Jarmark św. Dominika 2025 - co nowego?
Święto Chleba to przede wszystkim okazja do prezentacji i konsumpcji chleba w jego najróżniejszych odsłonach - od tradycyjnych bochenków żytnich na zakwasie, przez pieczywo bezglutenowe i regionalne jagodzianki, aż po fantazyjne dzieła sztuki z ciasta i lukru. Podczas poprzednich edycji zachwyt wzbudziły m.in. piernikowe portrety Mikołaja Kopernika i Jana Matejki oraz antywojenna instalacja z piernika i masy cukrowej przygotowana przez piekarnię Kropek, której wyroby artystyczne nie tylko cieszyły oko, ale także skłaniały do refleksji.
W tym roku organizatorzy - Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP - zapowiadają kolejne spektakularne wypieki, a także powrót dobrze znanych i cenionych piekarni z całego Pomorza, takich jak Piekarnia Żukowo czy Jarzębińscy z Kościerzyny, których chleby i wypieki, od bezglutenowych po swojskie, przygotowywane na ziemniakach, zawsze przyciągają tłumy.
| Wydarzenie odbywać się będzie przez cały dzień, w niedzielę, 27 lipca - w godzinach od 10:00 do 17:00, na Przystanku Równość, znajdującym się na Skwerze Heweliusza przy ulicy Rajskiej. Wstęp, podobnie jak na cały Jarmark św. Dominika, jest bezpłatny. |
Nie tylko pokazy – także spotkania z dietetykami i piekarzami
Znajdziemy tu jednak nie tylko mnóstwo aromatycznego pieczywa, ale też emocjonujące konkursy, wyjątkowe koncerty i inspirujące rozmowy z mistrzami rzemiosła. Ważnym filarem Święta Chleba jest edukacja, dlatego tradycyjnie przez cały czas trwania wydarzenia na odwiedzających czekać będą stoiska eksperckie i punkty konsultacyjne. Będzie tu można porozmawiać z dietetykami o tym, jak komponować zdrową i zrównoważoną dietę, w której pełnoziarniste pieczywo gra główną rolę. Eksperci podpowiedzą, dlaczego warto wybierać produkty zbożowe wysokiej jakości i jak czytać etykiety, by unikać niechcianych dodatków.
Z kolei podczas spotkań z rzemieślnikami-piekarzami podzielą się oni swoją wiedzą, opowiedzą o dawnych metodach wypieku, pokażą też narzędzia niezbędne w ich pracy, a przede wszystkim opowiedzą historie ukryte w chlebie i uświadomią, ile pracy i serca wymaga stworzenie idealnego bochenka.
Konkursy, w których decydują... smak i serce
Jak co roku, ogromne emocje budzą konkursy piekarskie i cukiernicze, które odbywają się w dwóch kategoriach:
- Smakołyk Święta Chleba 2025 – dla zawodowych piekarni i cukierni
- Najlepszy Chleb Domowego Wypieku – dla amatorów pieczenia w domowych kuchniach
Zgłoszone wypieki będzie można dostarczać w niedzielę, 27 lipca w godzinach 11:00–13:00. Zwycięzców konkursu Smakołyk Święta Chleba wybierze publiczność – jury stworzą trzy osoby wybrane losowo spośród gości wydarzenia.
Z kolei domowi piekarze, którzy na co dzień pieką dla rodziny i przyjaciół, będą mogli pokazać swój talent profesjonalistom z branży. W konkursie mogą wziąć udział wyłącznie amatorzy, a każdy uczestnik może zgłosić jeden chleb. To doskonała okazja, by sprawdzić, jak własnoręczny wypiek wypada na tle innych pasjonatów.
Koncert Steńczyk / Grechuta – muzyczna oprawa
Jedną z atrakcji podczas niedzielnego Święta Chleba będzie ponadto koncert Tomasza Steńczyka z zespołem, który o godz. 12:30 na scenie Przystanku Równość zaprezentuje nowe aranżacje utworów Marka Grechuty. Ten poetycko-aktorski projekt to nie tylko gratka dla fanów twórczości Grechuty, ale także dowód na to, że klasykę można interpretować świeżo, z energią i emocją. Publiczność usłyszy takie przeboje jak: „Dni, których nie znamy”, „Korowód”, „Niepewność” czy „W dzikie wino zaplątani”. Steńczyk – nagradzany m.in. na Festiwalu Grechuty i „Pamiętajmy o Osieckiej” – z pewnością poruszy serca i umysły słuchaczy.
Jaka jest tajemnica dobrego pieczywa? Mówi Ryszard Majchrowski