Uczestnicy konferencji spotkają się z praktykami farm miejskich z Polski, naukowcami, przedstawicielami samorządu i biznesu aby rozwinąć wiedzę oraz świadomość na temat rolnictwa miejskiego:
- zagadnienia z zakresu zrównoważonego rozwoju miejskich obszarów zielonych,
- wymiany doświadczeń w dziedzinie urban farmingu,
- identyfikacji najlepszych praktyk w zakresie uprawy roślin w mieście,
- wyzwań związanych z regulacjami miejskimi dotyczącymi rolnictwa oraz inicjatyw lokalnych władz wspierających rozwój urban farmingu.
- zrównoważona produkcja żywności,
- zaspokojenie potrzeb branży spożywczej i gastronomicznej przez lokalne rolnictwo - filozofia od pola do stołu, krótkiego łańcuchu dostaw i niskiego śladu węglowego.
W programie:
- panele dyskusyjne z naukowcami, przedstawicielami samorządu, biznesu, restauratorami
- prezentacja filmu przez inicjatywę "Ziarno Świadomości" reż. Rafał Smykowski i Filip Konecki Film opowiada o rolnictwie szanującym naturę, różnorodność biologiczną i dbającym o nasze największe dziedzictwo – stare odmiany nasion. Porusza kwestię podstawy naszego bezpieczeństwa żywnościowego – lokalnej przetwórczości, spółdzielczości i świadomej współpracy konsumenta z rolnikiem kochającym i troszczącym się o kondycję gleb. Kamera zbliża się do nie zawsze widocznej nici między producentem a konsumentem, pokazuje jaki wpływ na nas mają codzienne wybory i stwarza przestrzeń do głębszej refleksji nad nimi i zmiany, która będzie dobra nie tylko dla nas, lecz także dla naszego otoczenia. To film o empatii i powiązaniach pomiędzy wszystkim, co nas otacza. Jest to festiwal emocji nasączony wiedzą o istocie rolnictwa i łańcuchu wiążącym ze sobą zdrowie, gospodarkę i kwestie społeczne.
- degustacja produktów Siejemy Ferment.
Dołącz do konferencji i bądź częścią inspirującej dyskusji na temat przyszłości zrównoważonych miast, gdzie rolnictwo miejskie odgrywa kluczową rolę w budowaniu lepszej przyszłości dla naszych społeczności i środowiska naturalnego.