Link do opisu wydarzenia: Spotkanie i warsztaty kulinarne

Spotkanie i warsztaty kulinarne

Data: 6 listopada 2021 r.
Godzina: 11:00
Miejsce: Stacja Orunia GAK ul. Dworcowa 9, Gdańsk
Wstęp: Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: smakioruni@gak.gda.pl
Organizator: Stacja Orunia GAK

Szczegóły wydarzenia

drewniany stół, upieczona gęś na białym talerzu, do okoła rozypane kasztany i jabłka. Napis: gęsina na świetego Marcina

 

Amerykanie mają swoje Święto Dziękczynienia, które nie może się obyć bez indyka a my 11 listopada, w imienny św. Marcina, obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości. Z tym dniem łączy się wynikający z tradycyjnej kultury ludowej zwyczaj spożywania rogali, pieczenia gęsi i przepowiadania pogody. Stacja Orunia Gak, podczas kulinarnego spotkania, zajmie się gęsią. Opowie skąd wzięła się gęś na polskich stołach. Dlaczego najlepsza jest w listopadzie. Pokażą co i jak przyrządzić z gęsi nie tylko od święta.

O gęsi tak pisał etnograf Oskar Kolberg:

„Pieczenie gęsi na św. Marcina bardzo dawnych czasów zasięga; stąd to zapewne pochodzi, że włościanie zwykle natenczas znosili daniny, między którymi była także gęś. Pobierający, mając ich dostatek, spraszał gości na ucztę z pieczonej gęsi. Zazwyczaj gęś pieczona bywa wówczas z kwaśnymi jabłkami (w nadzieniu). Bicie i pieczenie gęsi na św. Marcina może więcej stąd pochodzi, że są wtenczas najtłustsze i najsmaczniejsze”

Gęsia tradycja jest w Polsce długa i wiąże się z nią wiele zwyczajów. Jesteśmy największym producentem gęsiny w Europie, ale sami jadamy jej mało. Może dlatego, że dobrze jej nie znamy.
Czas to zmienić!

Wspólnie ze Stacją Orunia GAK:
- rozbierzecie gęś,
- ugotujecie rosół,
- przyrządzicie „bigosek”
- zrobicie okrasę.
A przede wszystkim zasiądziecie przy wspólnym stole by porozmawiać o kulinarnych zwyczajach i nie tylko.

Warsztaty są bezpłatne. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: smakioruni@gak.gda.pl
Spotkanie odbędzie się w ramach projektu Smaki Oruni.

Prosimy zabrać ze sobą:
- fartuszek
- ostry nóż
- słoiczek na „bigosek” i okrasę.
--------------------------------------
Spotkanie i warsztaty kulinarne poprowadzą Arkadiusz Onasch – gastronom (właściciel restauracji Winne Grono), przyszły fabrykant wódek smakowych i wielbiciel technik kuchni francuskiej oraz autorka bloga Smakiem na pokuszenie Agnieszka Haponiuk