BioBazar w stoczni. Debiut targów zdrowej żywności

Po sukcesie w Warszawie i Katowicach, organizatorzy BioBazaru chcą spróbować swoich sił w Gdańsku. Pierwszy targ, na którym będzie można kupić wyłącznie certyfikowane ekologiczne warzywa czy nabiał, odbędzie się 12 grudnia w Młodym Mieście. I tak ma być już co sobota.
11.12.2015
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

 

BioBazar w Katowicach działa z powodzeniem od półtora roku.

 

- Pomysł na otwarcie trzeciej lokalizacji BioBazaru właśnie w Gdańsku zrodził się już jakiś czas temu, bo zawsze marzyliśmy o dostępie do morza - śmieje się Agnieszka Saternus, zarządzająca BioBazarem. - Od samego początku działalności w Warszawie wiedzieliśmy, że jeśli pomysł się przyjmie, to koniecznie musimy być w Trójmieście. Na Facebooku dostawaliśmy zresztą mnóstwo pytań, kiedy się tu pojawimy.

Wabikiem na klientów są produkty i ich cena. Ekologiczne nie tylko z nazwy. Chcący sprzedawać na BioBazarze muszą okazać certyfikaty potwierdzające czystość ich gospodarstw i sprzedawanych dóbr. Nie wystarczy powiedzieć, że jabłka są z przydomowego sadu i nie były pryskane. By uzyskać certyfikat gospodarstwa ekologicznego, trzeba m.in. wykonać badania gleby i potwierdzić brak w niej niepożądanych elementów tablicy Mendelejewa. Okazania takich certyfikatów żądają organizatorzy gdańskiego i pozostałych BioBazarów.

Co do ceny: klient kupuje towar bezpośrednio od rolnika, bez pośredników i marż, a więc dużo taniej niż w markecie.

 

Warszawa i Katowice

BioBazar w Warszawie działa od pięciu lat, w Katowicach - od półtora roku. Ten w Gdańsku rusza w sobotę, 12 grudnia 2015 r.

- Muszę przyznać, że w Warszawie początkowo, czyli przez pierwsze dwa lata, walczyliśmy o przetrwanie - mówi Joanna Żuchlińska, współorganizatorka BioBazaru. - Ale cały czas wierzyliśmy, że ten pomysł chwyci. I chwycił!

W Warszawie zaczęło się od jednej hali i nieco ponad 20 dostawców. Dzisiaj BioBazar przy Żelaznej zajmuje cztery hale, dostawców jest ponad stu, handlują już trzy dni w tygodniu, a klientów przychodzi kilka tysięcy - około 3 tys. w soboty, 1,5 tys. w środy i kilkuset w piątkowe popołudnia.

- W Katowicach ruszyliśmy w kwietniu 2014 roku i tam „zaskoczyło” od razu - wspomina Żuchlińska. - Było łatwiej niż w Warszawie, bo startowaliśmy w innym momencie i świadomość konsumentów jest już inna. Na Śląsku co sobota spotyka się około 50 producentów i tysiąc kupujących.

 

Kluczem do sukcesu są jakość i cena. Klienci kupują certyfikowane produkty bezpośrednio od rolników. Na zdjęciu - BioBazar w Katowicach.

 

 

Gdański debiut

Czy podobny sukces BioBazar osiągnie na Wybrzeżu?

- Na BioBazarze jest okazja zapytać u źródła, dlaczego ziemniaki z gospodarstwa ekologicznego kosztują więcej niż 80 groszy i dlaczego ze świeżego mleka można w domu zrobić twaróg, a to ze sklepu się psuje i cuchnie. Od naszych producentów można się dowiedzieć, że w Polsce rośnie więcej odmian ziemniaków niż dwie - irga i orlik. Podpowiedzą nawet, które w jakich potrawach najlepiej smakują, bo w produktach ekologicznych chodzi nie tylko o cenę, ale i o smak. Tym, którzy dotąd nie dbali o to, co jedzą, gwarantuję, że pod względem kulinarnym będą miło zaskoczeni - zachęca Joanna Żuchlińska.

Na pierwszym BioBazarze na Wybrzeżu dostępne będą certyfikowane produkty ekologiczne: świeże owoce i warzywa, wędliny, drób, mięso, pasztety, ryby, nabiał, pieczywo, przetwory,  produkty garmażeryjne, wypieki i wiele smakołyków, także świątecznych. Udział zapowiedziało prawie 40 producentów z Pomorskiego i nie tylko - więcej niż na początku w stolicy i Katowicach.

Miejsce i terminy

Targi z certyfikowaną żywnością ekologiczną BioBazar mają się odbywać co sobota na terenie dawnej stoczni przy ul. Doki 1 (wjazd od Popiełuszki, obok Crossfitu Stocznia). Godziny otwarcia: 8.00-16.00.

Specjalny BioBazar z produktami na Boże Narodzenie odbędzie się wyjątkowo w środę, 23 grudnia, od 10.00 do 18.00.

BioBazar w grudniu:

12 grudnia (sobota), godz. 8.00-16.00

19 grudnia (sobota), godz. 8.00-16.00

23 grudnia (wyjątkowo środa), godz. 10.00-18.00

 

 

I pomyśleć, że jeszcze w latach 70. na targach niemal wszystkie produkty były ekologiczne, tylko nikt tego tak nie nazywał. Tutaj - BioBazar w Warszawie.

 

 

Kontakt dla dostawców w sprawie sprzedaży:

Dagmara Pająk, d.pajak@biobazar.pl, tel. 516-799-142

biobazar.org.pl

TV

Obrona Westerplatte – pierwsze starcie II wojny. Rozmowa z dr. Janem Szkudlińskim