PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE
.
Kuchnia patriotów. Co zjeść w Święto Niepodległości?
Kuchnia patriotów. Co zjeść w Święto Niepodległości?
Burger Józefa Piłsudskiego, zupa biało-czerwona, sernik w barwach narodowych - to tylko niektóre z patriotycznych potraw, jakie przygotowały gdańskie restauracje specjalnie na Święto Niepodległości. Lokal Mon Balzac pozwolił sobie na swoistą prowokację, bowiem obok przysmaku legionisty zamierza serwować: bolszewicką soliankę, ruskie pierogi i deser Tuchaczewskiego.

Rok temu uczestnicy gdańskiej Parady Niepodległości mieli prawo łamać sobie głowy nad tym, co wybrać w restauracji. Teraz odpowiedź będzie prosta: potrawy patriotyczne. Niektórzy na pewno zechcą zamówić nawet dwa dania.
Rok temu uczestnicy gdańskiej Parady Niepodległości mieli prawo łamać sobie głowy nad tym, co wybrać w restauracji. Teraz odpowiedź będzie prosta: potrawy patriotyczne. Niektórzy na pewno zechcą zamówić nawet dwa dania.
Jerzy Pinkas

Około 40 restauracji skorzystało z zaproszenia do akcji „Wieczór Niepodległości” i przygotowało specjalne potrawy i desery, a także wyjątkowe - niższe - ceny. Pomysł wylansowali organizatorzy gdańskiej Parady Niepodległości, która w środę 11 listopada już po raz trzynasty przejdzie ulicami miasta. Potrawy znajdą się w menu nie tylko w Święto Niepodległości, ale i dzień wcześniej, od godzin popołudniowych.

- Każdorazowo wokół przemarszu staramy się zorganizować imprezę towarzyszącą. Rok temu była to wystawa Instytutu Pamięci Narodowej poświęcona Powstaniu Warszawskiemu, w tym roku organizujemy „Wieczór Niepodległości” - mówi współorganizator Parady Lech Parell ze Stowarzyszenia SUM. - Zależy nam, by mieszkańcy i turyści świętowali to ważne wydarzenie naszej historii nie tylko 11 listopada, ale także dzień wcześniej w gronie bliskich. Dlatego do udziału w tym wydarzeniu zaprosiliśmy gdańskie restauracje, które przez dwa dni listopada będą serwowały narodowe dania w specjalnych cenach, dodaje.

Restauracje zmienią częściowo nie tylko menu, ale też wystrój - na patriotyczny. Będzie można spróbować m.in. sernika w barwach narodowych za 9,90 zł, zjeść biało-czerwoną zupę - czyli pomidorową z kluskami w cenie 4 złotych, białą rybę podaną na czerwonym ryżu w towarzystwie białego szparaga za 19,90 zł, czy kaczkę pieczoną po polsku podaną z buraczkami, surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami w cenie 39 złotych.  

Szczególny pomysł na wyróżnienie się wśród patriotycznych restauracji znaleźli menadżerowie lokalu Mon Balzac. Można tam będzie zjeść nie tylko staropolski żurek z jajkiem, czy przysmak legionisty (gęś pieczona z kopytkami, modrą kapustą i jabłkiem). Menu uzupełniają potrawy wyraźnie nawiązujące do wojny z Sowietami 1920 r. W Mon Balzacu można więc będzie zjeść: bolszewicką soliankę, ruskie pierogi z okrasą i deser poświęcony pamięci gen. Michaiła Tuchaczewskiego, który był głównodowodzącym wojsk sowieckich na Froncie Zachodnim.

