• Start
  • Wiadomości
  • “Mamy rosnąca liczbę gości, ponad milion sto tysięcy”. Spotkanie z gdańskimi restauratorami

“Mamy rosnąca liczbę gości, ponad milion sto tysięcy”. Spotkanie z gdańskimi restauratorami

Jak wyglądał sezon turystyczny w Gdańsku w 2021 r. Na jakie wsparcie mogą nadal liczyć przedsiębiorcy branży gastronomicznej? Jakie kampanie promocyjne oraz wydarzenia skierowane do restauratorów odbywały się w Gdańsku? O sprawach ważnych dla branży gastronomicznej z restauratorami rozmawiali Piotr Grzelak, zastępca prezydenta ds. zrównoważonego rozwoju oraz przedstawiciele jednostek miejskich na co dzień współpracujących z restauratorami.
04.11.2021
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Ulica Piwna - jeden z żelaznych punktów turystycznych wędrówek po gdańskim Głównym Mieście. Właściciele restauracji i kawiarń liczą na to, że po udanym sezonie 2021, następny będzie jeszcze lepszy
Ulica Piwna - jeden z żelaznych punktów turystycznych wędrówek po gdańskim Głównym Mieście. Właściciele restauracji i kawiarń liczą na to, że po udanym sezonie 2021, następny będzie jeszcze lepszy
www.gdansk.pl

 

- To był dobry sezon. Mamy rosnąca liczbę gości, ponad milion sto tysięcy latem tego roku. Dominującą część turystów stanowią goście z kraju. Do naszego miasta turyści przybywali także dzięki ciekawej i zróżnicowanej ofercie gastronomicznej, co jest Państwa zasługą i za to dziękuję - mówił prezydent Piotr Grzelak.

Zaproszenie na spotkanie z branżą gastronomiczną zostało skierowane do ponad 100 przedsiębiorców mających swoje lokale nie tylko na terenie Śródmieścia, ale również w innych dzielnicach Gdańska. Podczas spotkania, które odbyło się za pomocą aplikacji teams, w sposób kompleksowy zaprezentowano już wdrożone formy pomocy jak również zaplanowane na najbliższy czas działania, które mają wspomóc branżę gastronomiczną w Gdańsku.

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Gdańskiej Organizacji Turystycznej, Gdańskiej Infrastruktury Wodociągowo-Kanalizacyjnej, Gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni, Fundacji Gdańskiej, Targów Gdańskich oraz Wydziału Gospodarki Komunalnej UMG.

Gdańska Organizacja Turystyczna podsumowała organizowaną we współpracy z Biurem Prezydenta akcję promocyjną, która miała przyczynić się do ożywienia ruchu turystycznego po okresie restrykcji w życiu społecznym.

Ważną częścią spotkania było przedstawienie organizacji Święta Niepodległości, a przede wszystkim Jarmarku Świątecznego, w którym co roku uczestniczy wielu przedstawicieli branży gastronomicznej.

 

Park Kulturowy

Ważnym elementem spotkania było też omówienie konsultacji Parku Kulturowego. Menadżer Śródmieścia przekazała informacje na temat warsztatów dotyczących możliwych regulacji sfery gastronomicznej w ramach planowanego Parku Kulturowego w gdańskim Śródmieściu.

Warsztaty odbędą się 7 grudnia 2021 r., w godzinach 10.00 - 12.00 na ul. Długi Targ 39/40; II piętro, sala 209. Na stronie Parku Kulturowego znajduje się formularz zgłoszeniowy, poprzez który można zapisać się na spotkanie warsztatowe.

Szczegóły można znaleźć także na stronie internetowej Parku.

TV

W zoo zamieszkały dwa lemury