Najbardziej prestiżowe grono
W zabytkowym gmachu pojawiło się ponad 100 osób, a motywem przewodnim kolacji były produkty lokalne, w tym szacunek dla tych produktów. Serwowane dania kosztowali nieprzypadkowi goście - w Gdańsku pojawili się bowiem ludzie związani zawodowo z kulinariami i gastronomią, z różnych zakątków Europy i świata. Obecni byli też przedstawiciele gdańskiego, oraz innych polskich samorządów.
Organizatorem czwartkowego wydarzenia była Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii, która zaprosiła m.in. prezydentów gastronomicznych akademii narodowych z całego świata, współtworzących Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu.
- To najbardziej prestiżowe grono oceniające poziomy gastronomiczne w poszczególnych krajach - podkreśla Maciej Dobrzyniecki, współprzewodniczący Europejskiej Wspólnoty Nowej Gastronomii.
Potwierdzenie wysokiej jakości gastronomii
Kolacja w Dworze Artusa, w ocenie Łukasza Wysockiego, prezesa Gdańskiej Organizacji Turystycznej, była pewnym uwieńczeniem kilku pozytywnych “gastro-wydarzeń”, do których doszło w Gdańsku w ostatnim czasie. Poza przyznaniem prestiżowego tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, bardzo ważne było też pojawienie się w 2024 roku - po raz pierwszy w historii - gdańskich restauracji w przewodniku Michelin.
- Przedstawiciele organizacji gastronomicznych z całego świata przyjechali do Gdańska. Jest to przyczynek do tego, by pokazać nasze piękne miasto, ale przede wszystkim jest to potwierdzenie jakości gastronomicznej, którą tutaj mamy - zwraca uwagę prezes Łukasz Wysocki.
Dodaje on, iż odbiór gdańskiej gastronomii jest bardzo dobry wśród turystów, także w kwestii stosunku jakości do ceny.
- Kulinaria, gastronomia to wdzięczna część promocji turystycznej, która pozwala pokazać różnicę pomiędzy innymi miastami, regionami, a także częściami Europy i świata - przyznaje prezes Gdańskiej Organizacji Turystycznej, i podaje przykład: - Masło sardelowe i zupa piernikowa to potrawy, które można znaleźć tylko u nas, i które mają bogatą historię.
Najlepsi docenieni
Tuż przed rozpoczęciem kolacji, w Dworze Artusa odbyła się uroczysta gala, w trakcie której przyznano nagrody najlepszym w Polsce szefom kuchni, sommelierom i szefom sali.
Poza tym nagrodzono Gdańsk za zasługi dla rozwoju gastronomii. Wyróżniono też nagrodą specjalną projekt “Smaki Gdańska” opracowany przez Gdańską Organizację Turystyczną i miasto Gdańsk.
Niezwykła książka kucharska “Smaki Gdańska”
Wyróżnienie dla Gdańska od ekspertów z kilku krajów
Tytuł "Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26" przyznała naszemu miastu Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii (ECNG), w ramach Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, która działa od blisko 80 lat. Celem ECNG jest promocja zasad, na których powinna opierać się gastronomia w XXI wieku, czyli: zdrowie, solidarność, zrównoważony rozwój i satysfakcja konsumenta. Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii skupia biznesmenów, naukowców i ekspertów kulinarnych z kilku krajów. Reprezentują w swoich ojczyznach takie organizacje, jak:
- Królewska Akademia Gastronomii Hiszpańskiej
- Polska Akademia Gastronomiczna
- Portugalska Akademia Gastronomiczna
- Szwedzka Akademia Gastronomiczna
- Belgijska Akademia Gastronomiczna
- Francuska Akademia Gastronomiczna
- Szwajcarska Akademia Gastronomiczna
Jednym ze współtwórców Europejskiej Wspólnoty Nowej Gastronomii jest, cytowany wyżej, Maciej Dobrzyniecki. To gdańszczanin, przedsiębiorca i działacz gospodarczy, wiceprezes zarządu Business Centre Club.
Gdańsk nosi prestiżowy, gastronomiczny tytuł od marca 2025 do marca 2026 roku.