Poniżej alfabetyczna lista restauracji uczestniczących w patriotycznej akcji, z wyszczególnieniem serwowanych potraw:

Nazwa

Danie

1611 Restaurant

Dwór Oliwski City Hotel & SPA

ul. Bytowska 4

Dorsz z burakami i kozim serem w cenie 30 zł

Bar Pod Rybą

ul. Piwna 61/63

Polski Schabowy z pieczonym ziemniakiem i mizerią w cenie 25 zł

Bifor

ul. Wyspiańskiego 9

Krem z białych warzyw z paprykowymi grzankami w cenie 9 zł

 

Krem z pieczonych buraków z fetą  w cenie 9 zł

 

Pierogi z pieczoną gęsiną i sosem żurawinowym podane z surówką z białej rzodkwi oraz sałatką z buraków i granatu w cenie 24 zł

Billy’s American Restaurants

ul. Warzywnicza A/E

Burger Józefa Piłsudskiego w cenie 19,90 zł

Browar Piwna

ul. Piwna 50/51

Kotlet Wieprzowy po polsku – schab z karkówką (250g) podawany z buraczkami i puree ziemniaczanym w cenie 25zł

Cafe Bakalia

ul. Tandeta 1

Polska kanapka grillowana w cenie 12 zł

Chińska Hong

ul. Powstańców Warszawskich 15

Kurczak w sosie pikantno -czosnkowym w dodatku z ryżem jaśminowym gotowanym na parze w cenie  23 zł

Hotel Bartan ***

ul. Turystyczna 9A Sobieszewo

 

Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi
Kaczka faszerowana, podana z kopytkami i glazurowanymi buraczkami
Rogaliki z nadzieniem różanym

zestaw w cenie 21,99 zł

JACK'S BAR & RESTAURANT FAHRENHEIT

ul. Długi Targ 39/40

Sernik w Barwach Narodowych w cenie 9,90 zł

Jadalnia pod Zielonym Smokiem

ul. Szeroka 125

Zupa biało czerwona - czyli pomidorowa z kluskami  w cenie 4 zł

Spaghetti w sosie pomidorowym - biało czerwone z ziemi włoskiej przybyło do
Polski w cenie 9zł

Kartacze z mięsem - czyli pyzy artyleryjskie - 2szt. w cenie 14 zł

Kotlet bity z kury - czyli „Cotelettes de volaille”z nadzieniem polskim  w cenie 14zł

Kawiarnio-Pub Fusy i Miętusy

ul. Grobla IV 2

RED VELVET BROWNIE z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

z dowolną kawą (z wyłączeniem Irish Coffe) w specjalnej w cenie 14 zł

Klubogaleria Bunkier

ul. Olejarna 3

Autorski Burger

Manufaktura CIU CIU

ul. Długa 64/65

Słoiczki  I love Polska 120 g w cenie 10 zł

 

Lizaki biało – czerwone w cenie 5 zł

 

Słoiki I Love Polska 20 g w cenie 4 zł

New Kansai Sushi Bar

ul. Jana Heweliusza 13

Biała ryba podana na czerwonym ryżu w towarzystwie białego szparaga w cenie 19,90 zł

No to Cyk

ul. Chlebnicka 2

Gołąbek w białym i czerwonym sosie z pieczywem lub ziemniakiem, w cenie 6 zł

Nova Pierogova

ul. Szafarnia 6

Przystawka zdrowy smalec z białej fasoli dla Dwojga w cenie 10 zł

 

Grochówka na wędzonce w cenie 8 zł

 

Pierogi ziemniaczano-twarogowe z polskimi ziołami i cebulką w cenie 12 zł

 

Biało-czerwone, czyli twaróg na słodko z suszoną żurawiną w cenie 15 zł

 

Z gęsiną pieczoną i gorącym chutneyem z szarej renety i rodzynek w cenie 22 zł

 

Polska drożdżówka ze śliwkami i cynamonem własnego wypieku w cenie 8 zł

 

Grzane wino z korzeniami  w cenie 12 zł

 

Pierogarnia U Dzika

ul. Piwna 59/60

Sandacz po polsku w cenie 30% taniej

Południk 18

ul. Garncarska 7-9

Pierogi z kaczką w cenie 9 zł

Restauracja Bazinga

ul. Romana Dmowskiego 15

Schabowy z kością, kapusta zasmażana , zapiekane ziemniaki w cenie 12 zł

Restauracja Bellevue

ul. Targ Rybny 10 AB

 

Grzanki z siekanym bałtyckim śledziem, cebulką i jabłkiem w cenie 10 zł

 

