lista potrzebnych materiałów:
- doniczki, pojemniki po śmietanie, etc.
- ziemia, woda
- cebula – różne rodzaje
- gwiazdki – papierowe, ciasteczka etc.
instrukcja
- Przygotujcie doniczkę (lub pojemnik po śmietanie itp.) i upewnijcie się, że jest w niej dziurka, która umożliwi odpływ nadmiaru wody.
- Napełnijcie doniczkę ziemią i posadźcie cebulkę, tak, aby było widać czubek, z którego wyrośnie szczypior. Podlejcie roślinę.
- Codziennie sprawdzajcie, czy nie trzeba uzupełnić wody… oraz czy cebulka zaczęła kiełkować.
- Gdy uznacie, że szczypior jest już wystarczająco dorodny – możecie rozpocząć zbiory. Nie musicie ścinać od razu całego szczypiorku.
- Zaplanujcie danie „Szefa Kuchni”. Czy będzie to chleb z masłem i szczypiorkiem? Złocista jajecznica, orientalna szakszuka, a może wiosenna sałatka?
- Przygotujcie gwiazdki. Możecie je narysować, upiec (kruche ciasteczko – mniam!), wyciąć z papieru odznakę lub naklejkę. A może macie jeszcze inny pomysł?
- Poczęstujcie domowników daniem „Szefa Kuchni” …. i z dumą zgarniajcie gwiazdki!
Linki:
poznaj historię słynnych gwiazdek braci Michelin:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przewodnik_Michelin
https://szaloneliczby.pl/gwiazdki-michelin/