
fot. Muzeum Narodowe w Gdańsku
Organizatorzy przygotują pachnące dymem dania z warzyw pieczone na żywym ogniu oraz dwa chłodniki i mrożony deser na gorące lato. Opowiedzą o tym, jakie zalety ma kuchnia roślinna, jaka może być różnorodna i smaczna. Zachcą do eksperymentów kulinarnych. Rozpalone ognisko pozwoli na pierwotne obcowanie z jedzeniem i uzyskanie wyjątkowego smaku nie do podrobienia. Uczestnicy porozmawiają także o kuchni RAW i zaletach surowych produktów.
Menu CIEPŁO/ZIMNO:
- pieczone ziemniaki i grillowane kukurydze w kolbach
- tortille z warzywami z ogniska
- chłodnik różowy wegański
- chłodnik zielony z dodatkiem świeżych ziół
- deser z mrożonych brzoskwiń
Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Obowiązują zapisy – zgłoszenia poprzez maila: zapisy.etno@mng.gda.pl. Wydarzenie bezpłatne.
Spotkanie otwarte po warsztatach jest dostępne dla wszystkich. Obiecujemy mikrodegustacje potraw lub napoi.
Prowadzący:
Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Absolwentka Wiedzy o Teatrze w Akademii Teatralnej w Warszawie (1999). Kuratorka Festiwalu Gorzkie Żale i Nowe Epifanie od 2014 roku. Dziennikarka, stała autorka Kwartalnika Przekrój i portalu Culture.pl. Autorka publikacji Cuisine PL promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE w 2011 r. Autorka wydarzeń kulinarno-artystycznych, m.in. Stypa. Rytuał utraty w Państwowym Muzeum Etnograficznym (2016), Klątwa w Państwowej Galerii Sztuki Zachęta (2019), All Inclusive (2019) na inaugurację Festiwalu Culturescapes w Theater Basel w Bazylei czy Polish Table: Mine, Yours, Ours w Museum of Food and Drink w Nowym Jorku (201. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich.
Daniel Jaroć – weganin z miłości, kucharz z zawodu, pasjonat dobrego i zdrowego jedzenia, na co dzień prowadzi wegańską restaurację Faloviec w Gdańsku. W czasie wolnym prowadzi małą niezależną wytwórnie płytową Hidden Beauty Records, zbiera winyle i kasety oraz organizuje koncerty. Organizator dziesiątek imprez o tematyce prozwierzęcej, ekologicznej i społecznej.
Wydarzenie realizowane jest w ramach projektu „Schronienie – klimat, migracje, dziedzictwo”, który jest współfinansowany ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2014-2021 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu „Kultura”, Działanie 2 „Poprawa dostępu do kultury i sztuki”.
Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.