PORTAL MIASTA GDAŃSKA
PL | EN | DE

Koronawirus. Jak bezpiecznie robić zakupy w czasach epidemii? PORADNIK

Koronawirus. Jak bezpiecznie robić zakupy w czasach epidemii? PORADNIK
Od 1 kwietnia, w związku z rosnącą liczbą zakażeń koronawirusem, w całym kraju zaczęły obowiązywać kolejne obostrzenia narzucone przez rząd RP. Określono m.in. maksymalną liczbę klientów, którzy mogą przebywać w danym sklepie. Ministerstwo Zdrowia podpowiada - jak bezpiecznie robić zakupy w tym czasie.
Jeżeli kupując pieczywo macie Państwo wątpliwości bądź obawy, powinniście umieścić je na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.
Jeżeli kupując pieczywo macie Państwo wątpliwości bądź obawy, powinniście umieścić je na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.
Fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Ograniczenie liczby klientów

Od środy, 1 kwietnia, decyzją rządu, do każdego sklepu (zarówno małego, jak i wielkopowierzchniowego), a także do każdego lokalu usługowego może wejść maksymalnie trzy razy tyle osób, ile jest kas. Jeśli w sklepie jest 5 kas to może w nim przebywać jednocześnie maksymalnie 15 klientów. Podobne zasady obowiązują na targach i rynkach. Na nich może przebywać trzy razy tyle klientów, ile jest stoisk. A więc - jeśli na bazarze jest 20 stoisk, to może na nim przebywać 60 klientów.

 

Od 1 kwietnia nowe ograniczenia: mniej osób w sklepach, zamknięte hotele, zaostrzona kwarantanna

 

- Od 1 kwietnia wszyscy klienci powinni robić zakupy w jednorazowych rękawiczkach. Coraz więcej sklepów, zwłaszcza wielkopowierzchniowych, zapewnia klientom jednorazowe rękawiczki i płyn dezynfekcyjny - skorzystajmy z nich, jeżeli akurat nie posiadamy własnych.

 

Żywność "nie zaraża" koronawirusem

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że żywność nie jest i nie może być źródłem zakażenia koronawirusem. Potwierdzają to badania na SARS COV-2, a także doświadczenia z wcześniejszymi infekcjami korona wirusami. 

Bezpieczne jest też zamawianie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. Całkowicie bezpieczna jest również woda z kranu.

W ostatnich tygodniach, w obawie przed zarażeniem, wiele osób rezygnuje z zakupu świeżego pieczywa, piekąc własne w domowym zaciszu. Główny Inspektor Sanitarny informuje jednak, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Należy jednak obowiązkowo zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny - w sklepach, gdzie pieczywo leży luzem, należy używać rękawiczek lub torebek jednorazowych.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy tracą aktywność w temperaturze ok. 60-70°C.

 

W czasie epidemii, jak i na co dzień, należy jeść dużo warzyw. Kupujcie je jednak w bezpieczny sposób
W czasie epidemii, jak i na co dzień, należy jeść dużo warzyw. Kupujcie je jednak w bezpieczny sposób
Fot. Grzegorz Mehring / www.gdansk.pl

 

Na co zwrócić uwagę, planując zakupy?

  • Przed wyjściem zrób listę potrzebnych rzeczy, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie przechadzać się między półkami.

  • Do sklepu idź pieszo lub przyjedź własnym samochodem bądź rowerem. Zrezygnuj z zakupów, po które musisz pojechać komunikacją publiczną. 

  • Staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. W miejscach publicznych nie dotykaj okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu umyj ręce.

  • Warto mieć ze sobą swój koszyk czy torbę na zakupy zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka. Są czystsze.

  • Podczas zakupów i kolejki do kasy zachowaj dystans do innych osób.

  • Płać bezdotykowo kartą płatniczą

  • Pamiętaj, że ekrany kas samoobsługowych, klawiatury do wpisywania kodu PIN są najbardziej brudne. Jeśli nie możesz wstukiwać liczb kostką palca (mniejsza szansa, że w ten sposób dotkniesz twarzy brudną częścią ręki), to warto mieć ze sobą płyn antybakteryjny i po wyjściu ze sklepu go użyć. 

  • Przestrzegaj też zasady odstępu wobec pracowników sklepu, w tym także od kasjerek w trakcie pakowania zakupów. 

  • Pamiętaj, że ludzie często dotykają w sklepach uchwytów szaf chłodniczych. Jeśli ich dotykasz, użyj płynu antybakteryjnego. 

  • Korzystaj z jednorazowych rękawiczek. Zdejmując rękawiczki, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i dokładnie umyj ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.

  • Po powrocie do domu umyj warzywa i owoce, zdejmij folię i opakowania z jedzenia i je wyrzuć. Umyj też ręce.

  • Jeśli zastanawiasz się, czy dobrze umyjesz kurczaka na obiad, pamiętaj, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min.) zabija wirusy na mięsie czy innych produktach surowych. 

  • Staraj się tak zaplanować zakupy, by wychodzić do sklepu jak najrzadziej. #zostańwdomu to najskuteczniejszy sposób na powstrzymanie rozszerzania się koronawirusa. 

  • Pamiętaj, że możesz też robić zakupy z dostawą

 

Suplementy nie chronią przed wirusem

Sanepid przestrzega z kolei przed zakupami środków spożywczych bądź suplementów, które rzekomo mają skutecznie chronić przed koronawirusem.

 

  Noście maski, bo infekcja koronawirusowa to choroba jednostkowa, która dotyczy nas wszystkich

 

- W przestrzeni publicznej, w szczególności w internecie pojawia się coraz więcej ofert produktów o sugerowanych właściwościach przeciwwirusowych lub chroniących przed zarażeniem SARS-Cov-2. Wiele z nich dotyczy suplementów diety. Ostrzegamy przed korzystaniem z takich ofert - informują przedstawiciele Sanepidu.
Celem suplementów jest uzupełnienie normalnej diety. Nie przechodzą one badań klinicznych i nie posiadają potwierdzonego w badaniach działania farmakologicznego. Suplementacja może być stosowana u osób cierpiących na niedobory poszczególnych witamin lub składników mineralnych. Nie zastąpi ona jednak zdrowego odżywiania ani leczenia.


oprac. KGwww.gdansk.plredakcja@gdansk.pl