• Start
  • Wiadomości
  • Uczniowie z gdańskiego „gastronomika” na podium w ważnym konkursie

Uczniowie z gdańskiego „gastronomika” na podium w ważnym konkursie

II miejsce uczniom gdańskiego „gastronomika” - Kacprowi Serafińczukowi i Wiktorowi Bałdydze z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku - przyniósł indyk. Potrawę z drobiu w ich wykonaniu doceniono na targach branżowych w Ostródzie. Nie jest to pierwszy sukces tego młodego duetu kulinarnego - wcześniej zachwycili jurorów... gołębiem z burakami.
19.04.2018
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Kacper Serafińczuk i Wiktor Bałdyga z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Kacper Serafińczuk i Wiktor Bałdyga z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
ZSGH w Gdańsku

 

I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych „Drób na Polskim Stole” odbył się w ostródzkiej hali Expo Mazury, w środę, 18 kwietnia, 2018 r., w ramach branżowych targów gastronomicznych „Mazury HoReCa”. Jego organizatorem był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza.

Zadanie było trudne, niemal jak w telewizyjnym hicie „MasterChef”: dwuosobowe drużyny w ciągu 90. minut musiały przygotować danie, uwzględniające w swoim składzie produkt główny - indyka - i wydać je na ośmiu talerzach. Zanim młodzi kucharze tego dokonali, musieli wykonać konkurencję poprzedzającą, którą był rozbiór indyka.

 

Konkurs 'Drób na Polskim Stole' odbywa się od kilku lat. Jego organizatorem jest Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza
Konkurs 'Drób na Polskim Stole' odbywa się od kilku lat. Jego organizatorem jest Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza
ZSGH w Gdańsku

 

Gdańsk reprezentowali Kacper Serafińczuk i Wiktor Bałdyga z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Ich wariacja na temat indyka przyniosła im zaszczytne drugie miejsce. Do zdobycia lauru zwycięstwa zabrakło im jedynie... jednego punktu. Tym samym uplasowali się za uczniami z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

W sumie w konkursie wzięło udział aż 16 szkół z całej Polski - oprócz gdańskiej i poznańskiej były to: Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Konarskiego w Opolu Lubelskim, Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku, Powiatowy Zespół Szkół w Chojnowie, Technikum nr 3 w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach, Technikum Lider w Lublinie, Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie, Zespół Szkół w Oleszycach, Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Zespół Szkół Ponadgimanzjalnych nr 2 im. Genowefy Jaworskiej w Inowrocławiu oraz Zespół Szkół Powiatowych im. Majora H. Sucharskiego w Przasnyszu.

 

Duet z gdańskiej szkoły zajął I miejsce w IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym 'Smak Gościnności 2018'
Duet z gdańskiej szkoły zajął I miejsce w IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym 'Smak Gościnności 2018'
ZSGH w Gdańsku

 

To nie pierwszy sukces kulinarnego duetu z Gdańska. Wcześniej, 12 kwietnia 2018 r., Serafińczuk i Bałdyga zdobyli I miejsce w IV Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym „Smak Gościnności 2018”. Konkurs odbył się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach, pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego, Rektora Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Barbary Nowak - Małopolskiego Kuratora Oświaty. Gościem specjalnym był znany kucharz i osobowość telewizyjna, Robert Makłowicz.

Tematem przewodnim kulinarnych zmagań była „Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca”. Duet z ZSGH w Gdańsku podał jako danie główne gołębia z burakami i sosem z fasoli, a na deser sernik. Potrawy okazały się strzałem w dziesiątkę - zespół zajął 1. miejsce.

Gdańska szkoła w zmaganiach pokonała aż trzynaście dwuosobowych zespołów ze szkół, nie tylko z całej Polski, ale również z Węgier, Hiszpanii i Rumunii. Sukces uczniom gdańskiego „gastronomika” pomogła osiągnąć przygotowująca ich do konkursu Renata Król-Klusek - nauczyciel przedmiotów zawodowych.

TV

120-letnia kamienica jak nowa