmy zresztą mnóstwo pytań, kiedy się tu pojawimy.
Wabikiem na klientów są produkty i ich cena. Ekologiczne nie tylko z nazwy. Chcący sprzedawać na BioBazarze muszą okazać certyfikaty potwierdzające czystość ich gospodarstw i sprzedawanych dóbr. Nie wystarczy powiedzieć, że jabłka są z przydomowego sadu i nie były pryskane. By uzyskać certyfikat gospodarstwa ekologicznego, trzeba m.in. wykonać badania gleby i potwierdzić brak w niej niepożądanych elementów tablicy Mendelejewa. Okazania takich certyfikatów żądają organizatorzy gdańskiego i pozostałych BioBazarów.
Co do ceny: klient kupuje towar bezpośrednio od rolnika, bez pośredników i marż, a więc dużo taniej niż w markecie.
Warszawa i Katowice
BioBazar w Warszawie działa od pięciu lat, w Katowicach - od półtora roku. Ten w Gdańsku rusza w sobotę, 12 grudnia 2015 r.
- Muszę przyznać, że w Warszawie początkowo, czyli przez pierwsze dwa lata, walczyliśmy o przetrwanie - mówi Joanna Żuchlińska, współorganizatorka BioBazaru. - Ale cały czas wierzyliśmy, że ten pomysł chwyci. I chwycił!
W Warszawie zaczęło się od jednej hali i nieco ponad 20 dostawców. Dzisiaj BioBazar przy Żelaznej zajmuje cztery hale, dostawców jest ponad stu, handlują już trzy dni w tygodniu, a klientów przychodzi kilka tysięcy - około 3 tys. w soboty, 1,5 tys. w środy i kilkuset w piątkowe popołudnia.
- W Katowicach ruszyliśmy w kwietniu 2014 roku i tam „zaskoczyło” od razu - wspomina Żuchlińska. - Było łatwiej niż w Warszawie, bo startowaliśmy w innym momencie i świadomość konsumentów jest już inna. Na Śląsku co sobota spotyka się około 50 producentów i tysiąc kupujących.
Gdański debiut
Czy podobny sukces BioBazar osiągnie na Wybrzeżu?
- Na BioBazarze jest okazja zapytać u źródła, dlaczego ziemniaki z gospodarstwa ekologicznego kosztują więcej niż 80 groszy i dlaczego ze świeżego mleka można w domu zrobić twaróg, a to ze sklepu się psuje i cuchnie. Od naszych producentów można się dowiedzieć, że w Polsce rośnie więcej odmian ziemniaków niż dwie - irga i orlik. Podpowiedzą nawet, które w jakich potrawach najlepiej smakują, bo w produktach ekologicznych chodzi nie tylko o cenę, ale i o smak. Tym, którzy dotąd nie dbali o to, co jedzą, gwarantuję, że pod względem kulinarnym będą miło zaskoczeni - zachęca Joanna Żuchlińska.
Na pierwszym BioBazarze na Wybrzeżu dostępne będą certyfikowane produkty ekologiczne: świeże owoce i warzywa, wędliny, drób, mięso, pasztety, ryby, nabiał, pieczywo, przetwory, produkty garmażeryjne, wypieki i wiele smakołyków, także świątecznych. Udział zapowiedziało prawie 40 producentów z Pomorskiego i nie tylko - więcej niż na początku w stolicy i Katowicach.
Miejsce i terminy
Targi z certyfikowaną żywnością ekologiczną BioBazar mają się odbywać co sobota na terenie dawnej stoczni przy ul. Doki 1 (wjazd od Popiełuszki, obok Crossfitu Stocznia). Godziny otwarcia: 8.00-16.00.
Specjalny BioBazar z produktami na Boże Narodzenie odbędzie się wyjątkowo w środę, 23 grudnia, od 10.00 do 18.00.
BioBazar w grudniu:
12 grudnia (sobota), godz. 8.00-16.00
19 grudnia (sobota), godz. 8.00-16.00
23 grudnia (wyjątkowo środa), godz. 10.00-18.00
Kontakt dla dostawców w sprawie sprzedaży:
Dagmara Pająk, d.pajak@biobazar.pl, tel. 516-799-142