Wielokulturowy Gdańsk to też kuchnie wielu kultur. Co jadano dawniej w naszym mieście? 

Jakie potrawy królowały na gdańskich stołach w poprzednich wiekach? Czy i gdzie możemy odnaleźć tę tradycję dzisiaj? Tego wszystkiego dowiemy się z kolejnego odcinka cyklu "Smaki kultury" realizowanego przez Nadbałtyckie Centrum Kultury. Film pt. "Kuchnia Gdańska" pojawi się na platformie Youtube w czwartek, 8 lutego o godz. 19.00.
08.02.2024
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Bohaterem odcinka „Kuchnia Gdańska”, który opowiada o tym co jadano dawniej w Gdańsku jest Arkadiusz Onasch, patron restauracji Winne Grono. Premiera odcinka odbędzie się 8 lutego, o godz. 19
fot. mat. NCK

Smacznie, historycznie i malarsko - niezwykła książka kucharska “Smaki Gdańska”

“Smaki kultury” to filmowa odsłona projektu Wielokulturowe Pomorze, który przybliża tradycje kulinarne osób zamieszkujących w naszym regionie. Tym razem autorzy cyklu wzięli pod lupę Gdańsk. Wielokulturowe miasto ma przecież wiele w tym zakresie do zaoferowania.

Bohaterem odcinka „Kuchnia Gdańska” o tym, co jadano dawniej w Gdańsku, jest Arkadiusz Onasch, patron restauracji Winne Grono.

Restauracja powstała w 2015 roku jako francuskie neo-bistro i lokalny importer francuskich win z południowego zachodu Francji. Od 2019 roku funkcjonowała w historycznej kamienicy przy ul. Szerokiej w Gdańsku, gdzie przez 250 lat mieściła się fabryka najsłynniejszych gdańskich likierów: Goldwasser, Kurfürsten, Krambambuli, Pomeranzen. Po dwóch latach powróciła (w 2022 r.) do pierwotnej siedziby w dzielnicy Aniołki. W 2016 roku Winne grono dołączyło do profesjonalnego i jedynego w Polsce miejskiego szlaku kulinarnego Smaki Gdańska, który powstał z inicjatywy prezydenta Pawła Adamowicza po zmianie formuły Jarmarku Bożonarodzeniowego. Szlak był wsparciem dla gdańskich restauratorów. Dzisiaj Winne Grono kontynuuje tradycję Szlaku w ramach Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków.

A jak opisuje Arkadiusz Onasch gusty kulinarne Gdańska? "Kuchnia i smaki Królewskiego Miasta Gdańska są eklektyczne. To łączenie lokalnych i zamorskich produktów i przypraw, związanych z: Kaszubami, Kociewiem, menonitami z Żuław, domowym jedzeniem Prus Wschodnich, miastami doliny Wisły, ale i miast nadbałtyckiej Hanzy. Jest to kuchnia mieszczańska, bardziej sycąca jak wykwintna, lecz oparta o składniki najwyższej jakości i tworzona z wielką pieczołowitością."

Premiera filmu na kanałach facebook i youtube NCK odbędzie się 8 lutego 2024 r. o godz. 19.00.

Dla smakoszy dobra wiadomość - pod tym samym adresem są już filmy, w których mieszkający w Gdańsku obcokrajowcy opisują kuchnię swoich krajów ojczystych. Poznamy tajniki m.in. potraw czeczeńskich, gruzińskich, ukraińskich, żydowskich, palestyńskich, nigeryjskich, greckich, chińskich, z Mołdawii czy Uzbekistanu.    

Pozostałe filmy z tego cyklu znajdują się tutaj: https://youtube.com/playlist...

TV

“Węzły zwycięstwa” czyli wielkie zaplatanie siatek maskujących w ECS dla żołnierzy ukraińskich