• Start
  • Wiadomości
  • WOŚP. Kuźnia Wodna w Oliwie: kucie z kowalami, smaki XVIII-wieku

WOŚP. Kuźnia Wodna w Oliwie: kucie z kowalami, smaki XVIII-wieku

Podczas 28. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Gdańsku od południa do godz. 18 w Kuźni Wodnej oddziale Muzeum Gdańska w Oliwie kowale w pocie czoła kuli serduszka za datek do orkiestrowej puszki. Dzięki rekonstruktorom z Garnizonu Gdańsk, płacąc tą samą "walutą" spróbować można gdańskich smakołyków sprzed wieków.
12.01.2020
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Remigiusz Pacer kierownik Kuźni Wodnej w Oliwie formuje orkiestrowe serduszko
Remigiusz Pacer kierownik Kuźni Wodnej w Oliwie formuje orkiestrowe serduszko
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

 

Na cztery kowadła kuli kowale w Kuźni Wodnej w Oliwie podczas 28.finału WOŚP. Kuli przede wszystkim orkiestrowe serduszka, ponieważ zainteresowanie chętnych na taką nietypową pamiątkę było ogromne. Kolejka chętnych stała w zasadzie od początku do końca wydarzenia, a kowale musieli w ciągu dnia pojechać po dodatkowy materiał - nie spodziewali się takiego odzewu na orkiestrowe kucie.

 

Rozżarzone (przyszłe) serce na kowadle
Rozżarzone (przyszłe) serce na kowadle
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

 

Za datek do orkiestrowej puszki - dziś w kuźni wykujesz co chcesz (w granicach rozsądku czasowego)
Za datek do orkiestrowej puszki - 12 stycznia w Kuźni Wodnej w Oliwie kuto serduszka
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

 

Chętnych do kucia nie brakuje
Chętnych do kucia nie brakowało
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

 

Na wchodzących do przedsionka kuźni czekała miła niespodzianka. Witali ich rekonstruktorzy z Garnizonu Gdańsk w strojach sprzed trzech wieków, trzaskający ogień w piecu, piekące się na palenisku podpłomyki i inne przekąski rodem z XVIII.wiecznych gdańskich ksiąg kucharskich.

- Serwujemy pudding chlebowy z cynamonem, pomarańczą i na cydrze oraz pierniczki gdańskie i babeczki z kruchego ciasta z orzechami - mówiła Katarzyna Bartoszewicz, która wcieliła się w rolę zaradnej gdańskiej gospodyni z XVIII wieku. O godz. 17, gdy odwiedziliśmy kuźnię po raz kolejny z historycznych smakołyków zostało już tylko kilka ciastek.

 

Rekonstruktorzy Garnizonu Gdański witają na wejściu do Kuźni, pierwsza od l. Katarzyna Bartoszewicz
Rekonstruktorzy Garnizonu Gdański witają na wejściu do Kuźni, pierwsza od l. Katarzyna Bartoszewicz
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

 

Na stole, na którym ustawiono smakołyki, stały także naczynia, które - jak tłumaczy rekonstruktorka, mogłyby zostać wykute w oliwskiej kuźni: garnki, dzbanki, noże (te prezentowane: do krojenia mięs i ziół, do obierania osobiście wykuł jej mąż).  

 

Specjały sprzed wieków w ` orkiestrowym menu` Garnizonu Gdańsk
Specjały sprzed wieków w ` orkiestrowym menu` Garnizonu Gdańsk
Dominik Paszliński/www.gdansk.pl

 

Stajnia Dragon zaprosiła chętnych, by spróbować sił w jeździe konnej na grzbiecie klaczy Petunii.

 

TV

Trzeci mikrolas w Gdańsku. Wspólne sadzenie w Pieckach - Migowie