Portal Miasta Gdańska
PL | EN | DE

Noc Restauracji „Smaki Gdańska” 2018: najlepsi kucharze i wykwintne dania w dobrych cenach

Tegoroczna odsłona VII edycji kulinarnego wydarzenia Noc Restauracji rozpocznie się w piątek, 6 lipca, o godz. 18.00 i potrwa aż trzy dni. Jako, że impreza będzie jednym z elementów uświetniających V Światowy Zjazd Gdańszczan, tematem przewodnim potraw przygotowanych przez gdańskich restauratorów będą „Smaki Gdańszczan”.

A
A
Restauracja Niepokorni poda m.in. kurczaka z botwiną, lazurem, truskawkami, palonym masłem i rodzynkami
Restauracja Niepokorni poda m.in. kurczaka z botwiną, lazurem, truskawkami, palonym masłem i rodzynkami
mat. prasowe

W tym roku podczas Nocy Restauracji „Smaki Gdańska”, która rozpocznie się w piątek, 6 lipca, i po raz pierwszy potrwa aż trzy dni - do niedzieli, 8 lipca - będziemy mieli okazję skorzystać z oferty kulinarnej 12. gdańskich restauracji, certyfikowanych przez przewodnik „Smaki Gdańska”. Będą to: Restauracja Amber Side, Browar PG4, Eliksir, Magiel, Mercato, Motlava, Niepokorni, Otwarta, Szafarnia 10, Winne Grono, Zafishowani oraz Żabusia.

Każda z restauracji przygotowała na ten wieczór menu degustacyjne złożone z 3 do 5 dań. Zestaw będzie kosztować od 69 zł do 149 zł, a w jego skład będą wchodzić - wykonane z produktów najwyższej jakości - kreatywne kompozycje, autorstwa najlepszych gdańskich szefów kuchni.


Słynni gdańszczanie... na talerzu

Jako, że impreza będzie jednym z elementów uświetniających V Światowy Zjazd Gdańszczan, odbywający się w dniach 6-8 lipca 2018 r., w proponowanych przez restauracje menu nie zabraknie dań nawiązujących swoją nazwą i smakami do postaci z dziejów Gdańska i historii z nimi związanych.

W menu restauracji Winne Grono odnajdziemy na przykład dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego, który jest patronem ulicy, znajdującej się tuż obok lokalu.

- Matka Chodowieckiego była hugenotką z Moraw, dlatego w naszym menu znajdą się Hugenockie knedliki Daniela Chodowieckiego - ze schabem z kością i polędwiczką wieprzową sous-vide oraz młodą kapustą i półgęskiem od Masarni Dreszlera - zdradza Arkadiusz Onasch, właściciel restauracji Winne Grono.

Restauracja Magiel w Hotelu Almond zaprasza na rzeźbione pierożki z kaczki (kaczka, oliwa pietruszkowa, tarty ser Bursztyn)
Restauracja Magiel w Hotelu Almond zaprasza na rzeźbione pierożki z kaczki (kaczka, oliwa pietruszkowa, tarty ser Bursztyn)
mat. prasowe

Natomiast w restauracji Magiel w Hotelu Almond, szef kuchni Przemysław Langowski przygotuje Carpaccio Bonifacio - carpaccio z półgęska z sałatką z nowalijkami, podawane z oliwą porową.

- Danie jest hołdem dla Jana Bernarda Bonifacio, żyjącego w latach 1517-1597, który ofiarował pokaźny księgozbiór Gdańskiej Radzie Miasta w zamian za dożywotnie mieszkanie w budynku dla profesorów Gimnazjum Gdańskiego - tłumaczy Langowski.

W Maglu podana zostanie ponadto złota zupa serowa Speymanna z sera Bursztyn i oliwy z wędzonych warzyw - w hołdzie Johannowi Speymannowi - burmistrzowi Gdańska i kupcowi żyjącemu w latach 1563-1625. Przysłużył się on ogromnie dla miasta: był jednym z projektodawców budowy fontanny Neptuna, a Dwór Artusa za jego sprawą zyskał piękną renesansową fasadę. Zainicjował też budowę Wielkiej Zbrojowni, Złotej Bramy i renesansowego wyposażenia Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku.

