.png)
Podczas warsztatu poznasz różnicę między fermentacją tlenową a beztlenową, dowiesz się jak ważny przy tworzeniu kiszonki jest „starter”, znajdziesz odpowiedź na pytanie „co zrobić, żeby kiszonka nie spleśniała?”. Prowadząca opowie też o tym, co stanie się z kiszonką po dodaniu do niej miodu lub innych nieoczywistych przypraw.
Zapoznasz się ze sprzętem, który prędzej, czy później każda osoba zafascynowana światem kiszenia kupuje i z dumą o tym opowiada. A są to: słoje do kiszenia beztlenowego, kamionki, kamionki z płaszczem wodnym, ceramiczne kamienie do dociskania. Podczas warsztatów skupimy się na kiszonkach z naszej strefy klimatycznej, ale nie zabraknie też akcentów z innych kultur.
„Weź kiszonkę na warsztat” to wspólne spotkanie i rozmowy, siekanie, mycie, dociskanie warzyw w słojach i przede wszystkim czas spędzony w miłej atmosferze.
Przynieście własne doświadczenia i wspomnienia ulubionych smaków. A wszystkiemu przyświecać będzie duch niezwykłej książki „Sztuka Fermentacji”, którą napisał mistrz kiszonek Sandor Ellix Katz.
O prowadzącej:
Anna Urbańczyk – trenerka umiejętności miękkich i coacherka.
Prywatnie miłośniczka kiszenia. Od lat prowadzi kameralne warsztaty z kiszenia dla swoich bliskich. O kiszeniu wie prawie wszystko i podzieli się swoją wiedzą podczas gamowych warsztatów.
Zapewniamy wszystkie niezbędne materiały, każdy wyjdzie z warsztatów z własnoręcznie przygotowaną przez siebie kiszonką. Warsztat skierowany jest do młodzieży i osób dorosłych.