Już w kwietniu powraca najsmaczniejszy festiwal na Pomorzu. Będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zaplanowane przystanki na kulinarnej mapie wydarzenia to między innymi: Meksyk, Azja, Włochy, Gruzja oraz Hiszpania. Wybór nie będzie łatwy, ale kto powiedział, że trzeba ograniczać się tylko do jednej destynacji? Organizatorzy zachęcają wręcz do urządzenia sobie kulinarnego tournée!
Jeśli marzycie o wielkich podróżach, poznawaniu nowych kultur i odkrywaniu zaskakujących smaków, to nie możecie przegapić Wielkiej Szamy. Przedstawiciele trzech różnych kuchni zaserwują uczestnikom swoje regionalne pierogi. W wersji azjatyckiej będziecie mogli spróbować jiaozi, czyli delikatnych pierożków z rozpływającym się w ustach nadzieniem, serwowanych z sosem sojowym lub chilli. Czebureki to duże, rumiane pierogi z soczystym farszem, pochodzące z kuchni tatarskiej. Będą dostępne z nadzieniem wołowo- wieprzowym, a także z kurczakiem, boczkiem i ziemniakami oraz z kapustą i grzybami leśnymi. Nie zabraknie gruzińskiej wersji, czyli chinkali. Pierożki w kształcie sakiewek, wypełnione esencjonalnym bulionem, będą do wyboru w wersji: mięsnej, warzywnej lub z tradycyjnym gruzińskim serem imeruli. Miłośnicy kuchni włoskiej będą mogli skosztować pysznej pizzy prosto z pieca opalanego drewnem. Poszukiwaczom ostrych i wyrazistych smaków polecamy odwiedzić food trucka z kuchnią meksykańską. Znajdziecie tam między innymi: aromatyczne burrito, wypełnione dodatkami po brzegi taco oraz chrupiące nachos. Nie zabraknie też klasycznych burgerów i fenomenalnych kanapek z pastrami, smakujących niczym te z Nowego Jorku. Jedno jest pewne - niezależnie od obranego kierunku, Wasze kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie. Wszystkie food trucki będą publikowane na stronie wydarzenia na Facebooku: Wielka Szama na Stadionie – wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku.
mat. Festiwal Smaku
Odskocznią od jedzenia będzie strefa dmuchańców! Najmłodsi uczestnicy będą mogli oddać się zabawie i poskakać na kolorowych dmuchańcach z postaciami z bajek, sprawdzić swoich sił na torze przeszkód lub przeżyć prawdziwe rodeo i zmierzyć się z rozwścieczonym bykiem. Nie zabraknie konkursów, w których najlepsi z najlepszych zgarną nagrody w postaci gadżetów lub bonów na jedzonko do wykorzystania w food truckach. Tradycyjnie odbędą się zawody jedzenia na czas! Wkrótce na Facebooku pojawi się informacja, z jakim daniem przyjdzie się zmierzyć. Czuwajcie i zapisujcie się lub zgłaszajcie znajomych do udziału. Całe rodziny i grupy przyjaciół będą mogły wziąć udział w grze terenowej. Jak zawsze na gości czekać będzie strefa konsumpcyjna, strefa chill z leżaczkami i strefa z kolorowankami dla maluchów!
Sobota 12:00 – 21:00
Niedziela 12:00 – 20:00
Poniżej pełna lista food trucków:
- Pan Baozi – chińskie pierożki i bułeczki na parze
- Dos Amigos – kuchnia meksykańska
- Burger Shop – burgery
- SeaSide Street Food – owoce morza
- Churros Amigos – hiszpańskie pączki churros
- Świnki Trzy – burgery wołowe i kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Wheel Meal – kuchnia tex-mex
- Węgierska FaBryczka – tradycyjne węgierskie langosze
- Raclette Food Truck – bagietki i pieczone ziemniaki z serem raclette
- Smaki Ulicy - grillowane ciabatty z sezonowaną wołowiną
- Cactus – kuchnia meksykańska
- Mała Odessa – ukraińskie pielmieni
- Belgijki – duże, grube i chrupiące frytki belgijskie
- Burger Shop – burgery
- Czebureki – tatarsko-krymskie pierogi
- The Dumplings – azjatyckie pierożki
- Jack Burger – burgery
- Kapsalon Pomorze – holenderski kap salon
- Fragola – świeże owoce w czekoladzie
- Arizona Pastrami – kanapki z pastrami
- Fresh Donuts – amerykańskie donuty
- Dirty Sandwich – kanapki z szarpaną wołowiną
- Food Cab – zapiekane buły
- Słodka FaBryczka – gorące ciastka kominkowe z Węgier
- SurfBurger – burgery
- Do Brzegu Pizza – pizza
- Food Truck u Kibica – kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Chinkali – kuchnia gruzińska
- Kultowe Zapiekanki – zapiekanki
- Corn Dog – corn dogi
- Smaki Ulicy Wrap – tortille
- Bella Cafe – kawa