Link do opisu wydarzenia: Kuchnia w PRL - otwarte spotkania ECS

Kuchnia w PRL - otwarte spotkania ECS

Data: 31 lipca, 1,7,8,14,15 sierpnia
Godzina: 17:00
Miejsce: Jarmark św. Dominika, Strefa kolekcjonerów przy ul. Długie Ogrody
Wstęp: wstęp wolny
Organizator: Europejskie Centrum Solidarności

Szczegóły wydarzenia

Przystanek Retro na Jarmarku św. Dominika to wehikuł czasu przenoszący gości pięćdziesiąt, czterdzieści, trzydzieści lat wstecz. Będzie tam również Europejskie Centrum Solidarności, aby przywołać smaki, zapachy i kulturę kuchni doby PRL. Odwiedźcie to miejsce, bo warto!

Przystanek Retro | znajdziesz w Strefie kolekcjonerów przy ul. Długie Ogrody (za Zielonym Mostem i Stągwiami Mlecznymi), stoisko nr 1393 (na wysokości tzw. złotej kamieniczki).

W programie goście i wiele rozmów, a także m.in. degustacje z zawiązanymi oczami – czy zgadniesz smak PRL?

Zaglądajcie do STREFY RETRO, żeby zdobywać nagrody za udział w rozmowach i quizach:
/ Pocztówki retro i 15% zniżki na zakup biletu na wystawę stałą ECS oraz posiłek w Bistro działającym w ECS (15%)
/ Talony gastro (1 danie gratis)

gospodyni spotkań | Dorota Sarlej
Gdańszczanka z wyboru i współczesna kobieta pracująca (pamiętacie pierwowzór z „Czterdziestolatka”?). Była m.in. kierowniczką klubu studenckiego, event managerką, prokurentką, nauczycielką, dietetyczką, job coachem, właścicielką księgarnio-kawiarni i włoskiej restauracji, menadżerką domu sąsiedzkiego oraz dyrektor zarządzającą w stowarzyszeniu sportowym. Ma na koncie liczne szkolenia i konferencje. Obecnie wciela się w rolę prowadzącej cykl Przy Kuchennym Stole organizowany przy stoisku Kuchnia w PRL.

Program wydarzenia
31/07 CZWARTEK 17:00
Smaki Dzieciństwa
Zapraszamy do wspólnego stołu – nakrytego ceratą, z granulowaną herbatą i poczęstunkiem w klimacie PRL w menu. Naszymi gościniami będą panie, które pamiętają, jak z mleka w proszku, pomysłowości i sąsiedzkiej solidarności przygotowywało się uczty, choć w sklepach hulał wiatr.

1/08 PIĄTEK 17:30
Kobieta wolności
Zapraszamy na sentymentalną podróż przez kuchnię i życie w małych peerelowskich mieszkaniach pełnych wielkiej gościnności. Porozmawiamy o imprezach na 12 metrach kwadratowych, nocnych rozmowach Polaków i sile kobiet…
Zaproszenie do rozmowy przyjęli: Henryka Krzywonos-Strycharska, która zawołaniem „Ten tramwaj dalej nie pojedzie!” w sierpniu 1980 roku rozpoczęła strajk gdańskiej komunikacji, dołączyła do protestujących w Stoczni Gdańskiej im. Lenina i znalazła się w gronie sygnatariuszy Porozumienia Gdańskiego oraz jej mąż Krzysztof Strycharski, który z miłości napisał książkę „Moja żona tramwajarka” (Agora, 2019).
W programie również degustacja potraw z punktu gastro Kuchnia PRL, które przywołają smaki tamtych czasów i quiz filmowy „40-latek” na rozgrzanie atmosfery.

7/08 CZWARTEK 17:00
Kuchnia w PRL
Zawrotną karierę w czasach PRL zrobiło słowo „kombinować”. W obliczu chronicznych braków na rynku spożywczym przygotowanie posiłku dla rodziny stawało się nie lada wyzwaniem – wymagało pomysłowości, zaradności i nierzadko sprytu. Gotowano więc z niczego, czyli tego, co akurat udało się zdobyć. O tym, jak wyglądała codzienna kuchnia lat 80. XX wieku opowie dr Grzegorz Piotrowski – socjolog, pracownik Wydziału Naukowego i Zbiorów w Europejskim Centrum Solidarności, kierownik Pracowni Ruchów Społecznych na Uniwersytecie Gdańskim, redaktor książki „Kuchnia (w) PRL” (ECS, 2014).

8/08 PIĄTEK 17:00
Kuchnia Solidarności
Jedzenie było kiedyś formą przetrwania, wspólnoty i oporu. O tym, co gotowała Solidarność i jak wyglądała kuchnia tamtej codzienności opowie dr Przemysław Ruchlewski, zastępca dyrektora ds. naukowych i zbiorów, kierownik Wydziału Naukowego i Zbiorów. Czy marcepan z fasoli i parówki z nutrii były zjadliwe? Jak trudności gospodarcze i polityczne PRL wpłynęły na to, co jedli Polacy? Dlaczego władza promowała ławy ponad stoły? – na te i wiele innych pytań poszukamy odpowiedzi. Tłem rozmowy stanie się książką „Kuchnia (w) PRL” (ECS, 2014).

14/08 CZWARTEK 17:00
Kobieta pracująca
Spotkanie z kobietami, które ogarniały wszystko: dom, pracę, rodzinę i kuchnię. Bohaterki dnia codziennego – i przeszłości, i przyszłości. Porozmawiamy o zawodach, które zniknęły i tych, które dopiero się pojawiają. A na stole – „czym chata bogata”: smakołyki z menu naszego stoiska. Przy ceracie, jak zawsze, serdeczna rozmowa i wspólne świętowanie codzienności.

15/08 PIĄTEK 17:30
Coś z niczego
PRL nauczył nas oszczędności i kreatywności, teraz to się nazywa zero waste. Spotkamy się z kucharzami, którzy pokażą, jak gotować z resztek i jak ze zwykłego niczego zrobić coś pysznego. Będzie też konkurs na najbardziej pomysłowe danie z epoki i quiz „Powrót do przyszłości” o retro zmianach, które dziś wracają – od jarskich obiadów po naprawianie zamiast wyrzucania. Trochę o historii z „Zupą Kuroniówką” w tle. Do spróbowania, oczywiście ZUPA!

Miejsce