PORTAL MIASTA GDAŃSKA

Noc Restauracji 2015

Noc Restauracji 2015
Już w piątek 29 maja w Gdańsku odbędzie się Noc Restauracji 2015 - najbardziej smakowite i niebanalne wydarzenie kulinarne roku! Tematem tegorocznej edycji wydarzenia jest konfrontacja kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. Restauratorzy i szefowie kuchni uchylili już rąbka tajemnicy i podzielili się recepturami przygotowywanych nocnych dań.
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Już w piątek 29 maja w Gdańsku odbędzie  się Noc Restauracji 2015 - najbardziej smakowite i niebanalne wydarzenie kulinarne roku! Tematem tegorocznej edycji wydarzenia jest konfrontacja  kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. Restauratorzy i szefowie kuchni uchylili już rąbka tajemnicy i podzielili się recepturami przygotowywanych nocnych dań.

Do rarytasów tegorocznej edycji Nocy Restauracji na pewno można zaliczyć niecodzienne formy przyrządzenia dziczyzny. Szef restauracji Kokieteria w hotelu Hanza przygotuje schab z dzika sous vide serwowany z kaszanką z pesto z czosnku niedźwiedziego i karmelizowaną marchewką. Restauracja hotelu Zappio natomiast, ugości nasze podniebienia prawdziwym łosiem z fasolowym brownie, dzikimi ziołami, głogiem i  marchwią.

Tradycją gdańskiej kuchni są ryby  i owoce morza. Nie mogłoby ich zabraknąć podczas święta kuchni jakim jest Noc Restauracji. W restauracji Szafarnia 10 w Marina Club Hotel delektować się będziemy tatarem z bałtyckiego dorsza z wątróbką z dorsza, piklami i sosem gorczycowym. Dom Sushi natomiast zaprosi nas na orientalne futouramaki  z krabem soft shell smażonym w tempurze, chilli oraz papają, obtoczonym w kawiorze z ryby latającej.

Restauracja Da Mario postawiła na niespodziankę. Jako nocny okręt flagowy przygotuje tajemniczo brzmiące danie ,,Serce Maria” podane na ceramice z lodami parmezanowo- boczkowymi oraz pikantnym selerem naciowym marynowanym w wódce z kaszubskich ziemniaków Lord.

Podczas tegorocznej Nocy Restauracji zaprezentuje się także kuchnia dobrze znanego gdańszczanom i turystom lokalu Czekoladowy Młyn.  Szef kuchni uraczy podniebienia wolno gotowanym ogonem wołowym sous vide, demi glasse, tuile z ziarnem kakaowca, dzikim bzem, slice z fermentowanego buraka i ziemniaków, musztardą jeżynową i chipsem z białej mąki.

Jak co roku podczas Nocy Restauracji najlepsi szefowie kuchni zerwą z rutyną rzucając w kąt kulinarne stereotypy i gwarantując niezrównane przeżycia również podczas licznych pokazów w restauracjach.

Pokazy opierać się będą na nowym, ekscytującym trendzie live cooking, tak aby każdy z uczestników wydarzenia mógł podziwiać proces powstawania kulinarnych dzieł sztuki.

W gdańskiej Nocy Restauracji udział weźmie 15 unikatowych lokali: Filharmonia, Zappio, Kokieteria w Hotelu Hanza, Mon Balzac, Cała Naprzód, Bohemia, Szafarnia 10 w Marina Club Hotel, Dom Sushi, Lao Thai, Long Island w Arkon Park Hotel, Grand Cru, Da Mario, San Marco Ristorane, Czekoladowy Młyn oraz Pałac Kościeszy.                                                                                         

Aktualne informacje na temat Nocy Restauracji znajdują się na stronie imprezy  www.nocrestauracji.pl  oraz profilu facebook.com/NocRestauracji.

Noc Restauracji

Irena Stępień-PierożyńskaUrząd Miejski w GdańskuBiuro Prezydenta ds. Promocji Miasta