Grochówka w cenie 8 zł

 

Żeberka wieprzowe w domowym sosie BBQ, z zasmażanymi buraczkami i opiekanymi ziemniakami w cenie 29 zł

 

Mus z truskawek z bitą śmietaną w cenie 10 zł

Restauracja Czardasz

ul. Śląska 66B

Zestaw żurek i schabowy z kością, ziemniaki purre, kapustka zasmażana  w cenie 19 zł

 

Restauracja Filharmonia

ul. Ołowianka 1

Krem z brukwi w cenie 10 zł

 

Udo z gęsi confi, modra kapusta, pieczone jabłko, sos śliwkowy, kopytka w cenie 30 zł

 

Red velvet - biszkopt okraszony śmietaną i owocami w cenie 10 zł

Restauracja Grand Cru

Hotel GrandCru

ul. Rycerska 11-12

Staropolski półgęsek w barwach narodowych w cenie 32 zł

Restauracja Harmonia

ul. Łąkowa 1-2

Golonka po staropolsku, duszona w piwie, podana na kapuście z kminem i z ziemniakiem pieczonym - udekorowana flagą w cenie  30 zł

Restauracja Koku Sushi

al. Grunwaldzka 472

Nigiri z :

-tuńczykiem,

-z rybą maślaną,

-z sandaczem,

-z krewetką,

wszystkie nigiri po 2 szt w cenie 10 zł

 

hosomaki z tuńczykiem (6 szt) w cenie 12 zł

 

hosomaki odwrócone z tuńczykiem (6 szt) w cenie 12 zł

 

hosomaki odwrócone z czerwonym ryżem i surimi (6 szt) w cenie 8 zł

 

Futomaki:

z tuńczykiem i maślaną (6 szt) w cenie 22 zł

 

Uromak:

- z krewetką posypany czerwonym kawiorem w cenie 18 zł

- Rainbow z tuńczykiem, sandaczem i rybą maślaną w cenie 20 zł

- z czerwonym ryżem i rybą maślaną oraz papryczką chilli w cenie 18 zł

- z czerwono-białym ryżem i łososiem w cenie 20 zł, wszystkie rolki mają po 6 szt.

 

Sashimi małe:

łosoś, maślana, tuńczyk w cenie 28 zł

 

Sashimi duże:

łosoś, maślana, tuńczyk oraz tatar z łososia na białym ryżu w cenie 38 zł

 

Deser perłowy-truskawka z tapioką i sosem waniliowym w cenie 10 zł

 

Wino japońskie Umeshu Aka wzbogacone o ekstrat z czerwonej odmiany liści shiso oraz rozmarynu w cenie  12 zł

Restauracja Kos

ul. Piwna 9/10

Udko z gęsi z sosem porzeczkowym  na modrej kapuście podawane z pieczonymi ziemniakami w cenie 29zł

 

Dorsz po kaszubsku  podawany z puree ziemniaczanym w cenie 25zł

 

Pizza 40cm (sos pomidorowy,  ser, ser mozzarella, pomidory) w cenie 15zł

 

Restauracja Lobster

ul. Grunwaldzka 472

 

Kaczka pieczona 1/2,

kluseczki kładzione podsmażane na maśle

kapusta czerwona na winie z żurawiną i jabłkami

jadalny element dekoracyjny nawiązujący do Święta Niepodległości e cenie 35 zł

 

Łosoś parowany podany na kaszy jaglanej z owocami i warzywami

sos na białym winie

jadalny element dekoracyjny nawiązujący do Święta Niepodległości w cenie 30 zł

 

Schabowy XXL z kością smażony na smalcu

dwa rodzaje purre ziemniaczano-warzywnego

Sałatka z buraczków w cenie 25 zł

Restauracja Ministerstwo Smaku
ul. Żwirki i Wigury 12/39

Biało-czerwony deser do każdego zakupionego dania w cenie 1 zł

Restauracja Mon Balzac

ul. Piwna 36/39

 

Bolszewicka solianka w cenie 9 zł

 

Staropolski żurek z jajkiem w cenie 9 zł  

 

