Pyszności na Dzień Niepodległości. Specjalne menu gdańskich restauracji. ZOBACZCIE

Przysmak legionisty, deser Tuchaczewskiego, wieprzowina ułana czy polonez do pary. Brzmi intrygująco, prawda? To jedne z wielu propozycji gdańskich restauracji, które z okazji Święta Niepodległości przygotowały specjalne menu. Zdecydowaliśmy się odwiedzić cztery, losowo wybrane lokale. To był pyszny dzień! Zobaczcie, a następnie posmakujcie.

Pyszności na Dzień Niepodległości. Specjalne menu gdańskich restauracji. ZOBACZCIE
A
A
data publikacji: 10 listopada 2017 r.

Po czym poznamy lokale, które biorą czynny udział w „Wieczorze Niepodległości”? Oczywiście po wywieszonej fladze i biało-czerwonych dekoracjach. Nie dajcie się zwieść nazwie wydarzenia. Specjalne menu będzie dostępne w gdańskich restauracjach nie tylko 11 listopada. Większość lokali zaczyna świętować w piątek 10 listopada, a kończy w niedzielę 12 listopada.

Poniżej lista 28 gdańskich restauracji, które z okazji Dnia Niepodległości przygotowały specjalne menu:

Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63

Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym - cena zestawu 30 zł

Bistro Nova Pierogova ul. Szafarnia 6

Specjalnej cenie 16 PLN/10 szt. pierogów:

- z gęsiną i sosem z karmelizowanej cebuli

- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i suszonymi pomidorami

- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i sosem ze świeżych malin

Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo

PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł

POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE

Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub

Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi

Dania główne do wyboru: Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław lub Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki

Deser: Rogaliki z nadzieniem różanym

Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł

Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124

Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.

Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł

Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9

Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż

Cena dania 67 zł

Central Hotel Gdańsk PG4 Browar

Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł

Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł

Restauracja Fellini Targ Rybny 6

Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł

Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł

Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł

Biało - czerwona panna cotta 18 zł

Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1

Przystawka: Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł

Zupa: Consomme z borowików z kluseczkami 20zł

Danie główne: Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł

Deser: Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł

Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9

Przystawka: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł

Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł. Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł

Oferta specjalna: Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości) w cenie 650 zł

Menu 1 w cenie 105 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą

Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 2 w cenie 125 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne: Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą

Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 3 w cenie 135 zł

Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą

Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż

Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą

Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12

Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł

Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł

Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2

Przystawka: Smażone grzyby podane z grzankami

Zupa: Krem z dyni

Danie główne: Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym

Deser: Rogal św.Marcina

Cena zestawu 72 zł

Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4

Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł

Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł

Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł

Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B

Zestawy niepodległościowe:

Menu I w cenie 69 zł.

Przystawka: Żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi

Zupa: Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak

Danie zasadnicze: Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem

Deser: Tarta z polskiej renety z kardamonem

Menu II w cenie 69 zł.

Przystawka: Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku

Zupa: Krem z borowików

Danie zasadnicze: Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż

Deser: Tarta ze śliwką i kruszonką

Lookier Cafe & Restaurant ul. Długa 39

O mój rozmarynie: Pieczone ziemniaki z rozmarynie w sosie Staropolskim, podawane z pieczonymi buraczkami 12 zł

Polewka legionisty: Grochówka z pajdą chleba na zakwasie 14 zł

Wieprzowina ułana: Schab podawany z kapustą zasmażaną, ziemniakami gotowanymi i sosem ze wstęgą z czerwonego wina 24 zł

Panieński rumieniec: Pieczone jabłka z kruszonką i kroplą sosu malinowego 12 zł

Polonez do pary: Białe i czerwone wino 24 zł

Ognisty mazur: Shot biało-czerwony, czyli Soplica z nutką granatu 10 zł

Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39

Zupy: Bolszewicka Soljanka 16,00 zł, Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł

Dania główne: Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł. Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł

Desery: Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł. Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł.

Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20

Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł

No To Cyk ul. Chlebnicka 2

Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł

Restauracja - Pierogarnia u Dzika, ul. Piwna 59/60

Pierogi Polskie w cenie 16 zł

Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1

Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł

Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł

Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł

Restauracja Rękawiczkaul. Długa 84/85

Przystawki: Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł

Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł

Dania główne: Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł

Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł

Desery: Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł. Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł

San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4

Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł

Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł

Pizza Bufala 26 zł

Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł

Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł

Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek.

Interaktywny wieczór Niepodległości: piątek i sobota od godziny 19:00-22:00

Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu

Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln

Vocal/ piano Wojciech Wentura

Rezerwacje tel. 515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk

Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9

Przystawka: Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł

Danie główne: Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł

Deser: Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł

Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo

Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł

Danie główne: Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł

Deser: Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł.

Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10

„Tatar przywódcy” (przystawka zimna): Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł

„Przysmak patrioty” (przystawka gorąca): Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł.

„Bulion marszałkowski” (zupa): Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł

„Na żołnierski głód” (danie główne): Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł

„Och słodka wolności!” (deser): Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł

Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20

Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł

Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20

Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł

Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł

Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł

Time Out ul. Piwna 3/4

Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł

Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł

Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a

Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł

Natalia Gawlik (0)
www.gdansk.pl
natalia.gawlik@gdansk.pl
więcej tekstów autora
Natalia Gawlik (0)
www.gdansk.pl
natalia.gawlik@gdansk.pl
więcej tekstów autora
wcześniejsza wiadomość
Budżet Obywatelski 2018. Miasto zerwało umowę z firmą, która zawiniła. Głosowanie jeszcze w grudniu?
późniejsza wiadomość
Jak najłatwiej dojechać na poniedziałkowy mecz Polska - M…