• Start
  • Wiadomości
  • Restauratorzy z dyplomami - za kaczkę z kasztanami, rosół z ogonów wołowych po gdańsku

Restauratorzy z dyplomami - za kaczkę z kasztanami, rosół z ogonów wołowych po gdańsku i inne przysmaki

W piątkowe popołudnie, 9 grudnia, na jarmarkowej scenie ustawionej na Targu Węglowym, prezydent Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, wraz z prezesem Gdańskiej Organizacji Turystycznej Łukaszem Wysockim i wiceprezesem Międzynarodowych Targów Gdańskich Pawłem Orłowskim, podziękowali gdańskim restauratorom za promowanie gdańskich smaków. Wszyscy dostali pamiątkowe dyplomy.
10.12.2022
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
Miasto podziękowało gdańskim restauratorom za promowanie Smaków Gdańska
Miasto podziękowało gdańskim restauratorom za promowanie Smaków Gdańska
Fot. Grzegorz Mehring/www.gdansk.pl

Gdańskie smaki ze starej książki kucharskiej

Pieczone kurczę w sosie agrestowym, ciasto śliwkowe, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe czy tytułowy rosół z ogonów wołowych i kaczka z kasztanami - to zaledwie kilka propozycji dań z „Gdańskiej książki kucharskiej” wydanej w 1858 roku, a których od 23 lipca br. można spróbować w wybranych gdańskich restauracjach.

Dlaczego akurat w tym roku w Gdańsku zaczęto promować, i serwować, specjały gdańskiej, XIX-wiecznej kuchni?

Otóż w połowie bieżącego roku na rynku wydawniczym pojawiła się nowa książka kucharska pt. „Smaki Gdańska”. Jej autorkami są: fotografka Katarzyna Fiszer i muzealniczka oraz rekonstruktorka kulinarna Aleksandra Kucharska. W swojej publikacji postanowiły tchnąć nowe życie w receptury zaczerpnięte ze wspomnianej wyżej „Gdańskiej książki kucharskiej”. Dzięki ich zamiłowaniu do jedzenia i historii powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Niezwykła książka kucharska “Smaki Gdańska”

Smaki Gdańska w lokalnej gastronomii

Gdańskim restauracjom zaproponowano, by wprowadziły do swojego menu wybrane pozycje z tej książki kucharskiej, promując w ten sposób wyjątkowe smaki dawnego Gdańska, a tym samym nasze miasto.

W projekcie bierze udział obecnie kilkanaście restauracji, działających zarówno na terenie Głównego Miasta, jak i w dalszych częściach Gdańska - niektóre wprowadziły bowiem nietypowe menu w późniejszych miesiącach.

Dokładną listę wszystkich restauracji i serwowanych przez nie gdańskich potraw według dawnych receptur znajdziecie na stronie Gdańskiej Organizacji Turystycznej. 

W piątek wyróżniono, i podziękowano takim restauracjom, jak: Eliksir, Cala naprzód, Pierogarnia, Mercato, Tygle, Ducha 66, Elephant, New port, Chmielna, Jungla, Kuchnia Aleksandry, Underbeer, Bowke, Bonzur.

ZOBACZ NASZĄ FOTOGALAERIĘ Z UROCZYSTEGO WRĘCZENIA DYPLOMÓW RESTAURATOROM ZA "SMAKI GDAŃSKA"

 

TV

Huczne obchody 50-lecia Zaspy