Zasmakuj w Gdańsku - tym razem podczas Nocy Restauracji

Piccata z sandacza z pokrzywą, uramaki z krewetką, marynowany kwiat lotosu, filet ze szczupaka z puree kasztanowym, a może turbot na lubczykowym beszamelu? Brzmi wspaniale i pewnie genialnie smakuje. A przekonać się o tym będzie można już w piątek, 20 maja, podczas Nocy Restauracji, która odbędzie się w Gdańsku.
16.05.2016
Więcej artykułów poświęconych Gdańskowi znajdziesz na stronie głównej gdansk.pl

Lokale gastronomiczne na gdańskiej starówce nie narzekają na brak zainteresowania. Noc Restauracji to przede wszystkim przyjazny gest w stronę klientów.

To już piąta edycja jednej z najsmaczniejszych imprez organizowanych nad Motławą. W jej trakcie odbędą się pokazy gotowania na żywo, a swoje umiejętności zaprezentują najlepsi szefowie kuchni.

Motywem przewodnim tegorocznej edycji imprezy są "Zioła i przyprawy". Każdy ma swoje ulubione, także kucharze. W najbliższy piątek profesjonaliści zdradzą swoim gościom, jakich przypraw i do jakich dań używają najchętniej. Będą też opowiadać o sekretach smaków ziół, które można znaleźć zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na azjatyckich czy afrykańskich straganach. A wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia będą mogli kosztować do woli, do późnych godzin nocnych, nie oglądając się na zegarki.

Już dziś możemy ujawnić, że ulubioną przyprawą Daniela Chrzanowskiego, szefa kuchni w restauracji "Zafishowani", jest lubczyk.

- Jego smak zapamiętałem w dzieciństwie, zrywając go w ogródku mojej babci. Urzekł mnie bogactwem i wyrazistością aromatu – przyznaje Daniel Chrzanowski. - Dla mnie to zioło ma zastosowanie w przyprawianiu białych mięs, jak choćby indyk czy kurczak, oraz białych ryb. Świetnie sprawdzi się także w zestawieniu z gruszką, jabłkiem czy orzechami.

U dołu strony można sprawdzić listę restauracji oraz propozycje Nocnych Dań bądź też Nocnych Menu

Paweł Wątor, szef kuchni w restauracji "Eliksir", stawia z kolei na trybulę.

- Jest ona, obok estragonu, podstawą smaku sosu bearnaise. Smak tego jednego z najbardziej znanych sosów świata polega na zrównoważonej kompozycji ziół o delikatnej anyżkowatości, a takim jest trybula. Chętnie używam jej także do mięs i ryb – nie ukrywa Paweł Wątor.

Czy Noc Restauracji stanie się tak popularna, jak Weekendy za pół ceny?

Do piątku, 13 maja, poza wspomnianymi, do akcji zgłosiło się blisko 20 lokali gastronomicznych działających na terenie całego Gdańska. Ile konkretnie weźmie udział w tym wydarzeniu okaże się prawdopodobnie dopiero w czwartek. Niektóre restauracje bowiem nie potwierdziły jeszcze swojego uczestnictwa.

- Noc Restauracji to przede wszystkim gwarancja smaku w najlepszym wydaniu, ale zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Dlatego zachęcamy szefów kuchni, by podczas pokazów gotowania na żywo podzielili się wiedzą o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych ziół, a nie wzbogaca go i ulepsza chemicznymi dodatkami - podkreśla Hubert Gonera, pomysłodawca imprezy.

W tym roku Noc Restauracji odbywa się także w Poznaniu i Białymstoku. Idea imprezy jest podobna do popularnej w naszym kraju Nocy Muzeów. Zabawa kulinariami ma się stać magnesem przyciągającym mieszkańców i turystów. Ma popularyzować lokalną gastronomię i tutejsze smaki. To, co wyróżnia w tej akcji Gdańsk od innych miast, to proponowane na ten wieczór potrawy z ryb. Nie tylko tych łowionych w Morzu Bałtyckim.

