Celebruj Wieczór Niepodległości w gdańskich restauracjach i pubach! Od piątku, 10 listopada

Święto Niepodległości najlepiej jest obchodzić w gronie przyjaciół i rodziny, przy dobrym jedzeniu i nalewkach - przekonują organizatorzy inicjatywy Wieczór Niepodległości i zapraszają do gdańskich restauracji i pubów na wspólne świętowanie 11 listopada. Zacząć można już dzień wcześniej. Na chętnych czekają potrawy inspirowane kuchnią polską w atrakcyjnych cenach.

Celebruj Wieczór Niepodległości w gdańskich restauracjach i pubach! Od piątku, 10 listopada
A
A
data publikacji: 08 listopada 2017 r.

Materiały prasowe

Już po raz trzeci Stowarzyszenie SUM wraz z Wydziałem Promocji Urzędu Miasta Gdańska zapraszają do radosnego celebrowania Święta Niepodległości w Gdańsku, przy smacznym jedzeniu w dobrej cenie.

Wieczór Niepodległości rozpocząć można już w wigilię narodowego święta, gdyż już od piątku, 10 listopada, wieczorem kilkadziesiąt wybranych pubów i restauracji czekać będzie na gości ze specjalną biało-czerwoną ofertą dań. Kolory oczywiście nieprzypadkowe - przygotowane potrawy inspirowane są bowiem tradycyjną kuchnią polską, a niektóre z nich nawet kolorystycznie nawiązują do narodowych barw. Będzie więc okazja do spróbowania dziczyzny, gęsiny, podrobów, pierogów czy grzybów. Kucharze wręcz prześcigają się w propozycjach.

Na przykład w restauracji Lobster (w budynku Olivia Gate B) zjemy gulasz z sarny z kopytkami dyniowymi, a na deser tartę z polskiej renety z kardamonem (obiad z przystawką i zupą za 69 zł), a w Central Hotel Gdańsk PG4 Browar - gęś owsianą pieczoną w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu i pure z pieczonej dyni (38 zł).

Na pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym (37 zł) lub flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem (19 zł) najlepiej wybrać się do restauracji Fellini na Targ Rybny 6, zaś na rzadko spotykaną tradycyjną czerninę z kładzionymi kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi do Hotelu Bartan w Sobieszewie (w zestawie z drugim daniem i deserem za 24,99 zł). Kto woli jednak dania mniej skomplikowane powinien spróbować w Barze Pod Rybą (ul. Piwna 61/63). Tam czeka na niego bigos polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym za 30 zł.

Pracownicy Brovarni Gdańsk, gdzie spróbować można konfitowanego udzica z polskiej gęsi rozmarynowej z buraczkami i jarmużem (67 zł) przypominają jednak, że najlepiej zamówić stolik dzień wcześniej w restauracji, by nie mieć kłopotów w wejściem. Chętnych na polską kuchnię na pewno nie będzie brakować.

Restauracje, biorące udział w Wieczorze Niepodległości będą oznaczone czerwoną flagą przy wejściu.


Oprócz kulinarnych przygód, nie zapominajmy że w sobotę, 11 listopada, czeka nas Parada Niepodległości, organizowana w Gdańsku już po raz 15. Początek o godz. 9.00 przy ulicy Podwale Staromiejskie.

Restauracje Wieczoru Niepodległości będą otwarte tego dnia do późnych godzin wieczornych.


Menu szefów kuchni przygotowane specjalnie na 10-11 listopada 2017 r.

Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63

Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym - cena zestawu 30zl


Bistro Nova Pierogova ul. Szafarnia 6

Specjalnej cenie 16 PLN/10 szt. pierogów:
- z gęsiną i sosem z karmelizowanej cebuli
- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i suszonymi pomidorami
- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i sosem ze świeżych malin


Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo

PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł
POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE
Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub
Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi
Dania główne do wyboru: Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław lub Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki
Deser: Rogaliki z nadzieniem różanym
Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł


Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124

Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł.


Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9

Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż
Cena dania 67 zł


Central Hotel Gdańsk PG4 Browar

Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł
Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł


Restauracja Fellini Targ Rybny 6

Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł
Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł
Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł
Biało - czerwona panna cotta 18 zł


Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1

Przystawka: Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł
Zupa: Consomme z borowików z kluseczkami 20zł
Danie główne: Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł
Deser: Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł


Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9

Przystawka: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł
Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł. Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł
Oferta specjalna: Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości) w cenie 650 zł

Menu 1 w cenie 105 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 2 w cenie 125 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne: Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 3 w cenie 135 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata


Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12

Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł
Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł


Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2

Przystawka: Smażone grzyby podane z grzankami
Zupa: Krem z dyni
Danie główne: Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym
Deser: Rogal św.Marcina
Cena zestawu 72 zł


Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4

Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł
Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł


Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B

Zestawy niepodległościowe:

Menu I w cenie 69 zł.
Przystawka: Żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi
Zupa: Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak
Danie zasadnicze: Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem
Deser: Tarta z polskiej renety z kardamonem

Menu II w cenie 69 zł.
Przystawka: Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku
Zupa: Krem z borowików
Danie zasadnicze: Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż
Deser: Tarta ze śliwką i kruszonką

Lookier Cafe & Restaurant ul. Długa 39

Menu na 10 i 11 listopada

O mój rozmarynie: Pieczone ziemniaki z rozmarynie w sosie Staropolskim, podawane z pieczonymi buraczkami 12 zł
Polewka legionisty: Grochówka z pajdą chleba na zakwasie 14 zł
Wieprzowina ułana: Schab podawany z kapustą zasmażaną, ziemniakami gotowanymi i sosem ze wstęgą z czerwonego wina 24 zł
Panieński rumieniec: Pieczone jabłka z kruszonką i kroplą sosu malinowego 12 zł
Polonez do pary: Białe i czerwone wino 24 zł
Ognisty mazur: Shot biało-czerwony, czyli Soplica z nutką granatu 10 zł

Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39

Zupy: Bolszewicka Soljanka 16,00 zł, Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł
Dania główne: Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł. Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł
Desery: Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł. Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł.


Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20

Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł


No To Cyk ul. Chlebnicka 2

Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł


Restauracja - Pierogarnia u Dzika, ul. Piwna 59/60

Pierogi Polskie w cenie 16 zł


Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1

Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł
Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł
Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł


Restauracja Rękawiczkaul. Długa 84/85

Przystawki: Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł
Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł
Dania główne: Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł
Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł
Desery: Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł. Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł


San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4

Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł
Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł
Pizza Bufala 26 zł
Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł
Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł
Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek.

Interaktywny wieczór Niepodległości: piątek i sobota od godziny 19:00-22:00
Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu
Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln
Vocal/ piano Wojciech Wentura
Rezerwacje tel. 515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk


Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9

Przystawka: Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł
Danie główne: Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł
Deser: Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł


Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo

Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł
Danie główne: Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł
Deser: Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł.


Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10

„Tatar przywódcy” (przystawka zimna): Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł
„Przysmak patrioty” (przystawka gorąca): Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł.
„Bulion marszałkowski” (zupa): Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł
„Na żołnierski głód” (danie główne): Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł
„Och słodka wolności!” (deser): Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł


Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20

Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł


Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20

Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł
Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł
Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł


Time Out ul. Piwna 3/4

Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł
Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł


Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a

Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł

Anna Umięcka (0)
www.gdansk.pl
anna.umiecka@gdansk.pl
więcej tekstów autora
Anna Umięcka (0)
www.gdansk.pl
anna.umiecka@gdansk.pl
więcej tekstów autora
wcześniejsza wiadomość
O wybaczaniu i miłości, która przezwycięża śmierć. Najnowsza premiera Teatru Miniatura [WYWIAD]
późniejsza wiadomość
Nowy teren rekreacyjno-sportowy przy szkole podstawowej