PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE

Wygodne przejście z ul. Porębskiego do Centrum Edukacyjnego Jabłoniowa gotowe

Wygodne przejście z ul. Porębskiego do Centrum Edukacyjnego Jabłoniowa gotowe
Testowali już Państwo nowo wybudowaną ścieżkę pieszo-rowerową na Jasieniu? Powstało ono, by uczniowie i przedszkolaki z osiedli przy ul. Porębskiego mogły wygodnie i bezpiecznie, pieszo bądź na rowerze, dostać się do szkoły i przedszkola przy ul. Lawendowe Wzgórze.
Nowy ciąg komunikacyjny pomiędzy ul. Porębskiego a Centrum Edukacyjnym Jabłoniowa jest gotowy do użytkowania
Nowy ciąg komunikacyjny pomiędzy ul. Porębskiego a Centrum Edukacyjnym Jabłoniowa jest gotowy do użytkowania
Fot. Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska

 

Zakończyła się budowa ciągu pieszo-rowerowego na odcinku od ul. Porębskiego do Centrum Edukacyjnego przy ul. Lawendowe Wzgórze. O tę inwestycję zabiegali okoliczni mieszkańcy, których pociechy uczą się bądź znajdują się pod opieką w placówkach Centrum Edukacyjnego Jabłoniowa.

Zakres inwestycji obejmował budowę drogi dla rowerzystów i pieszych o długości blisko 700 metrów i szerokości 4 metrów (na wyznaczonym odcinku o długości 70 metrów jest ona zwężona do 3,5 metra). Została wykonana z mastyksu grysowego SMA. Wzdłuż nowego ciągu zamontowano oświetlenie. Zainstalowano w sumie 23 lampy. Po obu stronach ścieżki założono też trawniki, na szerokości 0,5 metra (choć efekty będzie można zauważyć dopiero wiosną przyszłego roku), do tego zasadzono drzewa (38 sztuk) i krzewy (946 sztuk).

Projekt realizowała Firma Budowlano-Drogowa MTM S.A. z Gdyni, która wyceniła prace na 944 tys. złotych

 

Zagospodarowano teren pomiędzy szkołą a przedszkolem przy ul. Lawendowe Wzgórze
Zagospodarowano teren pomiędzy szkołą a przedszkolem przy ul. Lawendowe Wzgórze
Fot. Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska

 

Przed kilkoma tygodniami zakończyły się z kolei prace związane z zagospodarowaniem miejskiego terenu w rejonie ul. Lawendowe Wzgórze, pomiędzy przedszkolem a szkołą podstawową. W środkowej części działki, na powierzchni 0,8 ha, zbudowano ciąg pieszo-jezdny oraz ciąg pieszo-rowerowy. Są one ogólnodostępne m.in. dla mieszkańców pobliskich osiedli czy rodziców i uczniów obu placówek.

Ciągi pieszo-jezdne przeznaczone są dla samochodów osobowych o szerokości do 5,2 m. Ciągi pieszo-rowerowe (nieprzeznaczone dla samochodów, ale z możliwością wjazdu pojazdów służb utrzymania), mają szerokość od 2,5 - 3 m. W ramach inwestycji zbudowano także schody, umożliwiające wygodne przejście pomiędzy obiema placówkami. Do tego zasiano trawniki, zamontowano instalacje sanitarne i zbudowano sieć do odprowadzania wód opadowych wraz ze studnią wodomierzową.

Projekt realizowała firma Aspergo Budownictwo sp. z o.o. z Bojana, która wyceniła swoje usługi na 499,6 tys. złotych.

oprac. KGwww.gdansk.plredakcja@gdansk.pl