Mamma mia! Konkurowali, kto ugotuje pyszniejsze włoskie macaroni. ZOBACZ zdjęcia i film

I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „La Cucina Italiana” odbył się we wtorek, 24 kwietnia, w gdańskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Gotowano włoski makaron na wiele sposobów. Wygrał - naturalnie - Włoch z Palermo, ale drugi był gdańszczanin Kacper Serafińczuk z ZSG-H za swoje ravioli. Bravissimo!

Mamma mia! Konkurowali, kto ugotuje pyszniejsze włoskie macaroni. ZOBACZ zdjęcia i film
A
A
data publikacji: 24 kwietnia 2018 r.
Michalina Stawiarska przygotowuje włoskie danie na konkurs
Michalina Stawiarska przygotowuje włoskie danie na konkurs
Dominik Paszliński/gdansk.pl

 

Tematem przewodnim konkursu była la pasta italiana nel mondo, czyli makaron włoski na świecie. Obok Polaków z Trójmiasta, Poznania, Ostródy, czy Torunia gotowali także Włosi z Palermo.

Uczestnicy mieli za zadanie w ciągu 120 minut wykonać  trzy porcje dania. Młodzi mistrzowie kuchni przygotowali m.in. rubinowe tagliatelle, fettuccine z cielęciną na musie ze szparagów czy tagliatelle szafranowo - dyniowe gotowane w bulionie ze skorupiaków.

W jury zasiadali włoscy i polscy szefowie kuchni oraz Claudia  Filippi-Chodorowska - Honorowa Konsul Republiki Włoch w Polsce i mieszkanka Gdyni, a także Giancarlo Russo - Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce.   

Ocenianio z jednej strony smak, ale także sposób podania i przygotowania, czystość, technikę gotowania.

 

ZOBACZ FILM 

 

Dlaczego akurat kuchnia włoska? Otóż gdańska szkoła gastronomiczna ma klasę z językiem włoskim, której uczniowie uczą się języka, kultury i kuchni Italii. Opiekuje się nią nauczycielka języka włoskiego Jolanta Zawadzka-Giza. To ona jest inicjatorką nie tylko tego konkursu kulinarnego, ale także wymian i wyjazdów gdańskich uczniów i uczennic do Włoch.

- W szkole mamy też warsztaty prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Bernardiego - mówi Zawadzka-Giza. - On nie tylko uczy tu gotować, ale też barwnie opowiada uczniom o tradycji włoskiej kuchni. 

Przy okazji Zawadzka-Giza jest też nauczycielką religii i etyki. Opiekuje się szkolnym wolontariatem, dlatego jej uczniowie nie tylko uczyli się w ostatnie wakacje w Treviso we Włoszech gotowania, ale też rozdawali tam jedzenie bezdomnym czy gotowali dla uchodźców. W Gdańsku też pomagają jako wolontariusze hospicjom i uczą się, dlaczego różnorodność kulturowa i pomoc słabszym jest plusem, a nie zagrożeniem.     

Gdański konkurs wygrał Salvatore Guardi ze szkoły Istituto Professional di Stato per i Servizi Enogastronomici z Palermo za swoją lasagne.

Drugi był Kacper Serafińczuk z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich z Gdańska. Ugotował ravioli z żółtkiem, ziemniakami i truflą.


ZOBACZ ZDJĘCIA 

oprac. SŁ (0)
www.gdansk.pl
oprac. SŁ (0)
www.gdansk.pl