• Start
  • Wiadomości
  • Poradnik “Niemarnik” podpowie, jak nie marnować jedzenia

Poradnik “Niemarnik” podpowie, jak smacznie i z głową nie marnować jedzenia

Ponad 20 sposobów na niemarnowanie żywności do zastosowania w każdym gospodarstwie domowym znaleźć można w “Niemarniku”, dostępnym przez internet, bezpłatnym poradniku wydanym przez Zakład Utylizacyjny w Gdańsku. Wydawnictwo uzupełniają przepisy na zdrowe potrawy z resztek (np. wczorajszego obiadu).
12.02.2024
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
kobieta ujęta od klatki piersiowej do bioder, w fartuchu, z nożem w ręce, stoi nad stołem na którym leży deska do krojenia, a na niej pomidorki koklajlowe, kobieta kroi jednego, przed nią w miskach trzy różne potrawy
Poradnik "Niemarnik" zawiera m.in. przepisy na szybkie i smaczne potrawy z resztek i produktów, które akurat mamy pod ręką
Fot. Dawid Linkowski

Dwa razy więcej surowców z odpadów - zmodernizowana sortownia w Gdańsku

Ile jedzenia marnujemy w Polsce?

W Polsce rocznie marnujemy prawie 5 milionów ton żywności, z czego blisko 60 proc. gospodarstwa domowych - wynika z raportu Federacji Banków Żywności z 2020 roku.

Najczęstszym powodem wyrzucania żywności do kosza jest oczywiście jej zepsucie się, ale wyrzucamy też jedzenie z powodu przekroczenia daty ważności, a także dlatego, że   za dużo ugotowaliśmy i za dużo kupiliśmy.

Jak oni to robią? Poznaj gdańską rodzinę, która wyznaje “domowy ekominimalizm”

Zakupy, lodówka, gotowanie

Wystarczy zmienić podejście do zakupów, gotowania i przechowywania, by zapobiec wszystkim wyżej wymienionym powodom marnowania żywności. Jak to zrobić? Wszystkich odpowiedzi dostarcza opublikowany przez Zakład Utylizacyjny “Niemarnik”. 

W internetowym wydawnictwie znaleźć można wskazówki dotyczące:

  • mądrego planowania zakupów i metody FIFO ;
  • “organizacji” lodówki, która służy jak najdłuższemu utrzymaniu świeżości przechowywanej w niej żywności;
  • umiejętnego mrożenia i wekowania;
  • różnic między hasłem “najlepiej spożyć przed” a “należy spożyć do”, które znajdują się na etykietach produktów spożywczych;
  • miejsc, w których w Gdańsku można podzielić się nadmiarem jedzenia
  • i wreszcie przygotowywania szybkich i smacznych potraw z resztek i produktów, które akurat mamy “pod ręką”.

 

“Ściągajcie, polecajcie, korzystajcie! Liczymy na maile z Waszymi komentarzami i przepisami oraz zdjęcia potraw jakie przygotujecie inspirowani Niemarnikiem, wybrane wykorzystamy w kolejnych edycjach poradnika. Adres e-mail: komunikacja@zut.com.pl - zachęcają twórcy “Niemarnika”.

“Niemarnika” znajdziesz na stronie internetowej Zakładu Utylizacyjnego, także w formie pdf do ściągnięcia.

screen stron opisywanego wydawnictwa, poświęconych właściwemu układaniu żywności w lodówce
Jedna ze stron "Niemarnika"
Mat. ZU Gdańsk

Aplikacja Czyste Miasto Gdańsk. Nowa, prostsza, bardziej funkcjonalna

TV

Festiwal Historyczny Wisłoujście przyciągnął tłumy