Wieczór Niepodległości

Celebruj z nami Wieczór Niepodległości w gdańskich restauracjach i pubach! Piątkowy wieczór jak i sobotni dzień będzie pełen kulinarnych niespodzianek.

A
A

Jednym zdaniem będzie można dobrze zjeść i to w specjalnej cenie. Szukajmy wiec restauracji z białą czerwoną flagą przy wejściu.

Wieczór Niepodległości  rozpoczynany  w wigilię rocznicy odzyskania niepodległości czyli 10 listopada. Warto więc zaplanować sobie wolny wieczór i spędzić go radośnie ze swoją rodziną, znajomi w biało - czerwonej atmosferze.
Natomiast 11 listopada zapraszamy na Paradę Niepodległości po której również restauracje staną dla nas otworem do późnych godzin wieczornych.

Tradycyjnie gdańscy kucharze przygotują specjalne dania kuchni polskiej, a na stolach królować będzie m.in. gęś, kaczka, pierogi, dynia, żurek staropolski czy kapuśniak oraz różnego rodzaju biało- czerwone desery czy drinki.

Zobacz także:

XV Parada Niepodległości

Galeria zdjęć z Parady Niepodległości w 2016 r.

Relacja z 2016 r.:Tak gdańszczanie świętują niepodległość Polski. W uroczystej paradzie uczestniczyły tysiące osób

 

Menu szefów kuchni przygotowane specjalnie na 10-11 listopada 2017 r.

Bar Pod Rybą ul. Piwna 61/63
Bigos Polski z pieczonym ziemniakiem i kompotem jabłkowo-cynamonowym - cena zestawu 30zl

Bistro Nova Pierogova ul. Szafarnia 6
Specjalnej cenie 16 PLN/10 szt. pierogów:
- z gęsiną i sosem z karmelizowanej cebuli
- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i suszonymi pomidorami
- z twarogiem śmietankowym ze Strzałkowa i sosem ze świeżych malin


Hotel Bartan ul. Turystyczna 9A Sobieszewo
PROMOCYJNE POZYCJE MENU 3 dania za 24,99 zł
POLSKIE SPECJAŁY KULINARNE
Dwie zupy do wyboru: Zupa dnia lub
Czernina z kaszubskimi kluskami ziemniaczanymi łyżką kładzionymi
Dania główne do wyboru: Bitki ze schabu w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane, surówka colesław lub Kaczka faszerowana, rumiane kopytka, glazurowane buraczki
Deser: Rogaliki z nadzieniem różanym
Drink Dnia Niepodległości w cenie 7 zł

 

Bingsu Cafe Gdańsk ul. Ogarna 124
Ciasto bezowo malinowe ze śmietaną, serkiem mascarpone i migdałem w cenie promocyjnej 6zl lub w zestawie z dużą kawą 9zł.
Jedyne w Europie lody w stylu koreańskim w Polskim wydaniu. Lody maja postać śniegu którego bazą jest polskie mleko bez żadnych sztucznych dodatków ozdobione malinami, mini bezą i oblane sosem malinowym w cenie promocyjnej 10zł.

 

Brovarnia Gdańsk ul. Szafarnia 9
Konfitowany udziec z polskiej gęsi rozmarynowej, pieczone buraczki, puree czosnkowe, jarmuż
Cena dania 67 zł

 

Central Hotel Gdańsk PG4 Browar
Filet z gęsi owsianej pieczonej w niskiej temperaturze z sosem z czarnego bzu , piure z pieczonej dyni , śliwki w occie w cenie 38 zł
Tradycyjna zupa brukwiowa na gęsinie 18 zł

 

Restauracja Fellini Targ Rybny 6
Flaki po florencku - rozgrzewające flaki z pomidorami, ziołami i parmezanem 19zł
Pierogi z gęsiną i foie gras na maśle szałwiowym 37 zł
Pieczone udo gęsi z owocami, pampuchami i czerwoną kapustą 46 zł
Biało - czerwona panna cotta 18 zł

 

Restauracja Filharmonia ul. Ołowianka 1
Przystawka: Łosoś na szparagach z espumą dyniową 22zł
Zupa: Consomme z borowików z kluseczkami 20zł
Danie główne: Pierś z gęsi pieczona w miodzie i koniaku z jabłkami i żurawiną, kasza truflowa 45zł
Deser: Brownie z sosem z mięty i białej czekolady 15zł

