Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję sprawdzić się w roli profesjonalnych kucha-rzy. W specjalnie zaaranżowanej strefie na terenie galerii, pod czujnym okiem pro-wadzącej, przygotują tradycyjne, regionalne potrawy.
Nie zabraknie także nowoczesnego podejścia do sztuki kulinarnej. Na wszystkich przybyłych czekać będzie pokaz kulinarny, podczas którego przygotowana zostanie słynna potrawa z Kaszub i Pomorza – frekase – w autorskiej interpretacji. Uczestnicy będą mieli również okazję skosztować dania.
Warsztaty prowadzone są w czterech turach – w każdej z nich może wziąć udziałmaksymalnie 12 osób. Dwie z sesji przeznaczone są dla dzieci z rodzicami. Program jest dostosowany do wieku uczestników. Na zajęciach dla dorosłych przygotowywana będzie zupa brukwiowa po kaszubsku oraz śledzik po kaszubsku, natomiast dla dzieci – zupa brukwiowa po kaszubsku i plince kaszubskie – placki ziemniaczane na słodko.
– Warsztaty to świetna okazja, aby spędzić sobotę razem – w gronie najbliższych, zdobywając nowe umiejętności. Tym bardziej, że to, czego się nauczymy, możemy !wykorzystać później przy rodzinnym stole – podkreśla Justyna Siemińska, dyrektor CH Osowa.
Na uczestników warsztatów czekają upominki. Oprócz strefy warsztatowej przewi-dziano stoiska jarmarkowe, na których można zakupić regionalne specjały oraz kącik zabaw dla najmłodszych.
Warsztaty rozpoczynają się 16 marca od godziny 11 w Centrum Handlowym Osowa, przy ul. Spacerowej 48 w Gdańsku. Obowiązuje wcześniejsza rejestracja mailowa: warsztaty@fabrykaidei.pl.