Przysmak legionisty, czyli gęś pieczona z kopytkami, modrą kapustą oraz jabłkiem w cenie 29 zł

 

Ruskie pierogi z okrasą w cenie 19 zł

 

Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką w cenie 9 zł

 

Deser Tuchaczewskiego, czyli pieczone jabłko z bakaliami i miodem w cenie 9 zł

Restauracja Panorama

ul. Wały Piastowskie 1

Grochówka z kiełbasą w cenie 6 zł

Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki w cenie 6 zł


Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami w cenie 15 zł


Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym w cenie 15 zł

Restauracja Portland

ul. Długie Ogrody 27

Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą w cenie 9 zł

Krem z kalafiora i krem z papryki podane w jednym talerzu w cenie 9 zł

 

Sakiewka z polędwiczki wieprzowej faszerowana warzywami zapiekana

serami, z sosem w cenie 28 zł

 

Pierś z kaczki podana na sałatce z pomarańczą i ziemniakami gratin w cenie 28 zł

 

Desery w witrynie w biało – czerwonych barwach w cenie 6 zł

Restauracja Pueblo

ul. Kołodziejska 4

Biało-Czerwona zupa  z okrasą z gęsiny podawana z dyniowym racuchem w cenie 10 zł

Restauracja Stary Spichlerz

Hotel Królewski

ul. Ołowianka 1

Fasola z orzełkiem z kapustą podawana ze swojską kiełbasą i pieczonym ziemniakiem w całości w cenie 22 zł

Restauracja Tawerna

ul. Powroźnicza 19/20

Kaczka pieczona po polsku podana z buraczkami, surówką z białej kapusty i pieczonymi ziemniakami w cenie 39 zł

Restauracja Winne Grono

ul. Kopernika 17a

Mazurek Dąbrowskiego w cenie 10 zł

Restauracja Żabusia

ul. Gospody 7 A

Barszcz biały na zakwasie z majerankiem, ziemniakami, białą kiełbasą i jajkiem, z dodatkiem śmietany w cenie 8 zł

 

Sztuka mięsa w białym sosie chrzanowym z gotowanym ziemniakiem oraz buraczkami na gorąco w cenie 20 zł

 

Udko z kaczki z pieczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą w cenie 28 zł

Restauracja Żuraw

ul. Długie Pobrzeże 32

Kotlet schabowy w cenie 27 zł

 

Restauracji Sosnowa

Ośrodek Wypoczynkowy  Bursztyn

ul. Falowa 8 Sobieszewo

Kapuśniak z pieczoną kaczką w cenie 10 zł

 

Królik w śmietanie z glazurowaną marchewką i szpinakowymi kopytkami w cenie 27 zł

 

Mus malinowy z bitą śmietaną w cenie 8 zł

Restauracji Verres en Vers  - Hotel  Radisson

ul. Dlugi Targ 19/Powroznicza

Opiekana polędwiczka wieprzowa z musem z pasternaku, duszoną rzodkiewką i sosem z wędzonej papryki w cenie 29 zł

SanMarco Ristorante  Pizzeria

ul. Długa 4

Cannelloni Bianco Rosso

Makaron cannelloni faszerowany  bolognese i serem ricotta w sosie pomidorowym zapiekany mozzarellą w cenie 29,50 zł

Tawerna Mestwin

ul. Straganiarska 20

Barszcz czerwony czysty z jajkiem w cenie 8 zł

 

Czerwona kapusta z zasmażanymi ziemniakami w cenie 15 zł

TIME OUT food & sports bar

ul. Piwna 3/4

Zrazy po staropolsku (z ogórkiem, boczkiem, cebulą) podane z kopytkami i gorącymi buraczkami w cenie 23 zł

 

Pierogi na słodko z twarogiem i gorącym sosem truskawkowym w cenie 23 zł

Piotr Mirowiczwww.gdansk.plpiotr.mirowicz@gdansk.pl
Piotr Mirowicz - najnowsze
Piotr Mirowiczwww.gdansk.plpiotr.mirowicz@gdansk.pl
Piotr Mirowicz - najnowsze