Znamy zwycięzców konkursu na zagospodarowanie Grodzy Kamiennej [WIZUALIZACJE]

Wyniki konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno - architektonicznej siedziby Gdańskiej Infrastruktury Wodociągowo-Kanalizacyjnej przy ul. Grodza Kamienna 2 ogłoszono 20 września, w siedzibie Stowarzyszenia Architektów Polskich Oddział Wybrzeże w Gdańsku.

Znamy zwycięzców konkursu na zagospodarowanie Grodzy Kamiennej [WIZUALIZACJE]
A
A
data publikacji: 20 września 2017 r.

I miejsce w konkursie: wizualizacja głównego wejścia dostępnego publicznie
I miejsce w konkursie: wizualizacja głównego wejścia dostępnego publicznie
Zespół projektowy Rochman Drohomirecki Architekci J. Drohomirecki, M. Ćwidak Pracownia Architektoniczna, P. Szulc, A. Drohomirecki, A. Hildebrandt – Fijorek

W drugim i zarazem ostatnim etapie konkursu wpłynęło pięć prac, które zostały ocenione przez sąd konkursowy na podstawie kryteriów o następującej wadze punktowej:

  • jakość i atrakcyjność rozwiązań projektu: 0-35
  • rozwiązania przestrzenne, powiązania z otoczeniem: 0-20
  • prawidłowość rozwiązań funkcjonalnych: 0-25
  • innowacyjność i wykorzystanie nowych technologii: 0-10
  • ekonomika realizacji inwestycji oraz jej eksploatacji: 0-10.

Ostatnie posiedzenie sądu konkursowego, któremu przewodniczył Jacek Skarbek, prezes miejskiej spółki GIWK, odbyło się 18 września 2017 r. Zwycięskie prace zostały wybrane już wtedy, jednak dopiero 20 września, podczas oficjalnego ogłoszenia wyników, numery nadane poszczególnym konkursowym projektom zostały odkodowane i podano dane laureatów.

- I miejsce zajął i I nagrodę otrzymał zespół projektowy Rochman Drohomirecki Architekci Jakub Drohomirecki, Mikołaj Ćwidak Pracownia Architektoniczna, Piotr Szulc, Adam Drohomirecki, Anna Hildebrandt – Fijorek.

- II nagroda (za II miejsce) trafiła do Pracowni Architektonicznej 3A Studio s.c.

- III miejsce i III nagrodę otrzymało Studio Projektowe Profil – Pracownia Autorska Halina Sucharska.

Przewodniczący sądu konkursowego podkreślił, że wśród nagrodzonych projektów, nie było pracy idealnej.

- Do każdej z nich jurorzy mieli zastrzeżenia. Również zwycięski projekt będzie wymagał dopracowania - powiedział Jacek Skarbek. - Najważniejsze dla członków składu sędziowskiego było to, by przyjęte rozwiązanie wskazywało na otwartość spółki GIWK na mieszkańców i jej działania na rzecz rozwoju miasta oraz by obiekt był wkomponowany w otoczenie w sposób przyjazny dla środowiska. – Nasz projekt ma być elementem rewitalizacji tej części miasta – dodał prezes GIWK.

Anna Hildebrandt – Fijorek ze zwycięskiego zespołu projektantów podkreśliła, że najbardziej ekscytujące przy projektowaniu było znalezienie się w miejscu realizacji projektu i odkrycie jego atmosfery

- Poczucie tych emocji było najlepsza inspiracją do projektowania. – wspomniała współautorka najwyżej ocenionej pracy.

Władysław Sucharski reprezentujący pracownię, której praca otrzymała trzecią nagrodę podkreślił, że najciekawsze jest to, że te same wytyczne i narzucone warunki konkursu mogą prowadzić do tak różnych rozwiązań.

KLIKNIJ W ZDJĘCIE, ABY POWIĘKSZYĆ

Wizualizacje zwycięskiego projektu w konkursie na zagospodarowanie Grodzy Kamiennej w Gdańsku
Zespół projektowy Rochman Drohomirecki Architekci J. Drohomirecki, M. Ćwidak Pracownia Architektoniczna, P. Szulc, A. Drohomirecki, A. Hildebrandt – Fijorek

Koncepcja zaproponowana przez laureatów II nagrody
Koncepcja zaproponowana przez laureatów II nagrody
Pracownia Architektoniczna 3A Studio s.c.

Koncepcja zagospodarowania Grodzy Kamiennej, która otrzymała III nagrodę
Koncepcja zagospodarowania Grodzy Kamiennej, która otrzymała III nagrodę
Studio Projektowe Profil – Pracownia Autorska Halina Sucharska

A tak obecnie prezentuje się siedziba GIWK przy Grodzy Kamiennej
A tak obecnie prezentuje się siedziba GIWK przy Grodzy Kamiennej
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

Zwycięzcy konkursu będą teraz musieli uwzględnić w swojej koncepcji uwagi zespołu sędziowskiego i dopracować pewne elementy nie do końca spójne z założeniami inwestycji.

Trudno w tej chwili określić dokładnie, kiedy projekt zostanie zrealizowany, będzie to kilkuletni proces. Być może inwestycja zostanie podzielona na etapy.

Cztery prace dopuszczone do II etapu konkursu (jedna z prac została zdyskwalifikowana za niedopełnienie obowiązku nieujawniania autorów projektu) oglądać można w siedzibie SARP w Gdańsku przy ul. Targ Węglowy 27. Pokonkursowa wystawa prac dostępna jest w godz. 10 - 17 do 28 września 2017 r. Wstęp bezpłatny.


Tekst: Monika Piotrowska-Szypryt, GIWK