I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych „Drób na Polskim Stole” odbył się w ostródzkiej hali Expo Mazury, w środę, 18 kwietnia, 2018 r., w ramach branżowych targów gastronomicznych „Mazury HoReCa”. Jego organizatorem był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza.
Zadanie było trudne, niemal jak w telewizyjnym hicie „MasterChef”: dwuosobowe drużyny w ciągu 90. minut musiały przygotować danie, uwzględniające w swoim składzie produkt główny - indyka - i wydać je na ośmiu talerzach. Zanim młodzi kucharze tego dokonali, musieli wykonać konkurencję poprzedzającą, którą był rozbiór indyka.
Gdańsk reprezentowali Kacper Serafińczuk i Wiktor Bałdyga z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Ich wariacja na temat indyka przyniosła im zaszczytne drugie miejsce. Do zdobycia lauru zwycięstwa zabrakło im jedynie... jednego punktu. Tym samym uplasowali się za uczniami z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.
W sumie w konkursie wzięło udział aż 16 szkół z całej Polski - oprócz gdańskiej i poznańskiej były to: Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Konarskiego w Opolu Lubelskim, Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku, Powiatowy Zespół Szkół w Chojnowie, Technikum nr 3 w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach, Technikum Lider w Lublinie, Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie, Zespół Szkół w Oleszycach, Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Ponadgimanzjalnych nr 2 im. Genowefy Jaworskiej w Inowrocławiu oraz Zespół Szkół Powiatowych im. Majora H. Sucharskiego w Przasnyszu.
To nie pierwszy sukces kulinarnego duetu z Gdańska. Wcześniej, 12 kwietnia 2018 r., Serafińczuk i Bałdyga zdobyli I miejsce w IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności 2018”. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach, pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego, Rektora Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Barbary Nowak - Małopolskiego Kuratora Oświaty. Gościem specjalnym był znany kucharz i osobowość telewizyjna, Robert Makłowicz.
Tematem przewodnim kulinarnych zmagań była „Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca”. Duet z ZSGH w Gdańsku podał jako danie główne gołębia z burakami i sosem z fasoli, a na deser sernik. Potrawy okazały się strzałem w dziesiątkę - zespół zajął 1. miejsce.
Gdańska szkoła w zmaganiach pokonała aż trzynaście dwuosobowych zespołów ze szkół, nie tylko z całej Polski, ale również z Węgier, Hiszpanii i Rumunii. Sukces uczniom gdańskiego „gastronomika” pomogła osiągnąć przygotowująca ich do konkursu Renata Król-Klusek - nauczyciel przedmiotów zawodowych.