Nie wyrzucaj jedzenia. Oddaj potrzebującym, zostaw w społecznych lodówkach

Jajka z farszem lub bez, sałatki warzywne, pasztety, żurki, do tego słodkie mazurki i baby - przed nami święta Wielkanocne, czas rodzinnych spotkań i suto zastawionych stołów. Po świętach część jedzenia trafia, niestety, na śmietnik. Warto zmienić te nawyki - nie marnujcie żywności, przekażcie ją uboższym mieszkańcom naszego miasta. Niezjedzone potrawy, szczelnie zamknięte, można przynieść do tzw. jadłodzielni lub sklepu społecznego. Sprawdźcie, gdzie konkretnie.
10.04.2023
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl
na zdjęciu boczna ściana lodówki społecznej z napisem jadłodzielnia, w tle widać kilka budek kupieckich stojących na pobliskim rynku
Nie wyrzucajcie po świętach nadmiaru jedzenia. Lepiej zanieście je do jednej z lodówek społecznych bądź sklepów społecznych działających w naszym mieście
Fot. Dominik Paszliński / www.gdansk.pl

Jakich zasad należy przestrzegać, by bezpiecznie zostawić żywność innym?

  • Przynieś produkty, które sam mógłbyś zjeść;
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed…), ale nie przekroczyły daty przydatności do spożycia (należy spożyć do…);
  • Produkty muszą być zapakowane w oryginalnych opakowaniach lub w pojemnikach;
  • Wyroby własne muszą być szczelnie zapakowane z opisem potrawy (zupy, ciasta…) i datą przygotowania.

Gdzie znajdziecie lodówkę społeczną w dzielnicy Piecki-Migowo?

Dwuskrzydłowa szafa z napisem "JadłoDzielnia" stoi przy wejściu do parafii Miłosierdzia Bożego przy ul. Myśliwskiej 25. W jednym skrzydle znajduje się lodówka do przechowywania żywności wymagającej warunków chłodniczych, w drugim półki, na których można zostawić pozostałą żywność. Żywność w tym miejscu można znaleźć przez cały rok. Dbają o to mieszkańcy, lokalni przedsiębiorcy, ale też i Rada Dzielnicy, która przeznacza część rocznego budżetu na sfinansowanie posiłków dostarczanych do tego miejsca. Najwięcej jedzenia od osób indywidualnych trafia tutaj zazwyczaj w niedziele - prawdopodobnie od parafian udających się na mszę. Żywność można tu dostarczać przez całą dobę.

Pierwsza ogólnodostępna lodówka była w Śródmieściu

Pierwszą społeczną, postawioną na ulicy, lodówkę w naszym mieście uruchomili dominikanie. Stanęła ona przy zabytkowym murze otaczającym siedzibę zakonu dominikanów i Kościół Św. Mikołaja - od strony Hali Targowej. To miejsce także jest dostępne przez całą dobę, tak dla osób dostarczających jedzenie, jak i dla tych, którzy go potrzebują.

Zespół Ensemble Correspondances zainaugurował Actus Humanus 2023 

Lodówkę przy kościele znajdziecie także we Wrzeszczu Dolnym

Przed dwoma laty lodówkę społeczną uroczyście uruchomiono na tyłach Parafii Świętego Krzyża, przy ul. Mickiewicza 11.

Lodówka przy Parku Oliwskim

Z prywatnej inicjatywy ogólnodostępna lodówka, gdzie także można przynosić jedzenie nadające się do spożycia, stoi w sąsiedztwie Parku Oliwskiego, przy budynku, w którym mieści się m.in. siedziba Rady Dzielnicy Oliwa, a więc przy ul. Opata Rybińskiego 10. W tym miejscu przynoszona żywność także powinna być odpowiednio zapakowana i opisana.

Punkt charytatywny we Wrzeszczu Górnym

Świąteczne potrawy można zostawić także w punkcie charytatywnym, który mieści się przy ul. De Gaulle’a 13. Funkcjonuje on od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem Poniedziałku Wielkanocnego), w godz. 12.00-17.00. Ze wsparcia przy ul. De Gaulle'a korzystają najczęściej seniorzy, rzadziej osoby bezdomne. Zdarza się też, że przychodzą młodsi mieszkańcy.

Inflacja coraz mocniej odczuwalna przez gdańskich seniorów

Sklepy społeczne w Nowym Porcie i Śródmieściu

Przy ul. Wolności 52 w Nowym Porcie i ul. Aksamitnej 4 w Śródmieściu funkcjonują z kolei sklepy społeczne dedykowane mieszkańcom w trudnej sytuacji życiowej. Prowadzi je Bank Żywności w Trójmieście. Tutaj przynieść można wyłącznie produkty oryginalnie, hermetycznie zamknięte, z ważną datą do spożycia, np. makaron, kaszę, ryż, ser, twaróg czy nieotwierany słoik majonezu, przecieru pomidorowego lub dżemu. Pracownicy punktu przyjmą też oryginalnie zapakowane mięso, wędliny czy ciasta przydatne do spożycia oraz świeże warzywa.

Produkty można oddawać do sklepu w Nowym Porcie przez pięć dni w tygodniu: w poniedziałki, wtorki, środy i piątki w godzinach 10.00 - 15.00 oraz w czwartki w godz. 13.00 - 18.00. W Śródmieściu sklep jest czynny: w poniedziałki, środy, czwartki i piątki w godz. 10.00-15.00, a we wtorki w godz. 13.00-18.00.

 

TV

Drugi dzień festiwalu FETA 2024