Link do opisu wydarzenia: Smaki Gdańska: Spacerem przez pyszny Gdańsk

Smaki Gdańska: Spacerem przez pyszny Gdańsk

Data: 26 lutego 2023 r.
Godzina: 12:00
Miejsce: Gdańska Informacja Turystyczna ul. Długi Targ 28/29, Gdańsk
Wstęp: Bilety 99 zł
Organizator: Gdańska Organizacja Turystyczna

Szczegóły wydarzenia

baner promujący smaki gdańska

Wędzona zupa brukwiowa, pasztet z gęsich wątróbek, sałatka śledziowa, kalafior w sosie śmietanowym z rakami czy domowa brioche – to tylko kilka dań z „Gdańskiej książki kucharskiej” z 1858 roku, których od 23 lipca możecie spróbować w gdańskich restauracjach.
 
Jak to się zaczęło? Wszystko dzięki autorkom nowej książki „Smaki Gdańska”: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce i rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku „Gdańskiej książki kucharskiej”. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Więcej o projekcie oraz restauracjach znajdziecie na WWW oraz na stronie jestemzgdanska.pl

 

sałatka śledziowa, pieczone ziemniaki, cebulka leżące na czarnym talerzu

 
Szlakiem śledzia po Motławie
Śledzie z reguły kojarzą się z postnym piątkiem. Aczkolwiek jedną ze znakomitych potraw jest śledź z kartoflami czy kanapka ze śledziem. Zajadamy się sałatkami śledziowymi, a także śledziami serwowanymi na mnóstwo sposobów i przy różnych okazjach i to wcale nie przy sposobności postu, a przynajmniej, nie tylko… Rozwiń
A to z tym śledziem było kiedyś? Czy wszyscy mogli zajadać się śledziami?
Czy każdego na to było stać? 
Gdzie można było kupić świeżą rybę w Gdańsku? 
I gdzie można ją kupić teraz? 
A czy dzisiaj zjemy śledzia w Gdańsku? 
Na te pytania poszukamy odpowiedzi podczas spaceru szlakiem śledzia…

Trasa spaceru będzie obejmowała Główne Miasto. Uczestnicy również wejdą bezpłatnie do Dworu Artusa. Spacer zakończony będzie wizytą w Restauracji Mercato, gdzie uczetsnicy spróbują śledzia z jabłkiem, burakiem, koprem i kiszonym topinamburem. Przepis inspirowany książką kulinarną "Smaki Gdańska". 

Start: przty punktcie Gdańskiej Informacji Turystycznej (ul. Długi Targ 28/29), skąd o godz.12.00 rozpocznie się spacer!