• Start
  • Wiadomości
  • “Rwący kulinarny nurt Trójmiasta” i Robert Makłowicz - co tym razem pokazał na YouTube?

“Rwący kulinarny nurt Trójmiasta” i Robert Makłowicz - co tym razem pokazał na YouTube?

- Jego wspaniałość Gdańsk - mówi Robert Makłowicz na początku 108 odcinka swojej kulinarnej podróży po Polsce, którą pokazuje na YouTube. Gdzie tym razem stołował się w Gdańsku i Gdyni najbardziej znany krytyk kulinarny kraju?
08.11.2022
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Podczas swych kulinarnych peregrynacji internetowych, Robert Makłowicz zawsze przemyca nieco historii. Będąc w Gdańsku zajrzał do Ratusza Głównego Miasta
Podczas swych kulinarnych peregrynacji internetowych, Robert Makłowicz zawsze przemyca nieco historii. Będąc w Gdańsku zajrzał do Ratusza Głównego Miasta
Fot. YouTube Robert Makłowicz

Robert Makłowicz kulinarnie w Gdańsku

Dziennikarz, najbardziej rozpoznawalny krytyk kulinarny i smakosz w Polsce w odcinku kulinarnych podróży po ojczyźnie pt. “Zjadając Trójmiasto”, wita internautów z tarasu jednej z kamienic Głównego Miasta, z wieżą Bazyliki Mariackiej w tle, skąd udaje się do restauracji Canis, by rzucić się - jak mówi - “w wir trójmiejskiego gastronomicznego życia”. Specjalnością lokalu przy ul. Ogarnej są bogate półmiski przygotowane z myślą o większej liczbie biesiadników.

Piękna forma i doskonałe przepisy

Kolejne miejsce na trasie to Dom Uphagena, oddział Muzeum Gdańska, w którego pełnej przepychu jadalni, urządzonej jak w połowie XVIII wieku, kulinarny podróżnik spotyka się z Katarzyną Fiszer i Aleksandrą Kucharską, autorkami wydanej w tym roku książki kucharskiej “Smaki Gdańska”

- Książka ma piękną formę, ale widziałem już wiele książek kucharskich tylko pięknych, a tu mamy doskonałe przepisy - ocenia Robert Makłowicz, zachęcając autorki do kolejnej publikacji. Autorki przyznają, że powoli oswajają się z tym pomysłem. 

Smacznie, historycznie i malarsko - niezwykła książka kucharska “Smaki Gdańska”

ZOBACZ GDAŃSKO - GDYŃSKI ODCINEK PROGRAMU

Od fine dining do street food

Po krótkiej wizycie w Ratuszu Głównego Miasta i jego Sali Czerwonej, znawca kuchni udaje się do mieszczącej się w Garnizonie przy ul. Hemara restauracji Eliksir, znanej z serwowania wykwintnych koktajli do posiłków. 

Po gdańskiej rundzie fine dining, Robert Makłowicz zaprasza widzów do Gdyni na azjatyckie jedzenie uliczne do Alga Street Food przy ul. Świętojańskiej oraz Sumo Ramen przy ul. Abrahama. Wizytę w Trójmieście kończy w pękającej w szwach od gości włoskiej restauracji Casa Cubeddu położonej nieopodal orłowskiej galerii Klif.

Warto wspomnieć, że pierwszy gdański odcinek serii “Robert Makłowicz Polska” powstał latem ubiegłego roku. Wtedy krytyk kulinarny skupił się na tradycyjnych smakach naszego miasta i osobiście usmażył sznycelki z dorsza. 

Robert Makłowicz oraz Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska w jadalni Domu Uphagena
Robert Makłowicz oraz Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska w jadalni Domu Uphagena
Fot. Fb Miasto Gdańsk

Robert Makłowicz na YouTube pokazuje Gdańsk, próbuje też tradycyjnych potraw i napitków

Program powstał w partnerstwie z Regionem Pomorskie.

 

TV

Obrona Westerplatte – pierwsze starcie II wojny. Rozmowa z dr. Janem Szkudlińskim