#AktywnaSzkoła - zaInvestuj w swoje zdrowie! Lekcja 2: W zdrowym ciele zdrowy duch z Natalią Rykowską

- Zdrowie to nie tylko brak choroby. To ogólne dobre samopoczucie - mówiła Natalia Rykowska w drugim odcinku programu edukacyjnego "AktywnaSzkoła - zaInvestuj w swoje zdrowie!". Podczas lekcji rozmawiano m.in. o stresie i samoakceptacji, a wspólnie z Nadią i Marysią dietetyczka pokazała, jak przygotować pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Na deser - ćwiczenia.
36:21
2021-03-23
Kategoria: Edukacja
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

 

AktywnaSzkoła - zaInvestuj w swoje zdrowie! - to projekt edukacyjny Stadionu Gdańsk realizowany we współpracy z Miastem Gdańsk oraz InvestGDA, składający się z 5 lekcji online, do których zaproszono znanych, byłych i aktualnych, trójmiejskich sportowców. 

Każdą lekcję prowadzi Przemysław Staroń, uhonorowany tytułem Nauczyciela Roku 2018 oraz finalista Global Teacher Prize 2020, jeden z prekursorów wykorzystywania mediów społecznościowych w polskiej edukacji. 

Emisja drugiej lekcji odbyła się we wtorek, 23 marca. Gościem była Natalia Rykowska, absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dla której zdrowe odżywianie to życiowa pasja.

- Zdrowie to nie tylko brak choroby. To ogólne dobre samopoczucie. Jeżeli mamy dobrą energię, dużo energii, to jesteśmy bardziej efektywni w pracy, w domu, w szkole, możemy rozwijać swoje pasje - mówiła na początku programu Natalia Rykowska.

- Co mamy robić, by zadbać o zdrowie w tych różnych aspektach: fizycznym, psychologicznym, społecznym? - pytał Przemek Staroń.

- Warto poświęcić czas na budowanie relacji z rodziną. Gdy siedzimy, mama, tata, ja ze smartfonem, to nie jest budowanie relacji. Mamy lockdown i jeśli na przykład zadzwonimy na whatsappa, widzimy się, rozmawiamy, to już pomaga w budowaniu relacji. Możemy też zaplanować zdrowe żywienie.


W trakcie lekcji pani Natalia wraz z Nadią i Marysią pokazały, jak można przygotować pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie oraz przekąski. 

- Zdrowe odżywianie to dostarczanie wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Zastanówmy się, czy dieta warzywno-owocowa będzie dostarczała wszystkich składników pokarmowych? No, nie. Dieta musi różnorodna. Czyli jak włączam warzywa do każdego posiłku, do kanapki dodam paprykę, to już jest prawidłowe zachowanie żywieniowe. Albo chleb jasny pszenny zamienimy na żytni lub razowy, który ma więcej błonnika i będzie lepiej wspierał pracę naszego organizmu - tłumaczyła dietetyczka. - Generalnie problem polega na tym, że zdrowe odżywianie kojarzone jest z czymś trudnym. Zdrowe posiłki wcale nie muszą być skomplikowane. Wystarczy, że kupimy w sklepie kaszę, która gotuje się piętnaście minut. Dodamy do tego chude pieczone mięso, mrożone warzywa, które też przygotowuje się w kilka minut. 


Podczas lekcji była też m.in. mowa o stresie.

Co stres może powodować w organizmie? - pytał prowadzący.

- Stres działa wielokierunkowo, wpływa na każdy układ: nerwowy, pokarmowy... Wyciska z nas wszystkie soki - mówiła Natalia Rykowska. - A objawy? Pod wpływem stresu możemy mieć ból głowy, biegunki, zaparcia, bóle żoładka. Obajwów jest bardzo wiele. Ważne by umieć radzić sobie ze stresem.

- No właśnie, a my często słyszymy: „proszę się nie stresować”. Ale chodzi chyba o to, by nie unikać stresu tylko sobie z nim radzić. 

- Często chcemy unikać konfrontacji z negatywnymi emocjami i często pojawia się problem zajadania stresu, bo jedzenie jest czymś łatwym, szybkim, prostym do tego, by zniwelować negatywne emocje. 

Podczas rozmowy nie zabrakło też kwestii samoakceptacji a na deser ... ćwiczeń pod okiem trenera. 

oprac. WG

ZOBACZ inne lekcje cyklu:

"Cel i motywacja" z Dominiką Domi Peszel i Flávio Paixão

"Pozytywne myślenie" - Adrianą Dadci-Smoliniec i Adamem Czyczelem

"Współpraca i rywalizacja" z Anną Rogowską i Karoliną Jaszczyszyn

 

Więcej z: Edukacja