Link do opisu wydarzenia: Duńskie drugie śniadanie

Duńskie drugie śniadanie

Data: 19 listopada 2023 r.
Godzina: 11:00
Miejsce: Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku ul. Korzenna 33/35, Gdańsk
Wstęp: wolny
Organizator: Nadbałtyckie Centrum Kultury

Szczegóły wydarzenia

Premiera książki "Tradycje kulinarne Danii".

Duńska kultura kulinarna to nie tylko gwiazdki Michelin i menu degustacyjne. To również kraina chleba żytniego, słodkich wypieków pachnących marcepanem i orzechami oraz najróżnorodniejszych otwartych kanapek. W codziennej diecie nie brakuje dań z wieprzowiny, śledzi oraz kawy. Każdy przystanek podróży po Półwyspie Jutlandzkim i duńskich wyspach to odkrywanie nowych oblicz smaku.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.

Miejsce