Link do opisu wydarzenia: Potyczki kulinarne: ciepło/zimno

Potyczki kulinarne: ciepło/zimno

Data: 15 sierpnia 2023 r.
Godzina: 12:00 - 15:00
Miejsce: Ogród Oddziału Etnografii MNG ul. Cystersów 19, Gdańsk
Wstęp: Obowiązują zapisy – zgłoszenia poprzez maila: zapisy.etno@mng.gda.pl
Organizator: Muzeum Narodowe w Gdańsku

Szczegóły wydarzenia

duży biały budynek muzeum otoczony ogrodem

fot. Muzeum Narodowe w Gdańsku

Organizatorzy przygotują pachnące dymem dania z warzyw pieczone na żywym ogniu oraz dwa chłodniki i mrożony deser na gorące lato. Opowiedzą o tym, jakie zalety ma kuchnia roślinna, jaka może być różnorodna i smaczna. Zachcą do eksperymentów kulinarnych. Rozpalone ognisko pozwoli na pierwotne obcowanie z jedzeniem i uzyskanie wyjątkowego smaku nie do podrobienia. Uczestnicy porozmawiają także o kuchni RAW i zaletach surowych produktów.

Menu CIEPŁO/ZIMNO:

  • pieczone ziemniaki i grillowane kukurydze w kolbach
  • tortille z warzywami z ogniska
  • chłodnik różowy wegański
  • chłodnik zielony z dodatkiem świeżych ziół
  • deser z mrożonych brzoskwiń

Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Obowiązują zapisy – zgłoszenia poprzez maila: zapisy.etno@mng.gda.pl. Wydarzenie bezpłatne.
Spotkanie otwarte po warsztatach jest dostępne dla wszystkich. Obiecujemy mikrodegustacje potraw lub napoi.

Prowadzący:

Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika Przekrój i portalu Culture.pl. Autorka publikacji Cuisine PL promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. Stypa. Rytuał utraty w Państwowym Muzeum Etnograficznym (2016), Klątwa w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), All Inclusive (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy Polish Table: Mine, Yours, Ours w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (201. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.

Daniel Jaroć – weganin z miłości, kucharz z zawodu, pasjonat dobrego i zdrowego jedzenia, na co dzień prowadzi wegańską restaurację Faloviec w Gdańsku. W czasie wolnym prowadzi małą niezależną wytwórnie płytową Hidden Beauty Records, zbiera winyle i kasety oraz organizuje koncerty. Organizator dziesiątek imprez o tematyce prozwierzęcej, ekologicznej i społecznej.

Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.

Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.