To nie koniec potraw inspirowanych wielkimi gdańszczanami, jakie zjemy w restauracji Magiel - szef kuchni poda także rzeźbione pierożki z kaczki, z oliwą pietruszkową i serem Bursztyn. Inspiracją dla tego dania była postać rzeźbiarza i architekta Abrahama van den Blocka, który jest autorem epitafiów w kościele Mariackim, wykonał kamienne elementy Studni Neptuna, a także zaprojektował i wybudował Złotą Bramę.

Restauracja Zafishowani stawia na wędzonego węgorza z ziemniakami, pietruszką, grzybami i boczkiem
Restauracja Zafishowani stawia na wędzonego węgorza z ziemniakami, pietruszką, grzybami i boczkiem
mat. prasowe

Kuchnia starogdańska i produkty z Kaszub

Motywem przewodnim tegorocznej Nocy Restauracji „Smaki Gdańska” jak co roku będzie także samo miasto i jego tradycje. Aż 10 restauracji przygotowało w ramach akcji wyjątkowe nocne menu, które składnikami i recepturami stawiają na związek z Gdańskiem.

Daniel Chrzanowski, szefujący w rybnej restauracji Zafishowani, postawił na kuchnię starogdańską. Jak tłumaczy, według Gdańskiej Książki Kucharskiej, do której przepisy, zebrała w 1858 roku Marie Rosnack, najpopularniejszą rybą na gdańskich stołach był szczupak - dlatego właśnie on będzie podawany jako danie główne tego wieczoru.

- Będzie to szczupak smażony z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym - opowiada Chrzanowski. - Sos rakowy do ryb to była zdecydowanie gdańska specjalność. Ryba podawana była często w słodko-octowej nucie, jej smak budował koperek. U nas również tak będzie. Jako przystawki pojawią się wędzony węgorz i smażony śledź. Liczymy, że hitem menu nocnego będą gdańskie lody, które sami zrobimy na bazie marcepanu - był on bardzo charakterystyczny dla hanzeatyckiego Gdańska.

Browar PG4 na Noc Restauracji przygotuje zupę rybną zabielaną (sandacz, węgorz, szczupak, olej porowy)
Browar PG4 na Noc Restauracji przygotuje zupę rybną zabielaną (sandacz, węgorz, szczupak, olej porowy)
mat. prasowe

Szef kuchni Restauracji & Browar PG 4 Przemysław Formela stawia z kolei na produkty kulinarne z Kaszub i zaprasza do skosztowania wykwintnej zupy rybnej, przygotowanej ze szlachetnych ryb słodkowodnych.

- Jej smak wypływa z bogatego wywaru rybnego oraz mięsa z sandacza, węgorza i szczupaka. Doprawiona olejem porowym smakować będzie idealnie - zachęca Formela.

Jako danie główne szef proponuje sandacza podanego ze składnikami dzikimi, związanymi z regionem i wodą - tatarakiem i rokitnikiem.

- Na przystawkę poczęstuję Państwa odrobiną dziczyzny - będzie to przystawka o nazwie „zielony zając”. Na deser zaserwuję oczywiście Kaszebską melenę (kaszubską truskawkę posiadającą certyfikat unijny chronione miejsce pochodzenia) - mówi Formela. - Dla mnie prawdziwy smak to idea gotowania z tego co mamy pod ręką, czyli łączenia produktów i receptur charakterystycznych dla Gdańska i Kaszub. Takie też będzie moje menu na Noc Restauracji.

Dorsz smażony, młoda kapusta, koperek, miodowa pikla i majeranek - to propozycja restauracji Mercato w Hotelu Hilton
Dorsz smażony, młoda kapusta, koperek, miodowa pikla i majeranek - to propozycja restauracji Mercato w Hotelu Hilton
mat. prasowe

Także doświadczony szef kuchni i zdobywca wielu kulinarnych trofeów, Grzegorz Labuda - który odpowiada za kuchnię w restauracji Szafarnia 10 - przygotuje menu świeże i zaskakujące.

Jako przystawkę poda płatki solonego dorsza z pomidorowym majonezem i kwiatami rukoli. - Solony dorsz to wariacja na temat ryby, która od lat jest pomorskim specjałem - mówi. - W nocnym menu sięgnę także po jagnięcinę, gdyż mało kto wie, że właśnie to mięso poza wyśmienitym smakiem ma także długą historią pojawiania się na gdańskich stołach. Na deser podawany będzie prawdziwy frykas - jabłecznik z miodem lawendowym i delikatną maślanką.

