Link do opisu wydarzenia: Euro Food Chem XVI Conference

Euro Food Chem XVI Conference

Data: 06-08.07.2011
Miejsce: Gdańsk, Politechnika Gdańska
Organizator: Wydział Chemiczny Politechnika Gdańska i Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Wspieramy to!

Szczegóły wydarzenia

Międzynarodowa konferencja naukowa Euro Food Chem XVI - Translating food chemistry into health benefits ma za zadanie przybliżyć międzynarodowej społeczności naukowej najnowsze wyniki badań dotyczące problematyki chemii żywności, jej powiązania z biologicznym działaniem składników żywności i zadań tej dziedziny w ochronie zdrowia konsumenta
Patronat medialny:

Trendy rozwoju chemii i technologii żywności oraz nauk pokrewnych w świetle rosnących wyzwań co do bezpieczeństwa i jakości zdrowotnej żywności, w tym tzw. żywności funkcjonalnej są przedmiotem zainteresowania wielu ośrodków badawczych i jednostek wdrożeniowych. Cyklicznie organizowane konferencje o charakterze interdyscyplinarnym stanowią dogodną platformę do wymiany poglądów oraz nawiązania nowych kontaktów, te z kolei mogą przyczynić się do lepszego wykorzystania najnowszej wiedzy na temat zależności pomiędzy żywieniem, a zagrożeniami dla ludzkiego zdrowia na potrzeby produkcji żywności.

Międzynarodowa konferencja naukowa Euro Food Chem XVI - Translating food chemistry into health benefits ma za zadanie przybliżyć międzynarodowej społeczności naukowej najnowsze wyniki badań dotyczące problematyki chemii żywności, jej powiązania z biologicznym działaniem składników żywności i zadań tej dziedziny w ochronie zdrowia konsumenta.

O randze konferencji z serii Euro Ford Chem świadczy fakt, iż jej organizacja ma długą tradycję, liczącą ponad 30 lat. Sympozjum gdańskie nawiązując właśnie do tej tradycji wpisuje się już po raz 16 z rzędu na listę sympozjów organizowanych w cyklu 2-letnim przez wiodące ośrodki naukowo-dydaktyczne pod auspicjami najważniejszej europejskiej organizacji zrzeszającej chemików i technologów żywności - Division of Food Chemistry przy European Association for Chemical and Molecular Science. Należy tu podkreślić, iż ta prestiżowa konferencja odbywająca się dotąd w największych miastach Europy (Kopenhaga, Paryż, Hamburg), będzie po raz pierwszy zorganizowana w Polsce, w Gdańsku. Ponadto odbywa się w roku 2011, który ogłoszony został Międzynarodowym Rokiem Chemii - upamiętniającym nagrodę Nobla po raz pierwszy przyznaną kobiecie, Polce, właśnie w dziedzinie chemii. Tak więc, podjęcie się przez Politechnikę Gdańską, we współpracy z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie, organizacji konferencji Euro Food Chem XVI  jest poważnym wyzwaniem i zobowiązaniem nie tylko dla strony zapraszającej, ale także w kontekście promocji regionu, a tym samym kraju, dla gospodarzy regionu, tj. władz miasta Gdańska, a zwłaszcza Województwa Pomorskiego. 

Długofalowym celem konferencji jest stworzenie na forum międzynarodowym wspólnej płaszczyzny sprzyjającej zarówno prezentacji najnowszych osiągnięć badawczych, jak i szerokiej i twórczej wymianie poglądów dotyczących problematyki jakości zdrowotnej żywności w kontekście zagrożenia tzw. chorobami dietozależnymi, wyznaczenia kierunków   profilaktyki zdrowotnej i przetłumaczenia tych wyzwań na umiejętne projektowanie oraz produkcję żywności. Dzięki nabytej w trakcie konferencji wiedzy, uczestnicy będą mogli ją wykorzystać w dalszej perspektywie czasowej w dwóch wymiarach, tj. zarówno w aspekcie właściwego planowania i ukierunkowywania prac badawczych, jak i właściwego wykorzystania uzyskanych danych w rekomendacjach żywieniowych skierowanych do konsumentów oraz środowiska producentów żywności.

Zważywszy na fakt, że obszar pomorski należy w Polsce do jednego z najbardziej zagrożonych pod względem wskaźników zachorowalności i umieralności na choroby nowotworowe, tematyka sympozjum niejako wpisuje się w zakres tak żywotnej problematyki, jaką jest profilaktyka zdrowotna. Ponieważ w panelach dyskusyjnych będą uczestniczyć wybitni specjaliści w tej dziedzinie, o uznaniu światowym, nadarzy się niepowtarzalna okazja przedyskutowania możliwości przeciwdziałania tej niepokojącej sytuacji zdrowotnej ww. znaczącej części populacji mieszkańców województwa Pomorskiego na drodze profilaktyki żywieniowej.

W konferencji wezmą udział pracownicy naukowi, doktoranci, studenci, a także przedstawiciele instytucji zajmujących się problematyką żywności i zdrowotności oraz przedstawiciele przemysłu spożywczego. Konferencja pozwoli badaczom na zapoznanie się z najnowszymi trendami badawczymi, a uczestnikom spoza instytucji naukowych pozwoli zweryfikować chaos informacyjny dotyczący relacji pomiędzy żywnością, żywieniem, a efektami zdrowotnymi. Z kolei dla przedstawicieli przemysłu będzie drogowskazem do dalszego rozwijania oferty wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości zdrowotnej.

Pozyskana wiedza, a tym samym oferta dydaktyczna dla doktorantów i studentów z pewnością posłuży weryfikacji poglądów naukowych dotyczących doboru właściwych narzędzi badawczych. Pośrednio beneficjentami będą osoby fizyczne oraz prawne, które będą miały dostęp do materiałów konferencyjnych. Realizacja projektu ma charakter prospołeczny. Nawiązanie współpracy naukowej o zasięgu międzynarodowym umożliwi wymianę naukowców oraz korzystanie z unikatowej aparatury badawczej. Wymiana informacji naukowej w trakcie konferencji przyczyni się do przekazania doktorantom i studentom aktualnej i zweryfikowanej wiedzy związanej z chemią i technologią żywności.

Podczas konferencji zostaną poruszone zagadnienia reprezentujące najważniejsze obecnie trendy badań odnoszące się do wiodącego tematu "Tłumacząc chemię żywności na korzyści zdrowotne" (Translating food chemistry into health benefis):

  • odbudowa zaufania w prozdrowotne właściwości antyoksydantów,
  • lipidy jako żywieniowe czynniki prozdrowotne,
  • rośliny kapustowate - między chemią a biologią,
  • chemiczne aspekty żywności funkcjonalnej opartej na surowcach zwierzęcych,
  • wyzwania dla chemii żywności w erze genomiki.    

Tematy sesji są przedmiotem intensywnych badań prowadzonych na świecie w celu znalezienia metod skutecznego ograniczenia narastającego lawinowo zagrożenia dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi na drodze profilaktyki żywieniowej. Wymaga to poszukiwania i poznania składu surowców na potrzeby produkcji żywności o odpowiednim działaniu fizjologicznym, zrozumienia interakcji pomiędzy składnikami żywności oraz ich przemian w procesie produkcyjnym, a także wpływu na organizm ludzki. 
W trakcie spotkania zostanie wygłoszonych:

  • 6 referatów plenarnych i 25 referatów zaproszonych gości - wybitnych specjalistów w swoich dziedzinach z wiodących ośrodków badawczych europejskich i pozaeuropejskich zajmujących się szeroko pojętymi naukami o żywności i żywieniu oraz problematyką zdrowotną,
  • 15 krótkich doniesień młodych naukowców - najciekawsze doniesienia powiązane tematycznie z sesjami wykładowymi mające za zadanie pokazanie najważniejszych dokonań, w tym także pochodzących z polskich ośrodków naukowych zajmujących się problematyką żywnościową.

Odbędą się również sesje plakatowe i specjalna sesja poświecona obchodom Międzynarodowego Roku Chemii (IYC 2011). Podczas sesji plakatowych będą prezentowane najnowsze wyniki prac badawczych (o szerokim zakresie tematycznym obejmującym bioaktywne składniki żywności, nowe technologie przetwarzania żywności, analizę żywności, jakość i bezpieczeństwo żywności) uzyskane przez najmłodszych chemików. Podczas sesji poświęconej obchodom Międzynarodowego Roku Chemii, będącej jednocześnie sesją zamykającą konferencję, przeznaczoną dla szerszego grona odbiorców, zostaną wygłoszone cztery wykłady prezentujące chemię i chemików w różnych rolach. Wybitni  naukowcy - erudyci, obdarzeni talentem popularyzatorskim wygłoszą referaty poświęcone tak atrakcyjnym dziedzinom jak: wpływowi chemii świata roślin na rozwój ludzkości, gastronomii molekularnej oraz udziałowi chemików w rozwoju muzyki i magii.

Ponadto planowane są warsztaty, wystawy i pokazy uzupełniające program naukowy, jak i popularyzujące chemię żywności szerszej publiczności. Także serwowane uczestnikom posiłki będą zaprojektowane tak, by służyły ilustracji tematyki konferencji.

www.eurofoodchemxvi.eu