CHANOYU Japońska Ceremonia Parzenia Herbaty
Ratusz Staromiejski, 02-07-2012 - 03-07-2012
Ceremonia parzenia herbaty zwana inaczej chanoyu, chado lub sado, narodziła się w epoce Muromachi. Osobami, które najbardziej przyczyniły się do powstania tej oto ceremonii byli: panujący w owych czasach siogun Ashika Yoshimitsu oraz niedoszły mnich buddyjski Murata Mokichi. Ashikaga Yoshimitsu był znawcą sztuki i kolekcjonerem chińskich przedmiotów. W jego kolekcji znajdowały się imbryki, czarki, pudełeczka. Często pokazywał je swoim gościom. Takim prezentacjom towarzyszył konkurs rozpoznawania herbaty podanej w naczyniach z kolekcji. Z kolei Murata był uczniem klasztoru buddyjskiego. Został jednak z niego usunięty za lenistwo. Udał się więc do innego klasztoru, jednak i tam mu się nie wiodło, gdyż nie mógł opanować senności. Zaczął więc pijać herbatę. Coraz częściej zapraszał na herbatę przyjaciół, a samo podawanie napoju z czasem przerodziło się w ceremoniał. Usłyszawszy o tym, siogun sprowadził Muratę na dwór i w ten sposób ceremonia zaczęła się rozwijać i rozpowszechniać.
Jedna z legend głosi również, że picie herbaty stało się popularne w Japonii za sprawą mnicha buddyjskiego Eisaia, który sprowadził w XII w. z Chin jej nasiona. Herbatę polecał swym braciom jako środek zapobiegający senności w czasie długich godzin medytacji. Z czasem picie herbaty w Japonii przekształciło się w ceremonię charakteryzującą się wysokimi walorami estetycznymi i ściśle określonymi regułami etykiety udoskonalonymi (w XVI wieku) przez mistrza ceremonii herbaty Sen-no Rikyu.
Chanoyu ma miejsce w każdym czasie, za dnia i nocy, oraz o każdej porze roku. Czasem również jako część innych ceremonii. Goście pochodzą ze wszystkich grup społecznych i zawodów. W dzisiejszych czasach kobiety bardziej zajmują się praktykowaniem Chanoyu. Okazją do ceremonialnego wypicia herbaty mogą być spotkania gratulacyjne, powitalne czy dziękczynne. Odbywają się także jako rewanż za okazaną życzliwość, odpoczynek, w przerwie w pracy itp. Miejsce i atmosfera mają sprawiać wrażenie iluzorycznego świata i symbolizują oderwanie się od świata zewnętrznego i codziennych spraw.
Celem ceremonii picia herbaty było oczyszczenie duszy i osiągnięcie harmonii ze światem i przyrodą. Dlatego też wystrój otoczenia herbacianego pawilonu, gdzie się odbywała ceremonia odgrywał wielką rolę - odpowiednie naświetlenie, parawany, kwietne dekoracje i ogród, gdzie można było się wyciszyć.
CHANOYU Japońska Ceremonia Parzenia Herbaty
Mistrz ceremonii: Gishio Horiuchi
PROGRAM:
2 lipca, poniedziałek
Galeria NCK
Warsztaty Chanoyu
Podczas warsztatu Japoński Mistrz Horiuchi nauczy sposobu parzenia oraz picia herbaty. Każdy z uczestników będzie miał możliwość wypraktykować przy użyciu oryginalnych japońskich naczyń.
Warsztat, trwający ok. 30 min,
START: godz. 17.00, 17.45, 18.30, 19.15, 20.00.
WSTĘP: bezpłatny
Liczba miejsc ograniczona. Prosimy o zgłoszenia (z podaniem wybranej godziny rozpoczęcia warsztatu) na adres weronika.uziak@nck.org.pl
3 lipca, wtorek
Sala Mieszczańska
Wykład na temat Enshu Sado.
START: godz.17.00
WSTĘP: bezpłatny
Ceremonia parzenia herbaty wykonana przez Mistrza Horiuchi, podczas której każdy z uczestników będzie miał możliwość doświadczenia orientalnej kultury Japońskiej, skosztować przygotowanej przez Mistrza herbaty oraz tradycyjnych słodkości.
Ceremonia, trwająca ok. 30 min,
START: godz.18.30, 19.15, 20.00, 20.45
WSTĘP: bezpłatny
Liczba miejsc ograniczona. Prosimy o zgłoszenia (z podaniem wybranej godziny rozpoczęcia warsztatu) na adres weronika.uziak@nck.org.pl
