Każdy uczestnik warsztatów nauczy się przyrządzać trzy potrawy:
1) sałatkę śledziową na inny sposób,
2) masło sardelowe,
3) wieniec – ciastka.
Będą to przepisy oryginalne i wyjątkowe, zaczerpnięte z kuchni dawnego Gdańska. Organizatorzy warsztatów zapewnią uczestnikom produkty spożywcze potrzebne do osiągnięcia kulinarnego sukcesu.
Warsztaty są przeznaczone dla osób dorosłych. Limit miejsc: 15.
BILETY w cenie 125 zł online. Dodatkowo bilet na warsztaty uprawnia do zwiedzania Spichlerza Błękitny Baranek.
Aleksandra Kucharska jest jedną z najlepszych znawczyń dawnej gdańskiej kuchni. Jako muzealniczka i rekonstruktorka historyczna od lat prowadzi pokazy i warsztaty związane tematycznie z kulinariami na kartach historii Gdańska. W 2022 roku stworzyła – we współpracy z fotografką Katarzyną Fiszer – książkę zatytułowaną "Smaki Gdańska". Zawarła w niej przepisy wzorowane na XIX-wiecznych gdańskich recepturach i tchnęła w nie nowe życie.