Link do opisu wydarzenia: Weź kiszonkę na warsztat!

Weź kiszonkę na warsztat!

Data: 31 lipca 2023 r.
Godzina: 18:00
Miejsce: GAK Gama ul. Starowiejska 15/16 Gdańsk
Wstęp: wolny, zapisy: gama@gak.gda.pl, tel. 58 346 41 05
Organizator: GAK Gama

Szczegóły wydarzenia

grafika: warzywa wlatujące do słoika

 

Podczas warsztatu poznasz różnicę między fermentacją tlenową a beztlenową, dowiesz się jak ważny przy tworzeniu kiszonki jest „starter”, znajdziesz odpowiedź na pytanie „co zrobić, żeby kiszonka nie spleśniała?”. Prowadząca opowie też o tym, co stanie się z kiszonką po dodaniu do niej miodu lub innych nieoczywistych przypraw.

Zapoznasz się ze sprzętem, który prędzej, czy później każda osoba zafascynowana światem kiszenia kupuje i z dumą o tym opowiada. A są to: słoje do kiszenia beztlenowego, kamionki, kamionki z płaszczem wodnym, ceramiczne kamienie do dociskania. Podczas warsztatów skupimy się na kiszonkach z naszej strefy klimatycznej, ale nie zabraknie też akcentów z innych kultur.

„Weź kiszonkę na warsztat” to wspólne spotkanie i rozmowy, siekanie, mycie, dociskanie warzyw w słojach i przede wszystkim czas spędzony w miłej atmosferze.

Przynieście własne doświadczenia i wspomnienia ulubionych smaków. A wszystkiemu przyświecać będzie duch niezwykłej książki „Sztuka Fermentacji”, którą napisał mistrz kiszonek Sandor Ellix Katz.

O prowadzącej:
Anna Urbańczyk – trenerka umiejętności miękkich i coacherka.
Prywatnie miłośniczka kiszenia. Od lat prowadzi kameralne warsztaty z kiszenia dla swoich bliskich. O kiszeniu wie prawie wszystko i podzieli się swoją wiedzą podczas gamowych warsztatów.

Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały, każdy wyjdzie z warsztatów z własnoręcznie przygotowaną przez siebie kiszonką. Warsztat skierowany jest do młodzieży i osób dorosłych.