• Start
  • Wiadomości
  • Na Oruni Górnej - Gdańsku Południu, przy ul. Srebrnej, powstał nowy teren rekreacyjny

Na Oruni Górnej - Gdańsku Południu powstał nowy teren rekreacyjny. Dla każdego

Nowe ścieżki spacerowe, ciekawy plac zabaw, do tego nowe trawniki, krzewy i niewysokie kwiatki - słowem świetne miejsce do spędzania wolnego czasu, w nadchodzące letnie dni “jak znalazł”. Ta atrakcyjna przestrzeń powstała dzięki mieszkańcom i Budżetowi Obywatelskiemu.
18.06.2024
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
zdjęcie z drona, widać atrakcyjny, zagospodarowany zielony teren i plac zabaw z drewnianymi huśtawkami, bujawkami i innymi urządzeniami zabawowwymi
Dzięki inicjatywie jednego z mieszkańców, i zwycięstwie w Budżecie Obywatelskim, powstał atrakcyjny teren pomiędzy ul. Srebrną i Kampinoską
Fot. Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska

Miejsce dla osób w każdym wieku

Zakończyły się ostatnie procedury odbiorowe, można więc już oficjalnie, i do woli, korzystać z nowej, przyjemnej nie tylko dla oka, przestrzeni u zbiegu ulic Srebrnej i Kampinoskiej.

- Przy ul. Srebrnej powstał plac do rekreacji i spotkań mieszkańców przeznaczony dla wszystkich grup wiekowych. Przestrzeń ta jest połączeniem parku z placami zabaw i miejscami odpoczynku. Na miejscu powstały  ścieżki spacerowe i sensoryczne urządzenia do zabaw dla dzieci młodszych i starszych - informuje Aneta Niezgoda z Dyrekcji Rozbudowy Miasta Gdańska.

Dotąd był to niezagospodarowany zielony teren, pokryty głównie trawami i pojedynczymi drzewami. Niespecjalnie zachęcał, by spędzać w nim wolny czas. Pomysł, by stworzyć tam atrakcyjne miejsce rekreacji, dla młodszych i starszych osób, wyszedł od jednego z mieszkańców i spotkał się z dużym poparciem gdańskiej społeczności. Dlatego wygrał w Budżecie Obywatelskim.

na zdjęciu linarium ustawione na piaskowym podłożu
Linarium, ścianka wspinaczkowa i wiele innych atrakcji czeka na dzieci w nowo zagospodarowanej przestrzeni miejskiej
Fot. Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska

Co powstało na nowym terenie rekreacji?

Teren w rejonie ulic Kampinoskiej i Srebrnej, przede wszystkim, został wyprofilowany, a niewielkie skarpy zabezpieczone. 

  • Zamontowano tu małą architekturę: ławki z oparciem i podłokietnikami, kosze na śmieci, stojaki na rowery, a także tablice i totemy ścieżki edukacyjnej.
  • Jest też ścieżka sensoryczna o szerokości 1,5 m, główna alejka spacerowa o nawierzchni mineralno-żywicznej o szerokości 2,5 metra oraz ścieżka spacerowa o nawierzchni z kruszywa granitowego łamanego o szerokości 2 metrów. 
  • W ramach zwycięskiego projektu Budżetu Obywatelskiego powstał tutaj plac zabaw dla dzieci młodszych o bezpiecznej nawierzchni piaskowej i ze zrębek. Pojawiły się tu m.in. tory przeszkód, tzw. pajęczyny, huśtawka wahadłowa (bocianie gniazdo, deseczka, kubełek) i wagowa, a także inne zestawy zabawowe. 
  • Jest również plac zabaw dla dzieci starszych, o nawierzchni piaskowej, a tam: zjazd linowy, piramida linowa, huśtawka potrójna, ścianka wspinaczkowa i zestawy sprawnościowe. 
  • Zadbano o nowe nasadzenia - wokół pojawiły się nowe trawniki, a także drzewa, krzewy i mniejsze rośliny ozdobne.

Koparki na granicy Wrzeszcza i Zaspy. Będzie nowe przejście dla pieszych

na zdjęciu drewniany bujak w kształcie drewnianego pala zamocowany za pomocą stalowych linek na drewnianych filarach
W tym miejscu na pewno nie będą nudzić się najmłodsi mieszkańcy
Fot. Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska

Suchy potok na intensywne opady

Elementem inwestycji była też budowa tzw. suchego potoku, wyprowadzającego w razie potrzeby nadmiar wody z ogrodu deszczowego w kierunku terenu zielonego, niezabudowanego. W pobliżu tej inwestycji znajduje się nowy ogród deszczowy, który  “zbiera” wody deszczowe spływające z ulicy Srebrnej w czasie intensywnego deszczu. 

Projekt BO przy ul. Srebrnej zrealizowała firma WT Bonsai. Koszt prac to około 762 tys. złotych.

Budowa nowej szkoły na Pieckach-Migowie rozpoczęta

na zdjęciu zielony teren z niskimi kolorowymi nasadzeniami, w tle drzewa i urządzenia drewniane na placu zabaw
W ramach inwestycji zbudowano tzw. suchy potok, który będzie zbierał nadmiar deszczówki
Fot. Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska

TV

Najstarsze muzeum na Westerplatte świętuje 50-lecie powołania