To już pół roku, od kiedy Gdańsk oficjalnie dzierży tytuł "Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025/26". Z tej okazji w naszym mieście organizowane są wydarzenia popularyzujące nowoczesną i zdrową kuchnię. Z tego też powodu w czwartkowe popołudnie, 11 września, w reprezentatywnym Dworze Artusa zorganizowano uroczystą kolację.
W zabytkowym gmachu pojawiło się ponad 100 osób, a motywem przewodnim kolacji były produkty lokalne, w tym szacunek dla tych produktów. Serwowane dania kosztowali nieprzypadkowi goście - w Gdańsku pojawili się bowiem ludzie związani zawodowo z kulinariami i gastronomią, z różnych zakątków Europy i świata. Obecni byli też przedstawiciele gdańskiego, oraz innych polskich samorządów.
Organizatorem czwartkowego wydarzenia była Europejska Wspólnota Nowej Gastronomii, która zaprosiła m.in. prezydentów gastronomicznych akademii narodowych z całego świata, współtworzących Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu.