• Start
  • Wiadomości
  • Nauka ze smakiem. V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia"

Nauka ze smakiem. V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia"

13 dwuosobowych zespołów wystartowało w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Literacka Kuchnia". Konkurs odbył się 23 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.
23.10.2018
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Jak zrobić takie dekoracje? Tego uczyła Małgorzata Bogusławska z cukierni Baccate, ponieważ w trakcie konkursu odbywały się też pokazy i warsztaty
Jak zrobić takie dekoracje? Tego uczyła Małgorzata Bogusławska z cukierni Baccate, ponieważ w trakcie konkursu odbywały się też pokazy i warsztaty
Dariusz Kwidziński/gdansk.pl

Historia Literackiego Konkursu Kulinarnego sięga już 10 lat.  Konkurs początkowo organizowany był tylko dla pomorskich szkół, ale z biegiem lat jego zasięg poszerzył się. Dziś, w piątej edycji konkursu, udział biorą szkoły z całej Polski - zespoły przyjechały m.in. z Suchej Beskidzkiej, Giżycka czy Koszalina - ale warto pamiętać, że idea jest starsza. 

Pomysłodawcami konkursu są Beata Seleman, nauczycielka języka polskiego oraz Aleksander Wiśniewski, technolog żywienia.

- Zależy nam, żeby uczniowie nie byli tylko rzemieślnikami, ale żeby szukali inspiracji – mówi Beata Seleman. - To mogą być inspiracje znalezione w sztuce, podróżach, czy jak w tym przypadku, w literaturze. Cieszę się, bo dzięki takiemu konkursowi mam pewność, że uczniowie zaglądają do książek – z uśmiechem dodaje nauczycielka.

Zawodnicy inspirując się tekstami literackimi muszą wykonać zakąskę i deser. Na przygotowanie potraw mają dwie godziny. Uczniów oceniało 25-osobowe jury, podzielone na sekcje: degustacyjną, techniczną, literacką i design.

To nie tylko smaczny konkurs. Jest w nim o co powalczyć. Nagroda główna to 2 tysiące złotych (do podziału na dwuosobową drużynę) i dziewięć nagród rzeczowych w postaci sprzętów gospodarstwa domowego.

Lista tegorocznych laureatów:

Grand Prix

Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni

Nauczyciel: Bożena Demytruk 

Uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz

ZAKĄSKA

I Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska

Nauczyciel:  Elżbieta Soroka

Uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner

II Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni

Nauczyciel: Bożena Demytruk 

Uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz

III Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa

Nauczyciel: Kinga Chmara 

Uczniowie: Wiktoria Przybysz, Anna Suchan

DESER

I Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Nauczyciel: Joanna Budzyńska

Uczniowie: Bartosz Krajewski, Monika Lewkowicz

II Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni

Nauczyciel: Bożena Demytruk 

Uczniowie: Dominika Bonikowska, Magdalena Frankiewicz

III Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska

Nauczyciel:  Elżbieta Soroka

Uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner

LITERACKOŚĆ

I Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika z Koszalina

Nauczyciel: Zbigniew Walczak 

Uczniowie: Sandra Matuszak, Szymon Nabereźny

II Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska

Nauczyciel:  Elżbieta Soroka

Uczniowie: Krystian Kozłowski, Krzysztof Rosner

III Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Warcisława IV ze Szczecinka

Nauczyciel: Łukasz Szymański 

Uczniowie: Marcin Świstun, Konrad Duda

DESIGN

I Zespół Szkół nr 2 im. Księcia Warcisława IV ze Szczecinka

Nauczyciel: Łukasz Szymański 

Uczniowie: Marcin Świstun, Konrad Duda

II Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi

Nauczyciel: Urszula Kordyńska 

Uczniowie: Mateusz Kasiura, Klaudia Raif

III Technikum nr 3 przy Zespole Szkół Zawodowych z Giżycka

Nauczyciel: Agnieszka Potomska 

Uczniowie: Natalia Wiktoria Tylicka, Agata Wróblewska

TV

Po Wielkanocy zacznie jeździć autobus na wodór