PROGRAM PIERWSZEGO DNIA KONFERENCJI, sobota, 4 czerwca
13.00-15.00
- OTWARCIE KONFERENCJI
- dr Grzegorz Piotrowski, Europejskie Centrum Solidarności / Uniwersytet Gdański - Przez żołądek do serca – projekt nowego człowieka wg władzy komunistycznej a kuchnia
- dr Agata Bachórz, Uniwersytet Gdański - Kiedy nasze jadłospisy będą racjonalne? Książki kulinarne z okresu PRL i modernizacja stylów życia
- prof. Tadeusz Czekalski, Uniwersytet Jagielloński - Internacjonalizacja kuchni polskiej od lat 50. XX wieku
- prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu - Schabowy, bigos i fasolka po bretońsku. PRL i mit kuchni staropolskiej
15.30-18.30
- dr Katarzyna Stańczak-Wiślicz, Instytut Badań Literackich PAN - Krajowe bakalie i parówki z nutrii – kuchnia i gotowanie w warunkach kryzysu lat 80. XX wieku
- dr Monika Milewska, Uniwersytet Gdański - Od pajdy chleba ze smalcem do jednej siódmej jajka – sekrety komunistycznej diety
- prof. Andrzej Zawistowski, Instytut Pileckiego, Szkoła Główna Handlowa - Na mięso, na sól i na książki, czyli kartkowa rzeczywistość w handlu Polski Ludowej
- prof. Dorota Rancew-Sikora, Uniwersytet Gdański - „Wędliny musi starczyć, niech dopychają chlebem i margaryną”: gościnność w PRL na podstawie wspomnień
PROGRAM DRUGIEGO DNIA KONFERENCJI, niedziela, 5 czerwca
10.00-12.00
- Olga Drenda, etnolożka i antropolożka kultury, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia za książkę Wyroby. Pomysłowość wokół nas (2019) - Wielkie chlebowe nieporozumienie
- prof. Piotr Korduba, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu - Walka o stół. Miejsce – mebel – nakrycie
- dr Judyta Bielanowska, Europejskie Centrum Solidarności - Zróżnicowanie skłonności alkoholowych w elitach władzy PRL – studium przypadków
- Arkadiusz Onasch, restaurator, pasjonat dawnych smaków - Zero waste w ojczyźnie socjalistycznej, czyli jak można było odżywiać się proekologicznie za Jaruzelskiego
12.30-14.30
- Arkadiusz Bilecki, Europejskie Centrum Solidarności - Purée z dżemem, a kasza niedogotowana. Menu w polskich filmach czasów PRL
- dr Marta Cywińska, Akademia Finansów i Biznesu Vistula, Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie - Kartka wieloasortymentowa szczęścia nie daje, czyli o reglamentacji w polskich filmach?
- dr Magdalena Staręga, Europejskie Centrum Solidarności - Stocznia Gdańska karmicielka. Gdzie, jak i co jedli stoczniowcy?
- dr Przemysław Ruchlewski, Europejskie Centrum Solidarności - Braki żywnościowe w PRL na przykładzie załogi Stoczni Gdańskiej im. Lenina