Kuszące smakiem chleby, bułki, rogale i ciasta, czyli 23. Święto Chleba na Jarmarku św. Dominika

Za nami już jedno z tradycyjnych wydarzeń Jarmarku św. Dominika - Święto Chleba odbyło się już po raz 23. W niedzielę, 29 lipca, Długi Targ opanowali piekarze i cukiernicy kusząc gdańszczan i turystów swymi wypiekami.

Kuszące smakiem chleby, bułki, rogale i ciasta, czyli 23. Święto Chleba na Jarmarku św. Dominika
A
A
data publikacji: 29 lipca 2018 r.
Chlebowy herb Gdańska - stoisko piekarni Andrzej Szydłowski
Chlebowy herb Gdańska - stoisko piekarni Andrzej Szydłowski
Maciej Kosycarz/KFP

Święto Chleba odbyło się na Długim Targu przy Zielonej Bramie. Organizatorami wydarzenia jest Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku. W ramach uroczystego otwarcia święta, Piekarze i cukiernicy, których produkty trafiają codziennie na nasze stoły, przemaszerowali przez Długi Targ z towarzyszeniem barwnego korowodu “żeńskich piekarzy” na szczudłach.

Przedstawiciele Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku z towarzyszeniem przyprószonych mąką szczudlarek
Przedstawiciele Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku z towarzyszeniem przyprószonych mąką szczudlarek
Maciej Kosycarz/KFP

Do godz. 18. stoiska poszczególnych piekarni i cukierni rozstawione w okolicach Zielonej Bramy przyciągały wzrok smakowitymi wypiekami i ciekawymi aranżacjami. Tradycyjnie tego dnia piekarze i cukiernicy chwalili się kunsztem nie tylko smaku chlebów, bułek czy ciastek. Na stoiskach zobaczyć można było plecionki i zwierzęta z ciasta czy też np. herb gdańska wypieczony na chlebie.

Przy stoisku piekarni Mielnik
Przy stoisku piekarni Mielnik
Maciej Kosycarz/KFP

Przez cały dzień odbywały się degustacje wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Poradami służyli technolodzy żywności, mistrzowie piekarstwa oraz dietetycy.

Kto tego dnia pojawił się na Długim Targu, mógł liczyć na pyszne degustacje
Kto tego dnia pojawił się na Długim Targu, mógł liczyć na pyszne degustacje
Maciej Kosycarz/KFP

Piekarnie i cukiernie rywalizowały o tytuł „Smakołyku Święta Chleba” w kategorii cukierniczej i piekarskiej. Produkty jak zwykle degustowało i oceniało jury wyłonione spośród publiczności Święta.

W kategorii wyrób piekarski nagrodę główną zdobył chleb “Hetman” (Cukiernia Tadeusz Czernis. Wyróżnienie trafiło do Piekarni Cukierni Sławomir Mielnik za bułki ze szpinakiem.

Za najepszy wyrób cukierniczy uznano ciastko „Francuz w Gdańsku” (również Cukiernia Tadeusz Czernis). Wyróżnienie zdobyło ciasto “Mama Cake” (znów powtórka: Piekarnia Cukiernia Sławomir Mielnik).

Stoisko kościerskiej piekarni Jarzębiński
Stoisko kościerskiej piekarni Jarzębiński
Maciej Kosycarz/KFP

Najmłodsi uczestnicy chlebowego święta obejrzeli przedstawienie aktorów Teatru Qfer z autorskim występem pt.  „Z niejednego pieca chleb spożywali, a nie próbowali rogali”. Muzyczną gwiazdą imprezy był zespół Sergiej Kriuczkow & Riverboat Ramblers Swing Orchestra.

Stoisko piekarni GS Samopomoc Chłopska z Żukowa
Stoisko piekarni GS Samopomoc Chłopska z Żukowa
Maciej Kosycarz/KFP

Święto Chleba jest finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

oprac. IB (0)
www.gdansk.pl
oprac. IB (0)
www.gdansk.pl