 

Restauracja Hotel Gdańsk ul. Szafarnia 9
Przystawka: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową w cenie 38 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą w cenie 22 zł
Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż w cenie 67 zł. Pierś z gesi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace w cenie 58 zł
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą w cenie 23 zł
Oferta specjalna: Faszerowana gęś rozmarynowa, kopytka, modra kapusta ( gęś serwowana w całości) w cenie 650 zł

Menu 1 w cenie 105 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne: Kremowe kaszotto z gęsiną confit, leśnymi grzybami, płaskurką i komosą ryżową
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 2 w cenie 125 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne: Pierś z gęsi rozmarynowej z puree z selera, żurawina i demi glace
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5l, Woda, Kawa/Herbata

Menu 3 w cenie 135 zł
Zupa: Pikantna zupa dyniowa ze świeżą kolendrą
Danie główne: Konfitowany udziec z gęsi rozmarynowej, Speck, pieczone buraczki z octem balsamicznym, puree czosnkowe, jarmuż
Deser: Tarta dyniowa z jagodowym sosem coulis i bezą
Napoje/Drinks: Piwo Brovarnia 0,5 l, Woda, Kawa/Herbata

 

Restauracja Grand Cru Hotel GrandCru ul. Rycerska 11-12
Filet z gęsi confit, żołądki gęsie sous vide, pieczone marynowane buraki, mus z zielonego jabłka z chrzanem, kluseczki szpinakowe w cenie 45 zł
Wykwintne ciasto domowe w barwach narodowych w cenie 15 zł

 

Restauracja Harmonia ul. Łąkowa 1/2
Przystawka: Smażone grzyby podane z grzankami
Zupa: Krem z dyni
Danie główne: Kaczka podana z kluseczkami gnocchi z dodatkiem czerwonej kapusty i sosem winogronowym
Deser: Rogal św.Marcina
Cena zestawu 72 zł

 

Restauracja Korona ul. Chmielna 72/4
Rogal Marciński z bekonem i frankurterkami w cenie 16 zł
Policzki wołowe z pęczakiem i burakiem 34 zł
Deser jogurtowy z owocami i nasionami chia 12 zł

 

Restauracja Lobster aleja Grunwaldzka 472 Olivia Gate B
Zestawy niepodległościowe:

Menu I w cenie 69 zł.
Przystawka: Żołądki z gęsi na maśle podane z grzybami leśnymi
Zupa: Kapuśniak staropolski na kaszy pęczak
Danie zasadnicze: Gulasz z sarny, kopytka dyniowe, czerwona kapusta marynowana w winie z miodem
Deser: Tarta z polskiej renety z kardamonem

Menu II w cenie 69 zł.
Przystawka: Tatar ze śledzia bałtyckiego po kaszubsku
Zupa: Krem z borowików
Danie zasadnicze: Filet z suma, sos , ziemniaczki opalane, chipsy z pietruszki i selera, jarmuż
Deser: Tarta ze śliwką i kruszonką

 

Restauracja Mon Balzac ul. Piwna 36/39
Zupy: Bolszewicka Soljanka 16,00 zł, Staropolski Żurek z jajkiem 14,00 zł
Dania główne: Przysmak legionisty - czyli pieczone z jabłkami udko gęsie podane z kopytkami oraz modrą kapustą 49,00 zł. Pierogi ruskie z okrasą 26,00 zł
Desery: Deser Tuchaczewskiego - czyli jabłko pieczone z bakaliami i miodem 16,00 zł. Tradycyjny polski sernik z rodzynkami i kruszonką 14,00 zł.

 

Multitap Cathead ul. Powroźnicza 19/20
Drink Królestwo Polskie w cenie 19 zł

 

No To Cyk ul. Chlebnicka 2
Gołąbek w sosie pomidorowym w cenie 7 zł

 

Restauracja - Pierogarnia u Dzika
ul. Piwna 59/60
Pierogi Polskie w cenie 16 zł
 

Restauracja Panorama ul. Wały Piastowskie 1
Grochówka z kiełbasą w cenie 8 zł
Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki 8 zł
Golonka wieprzowa duszona w piwie serwowana na kapuście z pieczonymi ziemniakami 30 zł
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym 20 zł

 