Nazwa restauracji

Pokaz Szefa Kuchni

Danie specjalne

Więcej informacji

Cena nocnego dania

Bellevue

Blind tasting norweskich produktów i potraw - konkurs dla gości. Zwycięzca wygrywa voucher do restauracji o wartości 100 zł.

Łosoś w ziołowym kraście podany na tagliatelle w pesto w asyście pomidorowego concasse z bazylią

https://goo.gl/bSNmiS

32 zł

Cała Naprzód

Live cooking Nocnego Dania o godzinie 20:00.

Comber jagnięcy/ zielona herbata/ kasza pęczak/ szałwia/ marchew baby

www.calanaprzod.com.pl

44 zł

Czarny Kos

Piccata z sandacza z pokrzywą w płatkach jaglanych, sałatka z fenkuła aromatyzowana piołunówką, pilaw buraczkowy na zakwasie

www.czarnykos.pl

28 zł

Dom Sushi

Pokaz przyrządzania sushi na żywo przez całą noc

Uramaki z krewetką w panko, kawior magago, marynowany kwiat lotosu, obtoczone w sziczimi i sezamie, obłożone łososiem tataki, sziczimi, Kabayaki

www.domsushi.pl

34 zł

Drzewko Szczęścia

Pokaz umiejętności baristycznych o godzinie 21:00.

Filet ze świeżego szczupaka marynowany w ziołach i przygotowany na parze, podany z puree kasztanowym i grillowaną cukinią

https://goo.gl/a13wCm

39 zł

Eliksir

Pokaz kuchni molekularnej o godzinie 20:30.

Pstrąg podawany z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową, micro groszkiem oraz puree z pietruszki

www.eliksir.pl

42 zł

Filharmonia

21:00 Live cooking - Grasica smażona z czarną morwą i marmoladą z pigwy

Świeży węgorz, salsefia, szarłat, emulsja z niedźwiedziego czosnku

www.restauracjafilharmonia.pl

49 zł

Grand Cru

Pokaz gotowanie łososia metodą sous-vide.

Dzwonko łososia bałtyckiego doprawione kolendrą, różową solą himalajską, limonką i czerwonym pieprzem na potrawce z kaszy jęczmiennej z młodymi kurkami, z dodatkiem dzikich szparagów

www.qhotels.pl

45 zł

Inspiracja (Pałac Kościeszy)

Comber jagnięcy, kasza gryczana, puree seler, rydze, szczawik zajęczy

www.palackoscieszy.pl

125 zł

Long Street 52

Food pairing autorskiego koktajlu skomponowanego przez barmana i szefa kuchni do dania wieczoru. Możliwość wizyty i rozmowy u szefa w kuchni.

Pierś z kaczki z pieprzem syczuańskim i konfitowanym mięsem z uda kaczego doprawione sumakiem, sezamem i tymiankiem

https://goo.gl/oOxw0Y

39 zł

San Marco

Live cooking nocnego dania

Makaron bucatini, długi pieprz himalajski, całość tworzona wewnątrz wielkiej formy parmezanu

www.sanmarcoristorante.pl

41 zł

Winne Grono

Grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu, dauphinoise z ziemniaków z gałką muszkatołową

www.winnegrono.com.pl

Zafishowani

Godz. 20:00 - live cooking - 4 kucharzy, 4 przekąski, czyli ryby i zioła w doskonałej kombinacji smaków. Dodatkowo muzyka na żywo.

Filet z turbota na lubczykowym beszamelu z nowalijkami i ziołową nutą werbeny, tymianku i skórki cytrynowej

www.zafishowani.pl

45 zł

Żabusia

Live cooking o godzinie 21:00: Słone & słodkie

Chateaubriand z szynkowaru - kolagen z sardeli, wołowina chateaubriand, chips z kurczaka, żółtko bearneise, sferyczne kimchi, cremoux z białej czekolady i bazylii & Rabarbar w roli głównej - crumble z rabarbaru z kruszonką migdałową, piana z rabarbaru

www.zabusia.pl

58 zł

 Więcej informacji można znaleźć na stronie nocrestauracji.pl

TV

Trzeci mikrolas w Gdańsku. Wspólne sadzenie w Pieckach - Migowie