PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE
.
Nowi mieszkańcy gdańskiego zoo: żyrafa, zebra, walabie Bennetta
Nowi mieszkańcy gdańskiego zoo: żyrafa, zebra, walabie Bennetta
Ogród zoologiczny w Gdańsku ma nowych mieszkańców. Są to samiec żyrafy Rothschilda, zebra Chapmana oraz walabie Bennetta. Zebra urodziła się w gdańskim zoo, żyraf przyjechał z Wrocławia a trzy walabie (samiec i dwie samice) z niemieckiego Neuwied.
Na pierwszym planie młody samiec żyrafy
Młody samiec żyrafy Rothschilda
fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

 

Żyraf Gem

Pięcioletni samiec żyrafy Rothschilda o imieniu Gem przyjechał do nas pod koniec września z zoo w Opolu. Jest spokojnym, bardzo ostrożnym osobnikiem. Gem jest w tej chwili oddzielony od reszty stada, by spokojnie mógł przystosować się do nowego miejsca i stopniowo poznawać nowych towarzyszy w stadzie. Jego masywność może wskazywać na ewentualne przyszłe próby rywalizacji o dominację nad grupą z obecnym przywódca stada - Wiechem.

Opiekunowie już przeprowadzają treningi medyczne, podczas których Gem bardzo dobrze współpracuje pozwalając na sprawdzenie głowy i szyi.

 

Młoda zebra z matką
Młoda zebra z matką
fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

 

Maleńka zebra

W gdańskim zoo powiększyło się stado zebr Chapmana, na świat przyszedł osobnik tego gatunku. Płeć nie została jeszcze poznana. Samica wykazuje bardzo opiekuńcze zachowania w stosunku do potomstwa.

Zebra Chapmana jest podgatunkiem zebry stepowej. W naturze zamieszkuje odkryte sawanny drzewiaste Afryki południowej i wschodniej. Zebry są zwierzętami społecznymi, żyją w grupach rodzinnych.

 

Walabia Benetta znany także jako kangur rdzawoszyi
Walabia Benetta znany także jako kangur rdzawoszyi
fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

 

Nowa pula genowa walabii

Stado walabii Bennetta gdańskiego zoo zwiększyło się o trzy nowe osobniki: samca i dwie samice. Zostały przywiezione z Zoo Neuwied w Niemczech. Nowe walabie przyjechały by „odświeżyć” krew w stadzie, poszerzając pulę genową i zapobiegając tym samym chowu wsobnemu.

Walabie to endemity z rodziny kangurowatych, w naturze zamieszkujące wschodnie wybrzeże Australii, a także nowozelandzką wyspę Kawau.

opracowała: Adrianna Witczak-Bielawska