Restauracja Rękawiczkaul. Długa 84/85
Przystawki: Jesień 1918r. - Rosół z grzybów z domowym makaronem 14zł
Dodatek nadzwyczajny - Smażony śledź w zalewie octowej z cebulą 19zł
Dania główne: Powrót komendanta Piłsudskiego - Zraz z wołowiny z boczkiem, cebulą i ogórkiem, kasza pęczak, zasmażane buraczki 39zł
Marsz Pierwszej Brygady - Udko drobiowe faszerowane pieczarkami, tłuczone ziemniaki, marchewka z groszkiem 32zł
Desery: Za wygraną Piłsudskiego - Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 16zł. Pierwszy Dzień Wolnej Warszawy - Sernik z sosem owocowym 16zł

 

San Marco Ristorante Pizzeria ul. Długa 4
Pikantna potrawka z indyka na grillowanej czerwonej papryce z pieczoną polentą 36 zł
Zupa chrzanowa ze świeżo tartym chrzanem, rozmaryn i pieczone jabłka 16 zł
Pizza Bufala 26 zł
Panna Cotta z musem z malin i świeżą miętą 16 zł
Szynka Parmeńska, rukola, czerwone jabłka, pomidory cherry, winegret, ciepła focaccia 31 zł
Zarówno piątkowy jak i sobotni wieczór będzie pełen muzycznych niespodzianek.

Interaktywny wieczór Niepodległości : piątek i sobota od godziny 19:00-22:00
Włosko-polskie pieśni Legionowe w operowym wykonaniu
Wspólne śpiewanie, indywidualne śpiewniki, ręcznie robione kotyliony...Konkurs dla "Aktywnych " - do wygrania Voucher dla 2 osób / na kwotę 150 pln
Vocal/ piano Wojciech Wentura
Rezerwacje tel. 515-370-038 lub fb :sanmarcogdansk

 

Restauracja Senso Hotel Scandic ul. Podwale Grodzkie 9
Przystawka: Śledź wędzony na blinach z burakiem i kwaśną śmietaną w cenie 15 zł
Danie główne: Dorsz z pieczoną papryką, orzechami i sałatką z fenkuła i jabłka 38 zł
Deser: Biała czekolada z dereniem i jeżynami 13 zł

 

Restauracji Sosnowa Ośrodek Wypoczynkowy Bursztyn ul. Falowa 8 Sobieszewo
Zupa dyniówka z prażonymi orzeszkami pinii 8 zł
Danie główne: Biało-czerwona mleczna polędwiczka na borowikowym risotto podana z sałatką z buraczków 25 zł
Deser: Ciasto bananowo-kawowe z bitą śmietaną 8 zł.

 

Restauracja Szafarnia 10 ul. Szafarnia 10
„Tatar przywódcy” (przystawka zimna): Tatar Dorsz * cytryna * śmietana koperkowa * ogórek * perłowa cebula w cenie 29,00 zł
„Przysmak patrioty” (przystawka gorąca): Pierogi drożdżowe z gęsiną * remi z suszu owocowego * bryndza w cenie 39,00 zł.
„Bulion marszałkowski” (zupa): Bulion z dziczyzny * buraczane żółtko * warzywa julienne * mech jadalny w cenie 24,00 zł
„Na żołnierski głód” (danie główne): Żebro wołowe * musztarda dijon * gryka * burak * śliwka * ziemniak wędzony w cenie 54,00 zł
„Och słodka wolności!” (deser): Beza * orzech ziemny * słony karmel * szczawik * aronia w cenie 25,00 zł

 

Restauracja Tawerna ul. Powroźnicza 19/20
Smażony polski sandacz na biało- czerwonym puree w cenie 49 zł

 

Tawerna Mestwin ul. Straganiarska 20
Barszcz czerwony z białym jajkiem 10 zł
Pieczeń duszona do tego surówka buraki+rzepa 35 zł
Maślanka do potraw połączona z sokiem z malin 15 zł

 

Time Out ul. Piwna 3/4
Udko z kaczki/ kasza gryczana z jabłkiem/kalafior romanesco/ marchewka confit w cenie 32 zł
Pierogi/ kaszanka/gruszka w cenie 16 zł

 

Restauracja Winne Grono ul. M. Kopernika 17 a
Ptyś biało- czerwony w cenie 12 zł