W Mercato - restauracji Hotelu Hilton - na smakoszy czekać będzie pięciodniowe menu, w którego skład wejdą m.in. raki i dorsz. Zupa rakowa to bowiem jeden z gdańskich klasyków - przepis na nią podaje już Marie Rosnack w Gdańskiej Książce Kucharskiej.

Szef kuchni Paweł Stawicki - jeden z najlepszych szefów w Polsce według przewodnika Gault and Millau - przygotował puree ze słonecznika bulwiastego (topinambur) na bazie sera Bursztyn z jajkiem, z dodatkiem trufli z maślanki i innych wykwintnych składników.


Artystyczne podejście do kuchni

Na Gdańskiej Żabiance od kilku lat szefuje Mariusz Wolski. To niewątpliwie jeden z ambitniejszych szefów w mieście. W restauracji Żabusia tworzy jakościowe menu zawsze w rozsądnej cenie. Podczas Nocy Restauracji Wolski przywita gości podpłomykiem z kwiatem cukinii, ziołami oraz serem Bursztyn, a wszystko to z dodatkiem oleju pieprzowego z Manufaktura Łagowski. Później będzie tylko ciekawiej: kacza wątroba na tarcie z czarnej porzeczki, troć wędrowna, wieprzowe żebro z ogniska oraz sorbet z rabarbaru, do tego Gdański Kram Przysmaków Rzemieślniczych. Wszystkie dania powstaną z produktów z certyfikatem, ekologicznych, najwyższej jakości.

Biorąca udział w akcji po raz kolejny restauracja Żabusia zaprasza na troć wędrowną, smażoną i marynowaną w occie ryżowym, wzbogaconą o marchew i skorzonera, majonez koperkowy oraz olej z jagody rokitnika
Biorąca udział w akcji po raz kolejny restauracja Żabusia zaprasza na troć wędrowną, smażoną i marynowaną w occie ryżowym, wzbogaconą o marchew i skorzonera, majonez koperkowy oraz olej z jagody rokitnika
mat. prasowe

Jak zawsze artystyczne podejście do kuchni będzie można odnaleźć w restauracji OtwARTa - po raz pierwszy pod ręką nowej szefowej kuchni, Karoliny Lindstadt. Na start pojawi się pieczywo domowego wypieku z olejem z wędzonych warzyw, później specjalność lokalu - ozory wołowe doprowadzone do perfekcji dodatkiem puree pieczonego czosnku. W menu także dania z gęsi i kaczki, a na deser kaszubski kuch.

W Niepokornych chef Mateusz Sikora pokaże mięsne Smaki Gdańszczan. Będzie siekany tatar z ongleta, boczek z groszkiem, bobem, dymką i miętą. Jako danie główne pojawi się kurczak z serem lazur, truskawkami i palonymi rodzynkami.

Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje amuse-bouche przygotowane na bazie sera Bursztyn, oleju smakowego oraz wędlin z masarni Dreszler. Taka kompozycja z pewnością pobudzi apetyt gości m.in. na pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem czy tatara z tuńczyka.

Restauracja Motlava proponuje golonkę z młodą kapustą
Restauracja Motlava proponuje golonkę z młodą kapustą
mat. prasowe

Swoje propozycje kulinarne przygotowała też restauracja Motlava - będzie to jej debiut, odkąd uznany mistrz gdańskich smaków Łukasz Toczek przekazał stery swojemu uczniowi Piotr Solińskiemu. Ten zaserwuje krokiety z dorsza bałtyckiego z ketchupem z rabarbaru i z pyzą z kaczką oraz golonkę z młodą kapustą. Na deser pojawi się klasyczny kogel mogel w lekko zaskakującej formie.

Restauracja Eliksir z dwoma szefami kuchni na pokładzie: Bartoszem Kurkiem i Pawłem Wątorem, zaproponuje nocnym smakoszom glazurowaną cielęcinę z grzybami, chrupiącymi szparagami i młodymi ziemniakami podane z sosem barbecue. Ponadto szefowie przedstawią swoją interpretację ryby, na którą właśnie rozpocznie się sezon połowowy - belony. Pojawi się ona z dodatkiem sezonowych warzyw, czosnku niedźwiedziego podana z ziołowym pesto oraz sosem winnym. Ponieważ Eliksir słynie również z koktajli, nocne menu będzie zbudowane jako połączenie dań ze specjalnie dobranymi trunkami.


Noc Restauracji "Smaki Gdańśka" 2018 rozpocznie się w piątek o godz. 18.00. Więcej o akcji i restauracjach biorących udział tutaj: Smaki Gdańska.

***